Het hedendaagse denken is niet toereikend

Het huidige denken is gewoonweg niet toereikend om de chaos van de uiterlijke omstandigheden en taken, waarin de mens steeds meer terecht zal komen, te beheersen. Het denken zal verstarren. Tegenwoordig staan we in een overgangstijd, maar spoedig zal het denken niet meer beweeglijk (Duits: flüssig) en soepel genoeg zijn om de gecompliceerde toestanden te bevatten (Duits: einzufangen) en om te vormen. Waarom wij dus antroposofie verbreiden? Om praktische resultaten te bereiken. Geesteswetenschappelijke gedachten maken het denken elastischer, vloeiender, maken een sneller overzicht over grotere samenhangen mogelijk.

Bron: Rudolf Steiner – GA 109 – Das Prinzip der spirituellen Ökonomie im Zusammenhang mit Wiederverkörperungsfragen – Boedapest, 3 juni 1909 (bladzijde 160-161)

Eerder geplaatst op 23 mei 2016

Een gedachte over “Het hedendaagse denken is niet toereikend

  1. henri

    Heeft te maken met onze taal die steeds meer en meer abstraheert en waardoor de mens steeds verder afkomt te staan van zijn oerbron en ingelijfd wordt in het koude intellect van Ahrimans rijk .De antroposofie met haar rijke geestelijke woordenschat gebruikt het woord op een heel andere manier en leidt naar een gemetamorfoseerd denken ,het organisch denken .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s