De waarheid zal u vrij maken (Johannes 8:32)

De geesteswetenschap laat zien hoe alle materiële dingen een manifestatie van de geest zijn en hoe, op een de mens onbekende manier, geestelijke invloeden zich in de mens verspreiden. […] (bl. 24)

Als de mens zijn ogen richt naar een mooie, een zuivere en edele zaak, dan wordt er een gedachte in hem gewekt; als hij zijn ogen op een zedeloze (Duits: schmutzig), onedele zaak richt, dan wordt er een andere gedachte in hem opgewekt. Doordat nu als gevolg van de uiterlijke indrukken een gedachte in de ziel wordt opgeroepen, sluipen tegelijkertijd  Saturnusgeesten, de goede en de slechte, in de mens. En door alles wat de mens door de sympathie of antipathie voor zijn omgeving, door wat hij ziet en hoort en ruikt, om zich heen ontvouwt, stelt hij zich bloot aan het insluipen van deze of gene Saturnusgeesten. […] (bl. 25)

Zo ziet u hoe we ons de mens moeten voorstellen als een zeer ingewikkeld wezen, als een deelgenoot van vele werelden en vele wezens. Wie op het pad van de occulte ontwikkeling voortschrijdt naar hogere inzichten, die leert de eigen aard van deze wezens kennen, en daardoor alleen kan hij vrij worden van hen, krijgt hij er een vrije blik over. De waarheid over de hogere werelden in zich opnemen, betekent werkelijk vrij, werkelijk rijp te worden, omdat we daardoor de werkingen en impulsen leren kennen, die ons leven beïnvloeden en doorstromen. Zichzelf kennen leren betekent tegelijkertijd vrij en onafhankelijk worden. (bl. 26)

Afbeeldingsresultaat voor John 8:32

Bron: Rudolf Steiner – GA 102 – Das Hereinwirken geistiger Wesenheiten in den Menschen – Berlijn, 6 januari 1908 (bladzijde 24-26)

9 gedachtes over “De waarheid zal u vrij maken (Johannes 8:32)

 1. Anoniem

  Het is niet eenvoudig de goedheid en hogere gedachte te richten.Alle nieuws van de media is negatief, ook een antroposofische nieuwssite, voert allerlei complottheorieën aan. Je voelt je ook nog schuldig als je besluit deze media uit je leven te bannen.

  1. Haike

   Terecht want dan doe je precies het tegenovergestelde van wat Steiner hier uitlegt; je afkeren van de waarheid waarin ook minder gewenste geesten aanwezig zijn, inplaats van ze te leren kennen.

   Zo als ik ook wel wil weten welke antroposofische nieuwssite zo negatief is, dan kan ik hem leren kennen.

   1. Haike

    Goed lezen Anoniem, goed lezen…. das een kunst en een vak op zich. Maar voor alle duidelijkheid, ik oordeel niet. Want je schrijft niet dat jij je schuldig voelt, maar in het algemeen als iemand een dergelijk besluit (zou) nemen. En dan is het terecht dat er een schuldgevoel ontstaat.

    Ga je nog het adres van die negatieve antroposofische nieuwssite geven? Ik wil wel kennis nemen van al die complottheorieën, weet ik tenminste waar ik aan toe ben….

   2. Anoniem

    Nee, deze noem ik niet, dat is negatief. Verder stop ik met dit zinloos gebabbel.

   3. Haike

    Aha..

    Dus je post Anoniem, je dropt én-passant dat er een antroposofische site is met complottheorieën wat negatief is, en als ik je dan vraag naar de hoed en de rand, naar man en paard, is het plots negatief om de naam van die site te noemen? Wat wil je nou eigenlijk?

    Steiner is er heel duidelijk over: Ahriman wil in het verborgene werken, om in het onbewuste van de mens te kunnen roeren. En hij zegt daarover dat het je dan kan helpen als je een beeltenis van Ahriman in je huis neerzet, waar je naar kan kijken, zodat dit wezen wel in je bewustzijn is, waar het niet wil zijn.
    Misschien is het zinnig als je jezelf aan de kritische vraag onderwerpt, waar je nou mee bezigt bent. Anoniem posten is ook een vorm van werken vanuit het verborgene… en de informatie die je inbrengt wens je niet hard te maken. Mag jij bedenken hoe dat overkomt..

  2. henri

   Wij kunnen ons niet onttrekken aan de invloeden van de arhimanische en luciferische wezens doch deze te doorzien zal ons vrijwaren van in de val te lopen en nog verder naar beneden getrokken te worden en het ik-bewustzijn te verliezen en na deze bewustwording staat de weg naar vrijheid open. Alles is doortrokken van deze wezens , zo ook de antroposofie en alls wat daarmee te maken heeft . Doch de weg naar vrijheid ligt voor elk mens open en dit dank zij het offer van dede Christus want Christus kwam op aarde om het ik te redden en dit gevaar af te wenden .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s