Leugenachtigheid/Levenskracht

Bij de leugenachtigheid is het zo dat deze zich, en ook iedere afzonderlijke leugen, zich in het etherlichaam uitdrukt. Het etherlichaam verliest aan vitaliteit en levensenergie, als de mens leugenachtig is. Dat kan men zelfs uiterlijk constateren. Hoe vreemd het voor onze tijd klinkt, waar is het echter toch, dat bij mensen die veel liegen, bijvoorbeeld wonden onder verder identieke omstandigheden moeilijker zijn te genezen dan bij eerlijke mensen.

Vanzelfsprekend mag men dit niet absoluut concluderen, er kunnen ook anderen reden zijn. Maar vooropgesteld dat al het overige hetzelfde is, zijn bij leugenachtige mensen wonden moeilijker te genezen dan bij waarheidsgetrouwe mensen. Het is goed acht te slaan op zulke dingen in het leven. En dat is ook gemakkelijk verklaarbaar. Het etherisch lichaam is het eigenlijk levensprincipe, het bevat de levenskrachten. Deze worden ondergraven door de leugenachtigheid. Zodat niet zo veel levenskracht door het etherlichaam kan worden afgegeven, als het voor een genezing nodig is, als aan dit etherlichaam door leugenachtigheid onttrokken zijn,als het niet altijd doordrongen was van die aandriften, van die realiteiten, die voortkomen uit de waarachtigheid. We zouden op deze dingen wel acht moeten slaan, want we zullen het leven in menig opzicht beter begrijpen, als we dit doen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 125 – Wege und Ziele des geistigen Menschen – München,11 december 1910 (bladzijde 209)

Eerder geplaatst op 3 september 2013

3 gedachtes over “Leugenachtigheid/Levenskracht

 1. Haike

  OK misschien is dit wel een hele rare gedachtenkronkel, maar ik wil hem toch delen en wel over een heel gevoelig onderwerp voor een aantal mensen, namelijk inenten.

  Als je het kind inent, breng je dan leugenachtigheid in en aan het het etherlichaam?

  Want als ik Hans Albonico erbij pak; “Geweldige geneeskunde: Vragen van een huisarts” Nearchus: Hemrik, 1998. ISBN 9073310156 Dan schrijft hij daar dat 30% van de ingeënte kinderen die ingeënt zijn tegen de bof, die alsnog krijgen

 2. henri

  Wat ik denk :Het komt erop aan wat men gaat geloven bij het inenten . Als men denkt dat het schadelijk is en het toch laat doen,zal het misschien in zijn tegendeel gaan werken , en niet werken .
  Zo ook bij homeopathie,die werkt niet als men er niet in gelooft .
  Het inenten op zich zal geen leugenachtigheid teweeg gaan brengen ,want het komt van buitenaf ‘ en de leugen komt vanuit het astrale en werkt zo op het etherische en verder op het fysieke lichaam .

  1. Haike

   Maar ik vertrouw de reguliere middelen veel minder, ik geloof ook niet in hun heilzame werking, ervaar ze als ruw, en uitermate ongenuanceerd, toch werken ze.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s