Vooruitgang door vele levens

Hoe vaker de mens op aarde verschijnt, hoe sterker zijn karakter wordt, hoe fijner geweten hij verkrijgt, hoe groter en talrijker zijn talenten en krachten worden.

 Bron: Rudolf Steiner – GA 55 – Die Erkenntnis des Übersinnlichen in unserer Zeit und deren Bedeutung für das heutige Leben – Berlijn, 31 januari 1907 (bladzijde 142)

 Eerder geplaatst op 2 december 2014

16 gedachtes over “Vooruitgang door vele levens

   1. Haike

    Dank Ridzerd..

    Daar staat het inderdaad letterlijk, dat was ik alweer kwijt, terwijl ik daar zelf ook gepost heb… Ik word geloof ik echt oud… 😟

 1. Bernard

  De zin: “hoe fijner geweten hij verkrijgt, hoe groter en talrijker zijn talenten en krachten worden.” geeft aan dat je talenten en krachten afhankelijk zijn van je geweten . . . . Volgens mij heeft dat niets met elkaar te maken!

  1. Bernard, volgens mij bedoelt Steiner hier niet dat je talenten en krachten afhankelijk zijn van het geweten. Het is en en, dus door vele levens wordt het geweten fijner EN de talenten en krachten worden groter.

  2. Zwerver

   @Bernard

   Het heeft wel degelijk met elkaar te maken. Geweten, een ontwikkeld geweten, wil zeggen dat je begrijpt hoe het geestelijk leven in elkaar steekt. Dat schept vervolgens weer ruimte voor talenten en krachten. Je moet talenten en krachten alleen niet beschouwen zoals we dat in de gebruikelijke zin van het woord doen.

   Wie bv het talent heeft om in de Akasha kronieken waar te nemen kan dat niet doen, het valt hem of haar toe. Daar uit ontwikkelt het geweten zich weer verder, enzovoorts. En zo zijn er meer voorbeelden te geven.

   De mens evolueert op deze wijze gedurende zijn leven. Ontwikkel je je geweten echter niet, dan kun je van een omgekeerde evolutie spreken: dan hol je achteruit. Wie zich bekwaamt in de misdaad, die leert niks en het geweten wordt stil.

   Kan iemand aanwijzen waar het geweten zit? Nee, dat kan niemand. Het zweeft zomaar ergens in het niks, maar het is wel aanwezig. Vrijwel iedereen zal dat erkennen. Tenzij je gewetenloos bent natuurlijk. En het geweten (of de gewetenloosheid) neem je weer mee naar je volgende reïncarnatie.

   Hier zien we ook mooi oorzaak en gevolg (Karma) in terug. Maak er een rommeltje van in je leven en je gaat achteruit. Tracht een liefde en gewetensvol mens te zijn en je wordt van binnen uit verder geholpen. Het gaat niet om de gave om teksten te citeren, het gaat om het begrijpen van binnen uit.

   1. Haike

    Zwerver,

    Ik heb er in mijn vorige incarnatie een hele grote puinhoop van gemaakt, een grote janboel, echt dat was geen beste beurt, en behalve mezelf kan ik niemand daar verantwoordelijk voor stellen. Nu, in deze incarnatie ga ik met stappen ras vooruit in mijn tempo, dat wat ik aan kan, komt ook op mijn pad: where the way is dark, and the Night is cold, the miles are marked with blood and gold, zoals Bruce Springsteen zingt…

    Moeilijk maar het gaat, en het gaat vooruit, en niet achteruit zoals jij stelt. Met alle respect Zwerver maar ik krijg vaak bij jou het gevoel dat je de klok hebt horen luiden maar niet weet waar de klepel hangt. Of zoals wij vroeger op de Warmonderhof zeiden “Hij heeft de melk horen klotsen maar weet niet waar de tepel hangt…” De dingen zijn niet zo zwart/wit zoals jij ze beschrijft.

    En sommige dingen vallen je toe, das waar, maar iedereen heeft het vermogen om in de Akasha kroniek te lezen dat is niet voorbehouden aan een enkeling, of ingewijde zoals jij je hier eens hebt laten ontvallen op de site dat je dat bent.
    Wat voorbehouden is aan de enkeling is dat hij niet hoeft te trainen om vervolgens daarin in een keer te kunnen lezen, en dat heeft dan waarschijnlijk te maken met het feit dat dat trainen al in een vorige incarnatie heeft plaats gevonden…
    Dus weten welke dingen onder -toe-vallen- vallen, en weten wat iedereen kan, (meestal door oefening verkregen) is een verschil.
    Zoals Steiner ook zegt: Je hoeft geen schoenmaker te zijn om een paar schoenen te kunnen dragen…

    En mocht je nou denken hij probeert nu via een steek onder de gordel te laten weten dat hij wel een ingewijde is, nou nee dat ben ik niet, en pretendeer ik ook nergens te zijn. Ik vermoed dat ik daar nog vele incarnatie’s voor door moet gaan maken wil ik zover komen. Er zijn er die veel meer weten van Antroposofie en spirituele zaken dan ik, maar ik dank God op mijn blote knieën dat ik de antroposofie ben tegen gekomen en dat ik voor een deel nu goed mag maken van wat ik in die vorige incarnatie zo gruwelijk verknald heb…

   2. Daar heb ik toch wel grote twijfels bij, Haike, dat iedereen in de Akasha kroniek kan lezen. Dat is alleen mogelijk voor vergevorderde ingewijden en dan nog is de mogelijkheid van fouten en vergissingen groot.

   3. Haike

    Ik niet.. want iedereen kan een vergevorderd ingewijde worden, alleen zal het tempo van persoon tot persoon waarin dat gebeurt, verschillen. En er zullen vast er een paar zijn die er geen behoefte aan hebben, maar dat wil niet zeggen dat ze via de oefenweg daar niet toe zouden kunnen komen….

  3. Dat iedereen een ingewijde kan worden, ben ik wel met je eens, Haike, maar dat is dan wel voor het merendeel der mensheid in een verre toekomst en niet in de huidige tijd.

   1. Haike

    Nou…

    Volgens mij heb ik ook nergens geschreven dat over 24 uur, 3 kwart van de huidige wereldbevolking, het licht zal zien… (hihi) 😇🙃 en daar rekening mezelf ook onder….

 2. Bernard

  Maar dat gaat toch niet vanzelf . . . daar moeten we wel wat voor doen – niet weglopen voor moeilijke situaties, maar de uitdagingen aangaan.

 3. Zwerver

  @Ridzerd

  Men leest niet in de Akasha kronieken, men neemt waar in de Akasha kronieken.
  Waardoor er geen vergissing of fouten mogelijk zijn. Maar het is ook voor ingewijden niet mogelijk dat ze de Akasha kronieken in gaan zoals wij een bibliotheek in gaan.
  En dat is maar goed ook, een beetje privacy stel ik wel op prijs.

  1. Haike

   Steiner heeft het erover dat degene die inderdaad toegang hebben tot de Akasha kronieken deze waarnemen, hij heeft het er niet over dat daarbij geen fouten gemaakt kunnen worden, sterker nog wat daar waargenomen wordt is niet wat er letterlijk of daadwerkelijk heeft plaats gevonden het is er een af-spiegeling van een soortement van spiegelschrift als ik het goed heb meegekregen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s