Goden der hindernissen

Stelt u eens voor, u moet een kar duwen. Doordat u die vooruit duwt, ontwikkelt u op een bepaalde manier uw krachten. Als men de kar nu belaadt met een zware last, dan moet u harder duwen, maar daardoor ontwikkelen uw krachten zich sterker. Denkt u zich eens in, de godheid zou de wereldevolutie hebben gelaten, zoals ze was: Zeker, de mensen hadden zich goed kunnen ontwikkelen; maar nog sterker kon de mensheid worden, als men haar ontwikkelingshindernissen in de weg legde. Voor het heil van de mensheid moest men bepaalde machten tewerkstellen (Duits: abkommandieren). Deze machten waren vooralsnog niet slecht, ze moeten niet worden beschouwd als kwade machten, men kan zelfs zeggen dat ze zich geofferd hebben, doordat ze zich de ontwikkeling remmend in de weg stelden. Deze machten kan men daarom de goden der hindernissen noemen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 110 – Geistige Hierarchien und ihre Widerspiegelung in der physischen Welt – Düsseldorf, 18 april 1909 (bladzijde 162-163)

Eerder geplaatst op 25 mei 2016

Advertenties

3 gedachtes over “Goden der hindernissen

 1. Haike

  De Engelen begrepen niet waarom God de Duivel had geschapen maar ze durfden niet aan God te gaan vragen waarom hij dat had gedaan. Immers de Duivel probeerde alleen maar alles wat Goden, Engelen, en Mensen hadden gemaakt weer te vernietigen, waarbij vooral de Mens het hard te verduren kreeg van de Duivel. Alleen waren de Engelen een beetje bang om zo’n kritische vraag aan hun schepper te stellen…

  Totdat het allerkleinste Engeltje in de Heer der Heerscharen al zijn moed bij elkaar raapte en naar God ging en hem de vraag stelde waarom hij toch de Duivel had geschapen die alle het goede, opgebouwde, weer kapot maakte, ziektes verspreidde, enz…

  En God antwoordde “Opdat de mens kan leren kiezen tussen goed en kwaad, opdat hij sterker en beter uit de beproevingen komt die hij op zijn weg vindt, en zijn ontwikkeling verder gaat en niet blijft stilstaan, opdat de mens de kans krijgt te leren te vergeven, opdat de mens gaat beseffen wat liefde nou eigenlijk is, en daar een keuze in kan maken. Dat is de taak die de Duivel op zich heeft genomen” besloot God, en daarom heb ik hem geschapen, opdat hij deze taak op zich zou nemen en uitvoeren…

  De kleine Engel was stil.. hij moest hier even over nadenken, maar hij zag ook wel de redelijkheid en de logica er van in.

  Toch bleef hij nog even stil om alles goed tot zich door te laten dringen, en hij voelde langzaam een nieuwe vraag in zich opborrelen.

  En nu hij toch al de euvele moed had gehad om God deze kritische vraag te stellen, en God niet eens boos was geworden, maar zelfs een beetje had geglimlacht kon die tweede vraag er ook nog wel bij,… dacht hij…

  De kleine Engel haalde diep adem en vroeg: “Maar wat nou als de Duivel niet bereid was geweest die taak op zich te nemen, wat dan?”

  God keek de kleine Engel peinzend en bedachtzaam aan, hij mocht hem wel, zonder dat hij dat heel duidelijk liet blijken. Dat juist de allerkleinste Engel hem die vraag kwam stellen, zo klein was die Kleine Engel dus eigenlijk niet, want het was een hele grote vraag. Blijkbaar had hij daar toen niet helemaal goed over nagedacht toen hij de Kleine Engel schiep.
  Dat is een hele goede vraag kleine Engel… en ook God die eigenlijk altijd alles onmiddellijk wist, en altijd overal een antwoord op had, moest nu nadenken, en was nu even stil….

  Tja zei God… “Dan had ik waarschijnlijk een nieuwe Engel (want ook de Duivel is een Engel) moeten scheppen die die taak wél op zich had willen nemen….

 2. Anna Kreffer

  Lees het nu, maar is precies waar ik het net met jou e ook vandaag met klusman over had… Toeval bestaat niet lijkt het

  Met vriendelijke groet Anna Kreffer 06 2641 7137

  1. Haike

   Dag Anna,

   Leuk dat je reageert en aangezien niemand anders op mijn post heeft gereageerd neem ik aan dat je mij bedoelt. Maar ik denk dat je me verward met iemand anders, want ik ken je niet, laat staan dat ik je vandaag in real live zou hebben gesproken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s