De mens doorloopt de tijd in het kamaloka – ongeveer een derde van de tijd in het afgelopen aardeleven neemt het in beslag – in teruggaande richting. Stel, een mens overlijdt in zijn veertigste jaar, dan doorloopt hij alle gebeurtenissen, die hij in zijn leven heeft doorgemaakt, in omgekeerde volgorde. Dus eerst beleeft hij de tijd van zijn negenendertigste jaar, dan komt het achtendertigste, zevenendertigste jaar en zo verder in de reeks. Het is dus werkelijk zo dat hij het leven omgekeerd doorloopt tot aan het moment van de geboorte. Daaraan ligt de mooie zin van de christelijke boodschap ten grondslag, die zegt wanneer eigenlijk de mens binnentreedt in de geestelijke wereld of in het hemelrijk: ‘Zo gij niet wordt gelijk de kinderkens, zo zult gij in het Koninkrijk der hemelen geenszins ingaan.’ (Matthéus 18:3) Dat betekent dat de mens terug leeft tot in de tijd van zijn kinderjaren, en dan kan hij, nadat hij alles in teruggaande volgorde heeft doorlopen, in het devachan of het hemelrijk binnengaan en zijn verdere tijd in de geestelijke wereld doorbrengen.
Bron: Rudolf Steiner – GA 107 – Geisteswissenschaftliche Menschenkunde – Berlijn, 26 januari 1909 (Bladzijde 206)
Eerder geplaatst op 6 november 2014
Mooi ❤️
Tenzij dat terugkijken niet lukt, alleen de zon gaat voor niks op en onder…. en die kans is er blijkbaar als ik de door Christus uitgesproken zin zo lees.
Zoals ik het begrepen heb is de “tijd” die je in het kamaloka doorbrengt voor iedereen verschillend.
Wellicht kan je daar ook in blijven steken.
Weet iemand hoe dat zit???
En wat kan je doen om in zo’n geval die kinderfase toch te bereiken?
Die laatste vraag trok ook een uurtje geleden door me heen. En als antwoord kwam naar me boven dat je misschien wel eerst opnieuw moet incarneren. Niet als straf of zo, maar omdat proces van terugkijken goed onder de knie te krijgen. Maar misschien zit ik er wel helemaal naast.
Bij de reacties van 6-12-14 beschrijft Kees Kromme dat je met het terugkijken eigenlijk al iets doet wat anders de Goden/Engelen met jou zouden hebben gedaan, een deel van het te bewandelen pad is dan al door jou geëffend, zeg maar. Dat zou natuurlijk ook goed kunnen.
Hedvig, voor zover ik weet duurt de tijd in het kamaloka ongeveer 1 derde deel van de tijd dat je geleefd hebt op aarde. Dus als je 75 jaar bent geworden, dan duurt de tijd in het kamaloka 25 jaar. Dat je er ook in kan blijven steken, weet ik niet.
De tijd in het devachan is echter wel voor iedereen verschillend. Zie daarvoor bijvoorbeeld dit citaat.
https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2018/12/28/hoe-lang-is-het-verblijf-in-het-devachan-3/
Het gaat om een zijnstoestand: met ongelouterde verlangens en begeerten niet langer over een fysiek lichaam beschikken. Dus niet langer meer het middel hebben om die verlangens te bevredigen en niet langer te kunnen afwenden of te kunnen afweren wat men parallel daaraan niet wil. In die zin de ‘controle’ kwijt zijn. En ja Steiner beschrijft gevallen van mensen die blijven steken, niet tot zuiverende vergeestelijking komen en vervolgens als zodanig weer incarneren.
Slaapervaringen kunnen een soortgelijk karakter dragen. Een vrouwelijke seriemoordenaar verklaarde een keer, geschokt in snikken uitbarstend aan familieleden: ik had een vreemde droom: mijn handen zaten onder het bloed en ik wou een zee in, een hele grote zee, een wereldzee om ze af te wassen, schoon te krijgen. Maar dat kon niet, dat mocht niet… (Een drempelervaring.) Een familielid merkte daarover op: hadden we dit signaal maar goed begrepen, dat er letterlijk (ook in morele zin) bloed aan haar handen kleefde, dan hadden we misschien kunnen voorkomen dat ze nog meer moorden zou begaan. (Ze stond bij de politie al onder verdenking van een aantal moorden.)
Dat lijkt me toch een ander proces dan terugkijken, maar meer een proces waarin die individu moet wennen, gaan beseffen dat zij/hij geen fysiek lichaam meer heeft… dat kan overigens heel ver gaan; b.v. bij de overleden alcoholist die toch naar een kroeg gaat om daar in het fysieke lichaam te komen van een klant, die daar drinkt en iets van die alcoholroes wederom te gaan ervaren…
Beide processen zijn van toepassing, Haike.
Op bovenstaande citaat? Dat die processen daar plaats vinden is me bekend. Alleen het door jou beschreven proces koppel ik niet aan die uitspraak, maar het kan ook heel goed zijn dat ik iets mis. Het helder zijn in het hoofd was altijd al een opgave, en na die Trombose is dat er niet beter op geworden..
Ja dit is ook relevant voor het citaat. Een citaat is ‘maar’ een citaat, een deel van een uitgebreidere voordracht en een meer omvattend (levens)thema. In kunstzinnige zin worden komen beide elementen trouwens ook goed aan bod in Dantes Goddelijke Komedie. Een prachtig werk dat mooi is vertaald naar het Nederlands.
Beide elementen, beide (ontwikkelings)processen.
Het kamaloka omvat verschillende aspecten, meer dan twee, en het is goed om die met elkaar in verbinding te denken, omdat ze werkelijk met elkaar in verbinding staan. Het is zeker zinvol om zich daar in de loop van het leven een goede en rijke voorstelling van te maken.
Mij ontgaat nog steeds waar ze met elkaar in verbinding staan. Dat ze allebei in dezelfde tijd plaats vinden ontgaat me niet, en is ook niet meer dan logisch.
Zoals ik al zei, lees bijvoorbeeld Dante. Maak het tot een onderzoeksvraag, Haike.
Waarom moet ik het wiel gaan uitvinden als het allang uitgevonden is? Als ik het goed begrijp is jouw visie gebaseerd op wat je bij Dante hebt gelezen, dan kun je toch vertellen hoe hij daar aan komt?
Je moet helemaal niets, Haike. Ga er zelf mee aan de slag, is mijn suggestie. En nee, ik baseer me zeker niet alleen op Dante. Voor relevant referentiemateriaal zie het blog Vrijheid en deugd (Cahier, 12 maart 2018).
Ik snap dat ik niks moet 🙃 hooguit van mezelf en verder niet, dus dat gaat wel goed komen.. het woord kan beter vervangen worden door het woordje “zou”. Wat dat betreft ben ik misschien ook wel gewoon lui. Dingen gaan uitzoeken- vinden, die al door een ander zijn uitgezocht, daar zie ik niet zo het nut van in omdat nog een keer te gaan doen, tenzij ik denk dat de bron een onbetrouwbare is. Bedankt voor de link John, ik ga er een kijkje nemen..