Ieder heeft een mening, ook al heeft men nergens verstand van…

Dat iedereen vandaag de dag over al het mogelijke, wat wereld- en levensbeschouwing betreft, zonder meer kan oordelen, dat geldt als vanzelfsprekend; want iedereen heeft zijn standpunt. En men beleeft het steeds maar weer en weer dat het niet uitmaakt of men met alle middelen van innerlijke arbeid ertoe gekomen is iets te kennen en te doorgronden in de wereld. Het geldt tegenwoordig als vanzelfsprekend dat de mening van degene, die zich eenvoudig heeft voorgenomen ook een mening te hebben, even gerechtvaardigd is als de mening van degene, die lang gewerkt heeft om zelfs maar een beetje over de wereldgeheimen te kunnen zeggen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 143 – Erfahrungen des Übersinnlichen/Die drei Wege der Seele zu Christus – München, 25 februari 1912 (bladzijde 97)

Eerder geplaatst op 27 oktober 2014

3 gedachtes over “Ieder heeft een mening, ook al heeft men nergens verstand van…

  1. Zo is ‘t. Formeel kan een ieder vanaf een bepaalde leeftijd, een bepaald ontwikkelingsstadium oordelen. De inhoudswaarde van een oordeel van oordelende mensen kan echter verschillen. Bij alle mensen zijn er momenten van besef of zou dat besef mogen ontstaan: op dit punt of op dit vlak is het beter dat ik mijn oordeel een tijdlang opschort.

    Ik oordeel of ik schort mijn oordeel op; bedachtzaam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s