De ware realiteit

De mens neemt wat hij ziet in de stoffelijke wereld, in de planten en het dierenrijk om zich heen op de aarde als een werkelijkheid, als iets wat er is. Hij ziet de dieren, de planten en stelt zich voor dat het dingen zijn die er werkelijk zijn. Hij ziet gebeurtenissen in lucht en water en stelt zich voor dat het gebeurtenissen zijn, die er werkelijk zijn. Ze zijn het niet.  Want alles in de natuurrijken om ons heen, alles wat zich afspeelt in lucht en water, is niets anders dan gebeurtenissen in de geestelijke wereld, die zich openbaren door wat in het fysieke gebeurt. Ze zijn openbaringen van geestelijke processen (Duits: Vorgänge). Deze zijn de ware werkelijkheid, de realiteit. Niets dan de bovenzintuiglijke, spirituele wereld is werkelijk, en pas als we in alle dingen en gebeurtenissen het geestelijke kunnen zien (Duits: erkennen), dan hebben we een waar besef van de realiteit. Alles in de fysieke wereld heeft alleen de waarde van gelijkenissen voor wat daar achter staat, de geestelijke wereld. Alles wat voorvalt in de dieren- en plantenwereld moeten we zo leren beschouwen en ook alles, wat we in het mensenrijk zien, wat indruk maakt op het verstand, het intellect. Dat zijn alle niets anders dan gelijkenissen, en alleen degene die ze leert duiden, komt tot de werkelijkheid, de realiteit.

Bron: Rudolf Steiner – GA 143 – Erfahrungen des Übersinnlichen/Die drei Wege der Seele zu Christus – Keulen, 7 mei 1912 (bladzijde 153-154)

Eerder geplaatst op 31 oktober 2014

2 gedachtes over “De ware realiteit

 1. Gemma Gielen

  Hallo Ridzerd,

  Sinds een tijdje kan ik niet meer doorklikken op de berichten. De citaten kan ik dus maar voor een klein stukje lezen. Heb je een tip hoe ik het gehele citaat kan oproepen?

  Vriendelijke groet,

  Gemma

  1. Hallo Gemma, Ik krijg af en toe wel eens berichten van lezers dat ze de mails met de citaten helemaal niet ontvangen, maar dat doorklikken op de berichten niet lukt, is nieuw voor mij.
   Je kunt het volgende proberen: In de mails staat onderaan altijd mijn naam Ridzerd. Als je daar op klikt, kom je bij het betreffende citaat. Wat ook nog kan, is klikken op Reageren, dan kom je er ook wel terecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s