De boer van tegenwoordig denkt meer dan de Griekse filosoof

Iets komisch maar tegelijk iets groots ligt in wat Hebbel, de toneelschrijver, in zijn notitieboek schreef: Laten we aannemen, dat Plato zou worden wedergeboren; dan zou hij een gymnasiast worden en moest Plato in de Griekse taal lezen, en de gymnasiumleraar is vreselijk ontevreden, omdat hij Plato niet begrijpt, zodat de leraar hem een pak op zijn donder geeft. – Daar wilde Hebbel een drama over schrijven. Nu, dat is aan de ene kant echt grappig, maar aan de andere kant heel begrijpelijk. Want het is waar dat een gymnasiumleraar van tegenwoordig veel meer denkt dan zelfs de grote Plato in zijn tijd. Men kijkt alleen op een bepaalde manier tegenwoordig kortzichtig naar de wereld. De boer van tegenwoordig denkt meer dan de Griekse filosoof ooit heeft gedacht.

Daarentegen was het waarnemingsvermogen toentertijd veel meer ontwikkeld. De waarneming was toen hetzelfde als wat nu bij ons het denken is. Tegenwoordig wordt immers het waarnemen helemaal niet meer geleerd, alleen door degenen die een scholing doormaken. Het is volstrekt mogelijk dat iemand in wat hij in een laboratoriumopleiding leert, ver komt, en toch daarbuiten zeer onervaren is, de tarwe niet van de rogge onderscheiden kan. Zodat we kunnen zeggen dat de mensen tegenwoordig veel denkvermogen hebben, maar in de tijd van toen in het waarnemen werden geschoold. Daarom kunnen we twee tijdperken onderscheiden: een tijdperk van waarnemingen en een tijdperk van gedachten.

Bron: Rudolf Steiner – GA 143 – Erfahrungen des Übersinnlichen/Die drei Wege der Seele zu Christus – Winterthur, 14 januari 1912 (bladzijde 38)

Eerder geplaatst op 21 oktober 2014

4 gedachtes over “De boer van tegenwoordig denkt meer dan de Griekse filosoof

 1. henri

  Tot enkele eeuwen terug voor het jaar nul nam de mens waar met zijn astrale – of zieleorganen ,de zogenaamde chakras . Dit zijn de punten in het fysieke lichaam waar de fysieke en het etherische elkaar raken . Rond 500 v C kwam het etherisch lichaam veel dichter in het fysieke lichaam met als gevolg verdwijnen van de zielewaarneming of oude helderziendheid . De Griekse filosofie luidt eigenlijk reeds het begin in van het waanemen door het denken ,waarbij met denken hier het hoofddenken is bedoeld, nl de verstandsziel . Vanaf die periode nam ook de oude helderwiendheid( het atavisme ) sterk af en zou dan haast volledig verdwijnen bij ingang van de bewustzijnsziel rond 1250 n C .

  1. Anoniem

   Dank je henri. Kun je me ajb verwijzen naar waar ik de meer hierover kan vinden? Ik probeer onderscheid te maken tussen bewustzijn, denken en waarnemen, inclusief de jaartallen zoals jij doet. Zo dicht mogelijk bij de wetenschap. Verschil tussen conscious en awareness?

   1. henri

    Beste,
    de kennistheorie werd door Steiner “reeds in 1886 uitgegeven onder de naam “ Grundlinien einer Erkenntnistheorie der Goetheschen Weltanschung …” (Gesamtausgabe GA2 )
    De nederlandse vertaling “ Waarnemen en denken “ was lange tijd uitgeput en is onlangs heruitgegeven door uitg. Pentagon zie ik :


    Let op , Is niet een gemakkelijk boek voor de beginneling !

    Anders vindt je ook veel in het basisboek “ De wetenschap van de geheimen der ziel “ oa Hoofdstuk 2 ‘ Het wezen der mensheid’ en H 4 “ De werledontwikkeling en de mens “
    En Theosofie “ Het wezen der mens “ GA 9

    Ook andere goede antoposofische auteurs zoals Bernard Lievegoed met “ Mensheidsperspectieven , p16 “ de differentiatie van de mensheid ‘

    Dit is maar een greep , eigenlijk spreekt Steiner voortdurend over dit thema in zijn voordachten .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s