Fysionomie van droefheid

Een grote Duitse filosoof zegt: als men naar de hele natuur om zich heen kijkt, dan schijnt overal op haar gelaat de smart, het leed uitgedrukt, ja, als men de hogere dieren aanziet, dan tonen zij voor de diepere blik een uitdrukking vol verdriet. En wie zou niet willen toegeven dat de fysionomie van menig dier eruit ziet als de uitdrukking van een diep ingetogen droefheid?

Afbeeldingsresultaat voor droevige hond

Bron: Rudolf Steiner – GA 55 –  Die Erkenntnis des Übersinnlichen in unserer Zeit und deren Bedeutung für das heutige Leben – Berlijn, 8 november 1906 (bladzijde 82)

Eerder geplaatst op 14 november 2012

22 gedachtes over “Fysionomie van droefheid

 1. henri

  Natuur

  Iemand die zeer helder hierover spreekt was Valentin Tomberg als christelijk ingewijde ( voordrachten te Rotterdam 1938)
  En wonderbaarlijk , zijn ideeen hier neergeschreven over de klimaatveranderingen en daaraan gerelateerde onverklaarnare verschijnselen dateren van de jaren 1933 , en blijkt dat deze niet te wijten zijn zoals het heden naar voren gebracht wordt door de politici en de groene klimaatcomplotisten .
  Hij schrijft oa in een stukje, over ‘de verzoening met de natuur ‘ :
  Christus daalde verticaal af en kwam er voor de mensheid , in het bereik van het mens-zijn. Maar het bewustzijn van de natuur ligt echter horizontaal. Dit impliceert dat slechts door en via de mens de natuur kan verlost worden enwel omdat hij door zijn verbinding met het mysterie van Golgotha verbinding heeft gekregen naar de natuur op morele wijze . De natuur zelf beleeft het wezen van Christus niet en kan slechts gehoorzamen en heeft niet een morele verbinding zoals de mens ,doch slechts een dynamische verbinding met de warmte van de zon .
  De bijbel schildert het ontstaan van de aarde vanuit de oer-chaos ( het Tohu-wabohu) , en in de Lemurische tijd bepaalde de mens het karma van de wezens van de natuur en gaf de namen aan de dieren Vanaf de Na-Atlantische tijd ontstond er opnieuw chaos in de elementaire wereld . De mens heeft bijgevolg als opgave deze chaos weerom te ordenen door zich uit te zetten met deze elementaire wereld ( en de natuur )
  De mens zal bijgevolg blootgesteld worden aan de nefaste invloeden vanuit deze verwaarloosde elementaire wereld , want zulke elementaaren kunnen heel wreedaardig te werk gaan , kijk maar naar tot wat wat het Bolsjewisme de mensheid heeft aangezet .
  Al deze turbulenties maken een verschuiving weg van de verlossing van de natuur en de hoop verdwijnt steeds meer mede daar de ( goede) komst van de etherische Christus . Want deze komst houdt juist een herstel , een verrijzenis in van de natuur omdat de Christus nu horizontaal zal gaan wandelen in ruimte em alle gebieden zal bezoeken . Hij zal de natuurwezens ontmoeten en werken vanuit morele kracht in de natuur . Noemden de Kelten niet de Christus als ,
  “de Heer van de Elementalen “ ?

  Hoe kan men zich de werking van de Christus op de natuur voorstellen ?
  Zijn stappen door de ruimte in de natuur ? Ziet u , er gebeurt van alles , dat iedereen die opmerkzaam meeleeft en kijkt , kan waarnemen : in de natuur gebeurt er ieder jaar iets , dat de hele traditie van natuurlijke gebeurtenissen steeds meer tegenspreekt .
  De lentes worden anders . Men heeeft in maart zomerse dagen met zwoelheid . Men spreekt van onverklaarbare verschijnselen : de goddelijke openbaring van lente ,zomer ,herfst en winter wordt vermengd. Zij wordt chaotisch. Dat gebeurt niet vanuit de hemel maar vanuit het binnenste van de aarde . Men gelooft dat het veranderingen van het klimaat zijn , maar dat is niet het geval .
  Deze uiterlijke tekenen van de wederkomst van de Christus zullen zich zo tonen, dat er weer veranderingen in de natuur plaats zullen vinden . Er zullen nieuwe lentes zijn , die niet kwaad en zwoel zullen zijn , maar warmte en genezing zullen ademen .
  Zomertijden zullen komen , die twee oogsten zullen geven, waar de natuur goedheid ademt en haar vruchten als het ware schenkend zal aanbieden . Nu ademt de natuur geen goedheid,nu is er iets verdords in haar . Ieder jaar komt er een toenememde verdorring in het innerlijk van het natuurleven. De natuur is nu nog geen gif voor de mens – maar de lentes zullen steeds kwader zijn . (…) Wanneer de Christus zal wandelen ‘ zich zal voortbewegen in concentrische cirkels in de ruimte , dan zullen er verschijnselen zijn , waar de wetenschap over spreekt als “ozonstromingen” . Zieken met tuberculose bijvoorbeeld zullen zich beter voelen of genezen in hele landstreken tegelijkertijd. Men zal van de “ozonlijn “ in de natuur spreken . Het zal echter het spoor zijn van het schrijden van Christus in een bepaalde bewegingsrichting over de aarde heen . Er zal voor een korte tijd van drie jaar , een verzoening plaatsvinden tussen de mensheid en de natuur . Dat is het tweede dat voor de natuur in samenhang met de komst van Christus , in de etherische wereld zal gebeuren . ( Valentin Tomberg ,’ De vier offers van Christus en zijn wederkomst in de etherische wereld’ )

  Espiral de Luz en Oaxaca México

  1. Anoniem

   Die verhandeling van Tomberg betekend dus, dat de klimaatverandering niet door ons komt? Ik snap ook niet de opmerking onaardig ?Henri bevalt niet? Moet je alles persoonlijk opnemen ? Het is onmogelijk om steeds rekening te houden met persoonlijke gevoelens en zeer onvrij makend .

   1. Haike

    Dat zou van alles kunnen zijn, maar wat vind je van zelfinzicht verkrijgen over je eigen functioneren?

 2. Cisca

  Henri, dit bericht ging eerder weg dan ik wilde!
  Dus nogmaals: al jaren lees ik de Steiner citaten die wij door een medemens, Ridzerd, ontvangen. Deze zo schijnbaar eenvoudige, nb dagelijkse, handeling, draagt oneindig ver. Waarom schrijf ik dat? Omdat ik in jouw reacties steeds iets mis en dat is warmte.
  Rectificeer me als ik ’t niet juist zie of jouw occulte gedachtegang niet goed volg.
  Woorden zoals een verticale en horizontale gang van christus zegt niemand iets. Wel een kop soep brengen bij een niet opgemerkte zieke buurman of, om bij Steiner te blijven, bv de vraag die Parcival had moeten stellen. Een rechtstreekse christusgang.

  Cisca

  1. Haike

   Euuhhh Cisca?

   Mag ik je rectificeren? Ik doorgrond vaak ook niet (onmiddellijk) wat Henri schrijft, maar ik denk wel dat het uit een heel goed hart komt, hoewel ik hem ook wel eens voor de voeten heb geworpen wanneer hij met het vingertje naar de rest van de wereld wees..

   Maar ik vind het niet prettig als mensen voor mij ongevraagd gaan spreken en schrijven dat het niemand iets zegt wanneer Henri het heeft over een verticale en een horizontale beweging. Zolang jij niet aan anderen gevraagd hebt (en aan mij heb je dat i.i.g. niet gedaan) of het ze iets zegt of juist niets, weet je dat dus gewoon niet.

   En als ik de post van Henri lees maak ik eruit op, dat Valentin Tomberg die uitspraak doet en in dit geval dus niet Henri.
   Bij de verticale en horizontale beweging had ik zelf wel een beeld: die lijnen kruizen elkaar, en wie is er meer verbonden met het kruis dan Christus… dat zegt me wel wat, de rest van de tekst is er een waar ik op moet kauwen en zelfs dan is dat voor mij geen garantie dat ik ga snappen wat er staat….

 3. Dank je, Cisca, voor de waardering voor miin citatensite. Ik ervaar overigens de reacties van Henri niet als onaardig of negatief. Wel moet ik zeggen dat ik zijn laatste reactie maar moeilijk om door te komen vind. Dat heb ik trouwens ook wel vrij vaak met het werk van Steiner zelf. Maar dat is eigenlijk ook wel vanzelfsprekend, want het is gewoon niet allemaal gemakkelijk.

 4. henri

  Inderdaad Haike , het komt allemaal uit dat boekje van Valentin Tomberg en ook zijn andere werken grijpen mij erg aan , het is een hoge ingewijde wat mij betreft . Het kruis komt meermaals ook ter sprake ook bij Steiner , het verticale slaat dan op de mens die rechtop komt te staan dank zij het IK , bovenop de dierenwereld die horizontaal staat en zich niet kan oprichten . Zo ook was de obelisk en de piramide bij de Egyptenaren een symbool voor de oprichtingskracht van de mens , maar dat weet jij wel inmiddels want je hebt het hier ook al geschreven .
  En wat het klimaat betreft weer eens een degelijk bewijs ( en dan nog van 1933) dat het een KOSMISCH GEBEUREN IS die klimaat veranderingen en geen complotterij met co2 uitstoot zoals de groenen en politici er willen van maken .

 5. Theo Verwijst

  Valentin Tomberg beweert dus dat we met de wederkomst van Christus in de etherische wereld net zo goed lui achterover kunnen gaan liggen. Dat vind ik wel erg gemakkelijk.
  En om deze rechtse regering onder Rutte weg te zetten als “politici en groene klimaat complottisten” dat gaat mij toch wat ver. De mens is wellicht niet de enige oorzaak van de klimaatverandering. Maar met rendabele investeringen naar een groene energievoorziening overgaan dat kan in mijn ogen zeker geen kwaad.
  Ik merk op dat Valentin Tomberg net als Judith von Halle door Sergey Prokofieff als niet onomstreden antroposofen zijn aangemerkt.

  1. Leonie

   Antroposofie gaat om bewustwording en zorg voor al wat leeft. Wat je ook mag geloven of waar je ook van overtuigt bent, het ontslaat je niet van je eigen verantwoordelijkheid.

  2. henri

   Theo,
   Het is niet zo simpel als jij het voorstelt .Valentin Tomberg schrijft verder ( ik kon niet alles verwoorden helaas…) :e r is een duidelijke voorwaarde aan het beleven van de etherische Christus , die moet eerst ‘begrepen’worden en In het bewustzijn van de mensen diep gefundeerde vragen opwerpen .
   Aangaande het laatste over Prokofieff , volgens ik lees valt hij niet zozeer Tomberg aan ,maar een latere aanhanger van deze nl. Robert Powell een engelsmam en Tombergiaan die een vergelijking wil maken door Steiner als een voorloper van Tomberg te zien en er dan nog J Von Halle bij te betrekken in een soort herrezen trinitiet …een beetje omstreden dus en tegen Steiner als je het zo bekijkt .
   Valentin Tomberg had wel afstand genomen van de antroposofie waarvoor hij veel betekend heeft , maar dat was maar in de 2de helft van zijn leven toen hij naar de Rooms-katholieke Kerk overliep .Hij werd geboren in1900 en in het voorwoord van het door mij aangehaalde boek van de ,Vier offers van Christus, staat oa “ V Tomberg ‘ s aardeleven eindigde op24 februari 1973 . Hij kan als enige gezien worden , die het fragment van R Steiner van zijn “Kennisleer over de geheime wetenschap “ -waartoe ook de kennistheorie behoort -, de imagnatieve , de inspiratieve , de intuitieve kennis, als opgave op zich heeft genomen en in het systeem van de leer van de lotusbloemen heeft gerealiseerd .”

  3. Haike

   Theo,

   Ik las een jaar of drie, vier geleden gewoon in de Volkskrant een piepklein artikeltje dat er uit onderzoek was gebleken dat ook de planeet Mars aan het opwarmen is, iets wat ze bij NASA ongetwijfeld ook niet is ontgaan, en het zou me niet verbazen als ze er nog veel meer van weten dan ze naar buiten brengen. Ik ben een groot voorstander van herplanting van verwoest regenwoud enz.. Maar ik denk dat er iets veel groters speelt, wat weet ik ook niet, maar het zou me niet verbazen als elementairwezens ons daar meer over zouden kunnen vertellen. Verder beschouw ik Prokofieff niet als de autoriteit binnen de Antroposofische wereld, ook al kan ik qua kennis niet aan hem tippen. Steiner laat ook aan zijn publiek weten dat je niet klakkeloos moet aannemen wat hij ter berde brengt, maar doordat je via je eigen ervaring kan controleren wat hij zei.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s