En zo kan men wel van alles verbieden…

En zo kan men wel van alles verbieden, maar de mensen komen dan op allerlei andere dingen, wat in de regel niet beter is, maar nog erger. En daarom geloof ik dat uitleg hoe de alcohol werkt, op de manier zoals we het vandaag bijvoorbeeld beschreven hebben, werkelijk veel meer kan bijdragen, dat juist opheldering de mensen er langzamerhand toe brengt de alcohol te laten staan. Dat beïnvloedt niet de menselijke vrijheid, maar dat brengt de mensen er tegelijk toe om te zeggen: ‘Dat is toch angstwekkend! (Duits: unheimlich) Tot in de beenderen word ik geruïneerd!’ Dat werkt dan als gevoel, terwijl wetten alleen op het verstand werken. De juiste waarheden, de juiste inzichten, dat zijn die welke tot in het gevoel werken. Daarom is mijn overtuiging: Tot een effectieve sociale hervorming – want op andere gebieden is het overeenkomstig, bijna net zo als hier – komen we toch alleen als we in de breedste kringen voor een werkelijke voorlichting zorgen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 348 – Über Gesundheit und Krankheit – Dornach, 8 januari 1923 (bladzijde 226)

Eerder geplaatst op 9 april 2017

8 gedachtes over “En zo kan men wel van alles verbieden…

 1. Leonie

  De duistere verleidingen, drugs en andere vormen van verslavingen, is een groot probleem in onze samenleving. Spuiten en slikken geeft de geestelijke armoede weer en het zoeken naar sensaties Ik vind het filmpje heel eng om te zien, hier worden drugs gepromoot aan de jongeren.

  1. Haike

   Maar er gebeurd ook waar Steiner het over heeft: via de voorlichting wordt het mogelijk om zelf de juiste beslissing te nemen:

   De juiste waarheden, de juiste inzichten, dat zijn die welke tot in het gevoel werken. Daarom is mijn overtuiging: Tot een effectieve sociale hervorming – want op andere gebieden is het overeenkomstig, bijna net zo als hier – komen we toch alleen als we in de breedste kringen voor een werkelijke voorlichting zorgen.

   1. Leonie

    Ik snap je niet helemaal, vindt je het positief dat spuiten en slikken zo de jongeren aanzet tot het uitproberen om dan zelf daarin de eigen beslissing in te kunnen nemen?

   2. Haike

    Als dat met de juiste begeleiding gebeurd wel, ja.

    Ik ken een vrije school leraar die een zoon heeft die ergens rondom zijn 15e, 16e, besloot te gaan roken. Zijn vader zei toen dat is goed maar dan wil ik dat je een week rookt en dan een week niet, dus om en om. Doordat de jongen dus heel duidelijk voelde wat het verschil voor hem was tussen een week wel, en een week niet roken, is hij er uiteindelijk helmaal mee gestopt. Een beslissing waar verder geen ouder aan te pas is gekomen.

   3. Leonie

    Dat is dan een bijzonder kind dat zo braaf nog naar pappa luisterde. Gelukkig is het sigaretten roken terug gedrongen maar het gebruik van drugs juist toegenomen en juist door deze programma’s die het zo brengen of het iets heel simpels word daardoor de drempel verlaagd voor diegene die daar eerst geen interesse in hadden.Het is wat Rudolf Steiner eens voorspelde: het slechteis wordt als goed gezien en wat goed is als slecht.

   4. Haike

    Bijzonder? Hij is niet gaan roken, maar heeft wel andere domme dingen gedaan…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s