Gemaskeerde afgunst

Als we proberen een uit een vroegere incarnatie voortkomende neiging tot afgunst te bestrijden, dan neemt de afgunst een masker aan. […] En er treedt een andere werking op, die een gevolg is van de bestrijding van de jaloezie. Bestreden eigenschappen komen gemaskerd naar voren. En de afgunst die we bestrijden, treedt dan dikwijls in het leven zo op dat we de begeerte krijgen de fouten van andere mensen op te zoeken en zeer veel aanmerkingen te maken (Duits: tadeln). We ontmoeten in het leven menig mens die als met een soort helderziende kracht steeds de fouten en schaduwkanten van andere mensen te weten komt, en als we de oorzaak van dit verschijnsel nagaan, dan ligt het in de afgunst die zich in zucht tot kritiseren (Duits: Tadelsucht) omgevormd heeft, en dit schijnt de betrokken mens een heel goede eigenschap te zijn. Het is goed, zo zeggen ze, dat men op de aanwezigheid van deze slechte eigenschappen opmerkzaam maakt. Achter dergelijke vitzucht schuilt echter niets anders dan omgezette, gemaskeerde afgunst.

Bron: Rudolf Steiner – GA 125 – Wege und Ziele des geistigen Menschen – Bremen, 26 november 1910 (bladzijde 194-195)

Zie ook: Wie kent niet de spotters die zo gaarne kritiek leveren op de tekortkomingen van een ander

Eerder geplaatst op 11 november 2014

Advertenties

4 gedachtes over “Gemaskeerde afgunst

  1. Mooi steinercitaat. Uit het leven gegrepen. Goed vertaald. Vlot Nederlands. Hier staat de ondeugd jaloezie centraal, zoals het bij het steinercitaat vervat in het blog Karma (Rudolf Steiner Citatensite, 5 juni 2019) twee tot drie andere ondeugden impliciet aan de orde kwamen. Hoe de zeven deugden en ondeugden in de menselijke ziel correleren met de ziele-eigenschappen van het astrale lichaam – door Steiner beschreven in zijn basisgeschrift Theosofie (GA 9) – behandelt Mieke Mosmuller op een interessante en prikkelende wijze in haar essay De zeven zonden (Tijdschrift Gegenwart, 2010). In mijn opstel Schaduw (Boven water, 1990/91) punt ik onder andere de fenomenen jaloezie en schijnheiligheid aan. Zal het vanavond uploaden naar het web en er dan een snelkoppeling naar plaatsen.

    1. Let wel: intrinsiek zijn de 7 ziele-eigenschappen van het astrale lichaam (en de daarmee corresponderende 7 lagen en zijnstoestanden van de astrale wereld) gerelateerd aan de verschillende stadia zijns-dimensies van het kamaloka: Kamaloka (GA 88; 6e voordracht; Berlijn, 2 december 1903).

    2. Let wel, deel 2: in zijn geschrift Theosofie behandelt Steiner puur de 7 ziele-eigenschappen ziele-lagen van het astrale lichaam op basis van sympathieën en antipathieën en hun onderlinge verhoudingen relevant voor ’s mens verhouding tot de fysieke, ziele- en geesteswereld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s