Cocaïne: nog veel schadelijker dan alcohol

Men kan de alcohol wel verbieden, maar ziet u, dan treden merkwaardige verschijnselen op. U weet immers bijvoorbeeld, dat vandaag de dag de mensen in vele delen van de aarde ertoe zijn gekomen de alcoholverkoop te beperken of geheel te verbieden; maar ik maak u erop opmerkzaam wat voor een kwaad er in de laatste tijd is opgekomen: het cocaïnegenot namelijk, dat ook door de mensen gebruikt wordt om zich te verdoven. En vergeleken met wat cocaïneconsumptie teweegbrengt, vooral aan vernietiging van de menselijke voortplantingskrachten, is alcohol nog goud! […]

Al aan de uiterlijke symptomen kunt u zien hoeveel schadelijker het cocaïnegebruik is dan het alcoholgebruik. Als iemand door alcohol delirium tremens krijgt, dan uit zich dit door een soort vervolgingswaan. Hij ziet overal muizen, die hem achtervolgen. Als iemand echter cocaïne gebruikt, dan komen overal slangen uit zijn lichaam! […]

Eerst verdooft hij zichzelf – dat is aangenaam, dat is een soort van wellust -, maar als hij dan langere tijd cocaïne geconsumeerd heeft, dan ziet het eruit alsof er overal slangen uit zijn lichaam komen, en hij loopt nu snel om weer cocaïne te genieten, zodat de slangen voor een tijdje stoppen. Want de angst die hij voor de slangen heeft, is nog veel groter dan de angst die hij voor de muizen heeft bij het delirium tremens.

Bron: Rudolf Steiner – GA 348 – Über Gesundheit und Krankheit – Dornach, 8 januari 1923 (bladzijde 225-226)

Eerder geplaatst op 18 oktober 2014 

8 gedachtes over “Cocaïne: nog veel schadelijker dan alcohol

 1. Leonie

  Laat ik nu panisch zijn voor muizen, alcohol nuttig ik eenmaal in de week een glaasje witte wijn als ik lunch met mijn allerbeste vriendin, maar interessant dat Steiner deze dingen ook weer wist.

 2. Haike

  En dan hebben we het nog niet gehad over de verwoestende heroïne. Ik ben wel heel benieuwd hoe mensen die dat werkelijk weten te overwinnen daarna in (een volgend) het leven komen te staan.

  Overigens heb ik ooit wel morfine toegediend gekregen na een zware operatie. Daar begon ik heerlijk op te zweven, maar ik voelde ook dat er wezens aan mijn bed stonden die nog aan me werkte, iemand schoof ook mijn pyama jas weg omdat ze erbij moesten. En de enige die echt in fysieke gestalte bij me was, was mijn zuster en die rustig te lezen naast mijn ziekenhuisbed en heeft daar ook niks van gemerkt.

  Dus ja die middelen zijn in den beginne heel lekker, maar dan…..

  Het toont ook meteen aan dat dat geklets over plantjes die geen werking zouden hebben onzin is. Want zowel de Morfine als de Heroïne zijn een opiaat, Opium dus. Afkomstig van de Papaverbloem. En bij verkeerd gebruik/toepassing levensgevaarlijk.

  1. Leonie

   Wat dan te denken van de middelen zo als Ritalin en die andere middelen die mijn dochter moest nemen anders kreeg ze geen psychiater en therapie voor haar ngststoornis. Zelfs worden deze middelen ook voorgeschreven in Antroposofische zorginstelling.

   1. Ik heb daar ook grote bedenkingen bij. Ik heb wel eens gehoord dat zelfs jonge kinderen van onder de 10 jaar al Ritalin krijgen. Op korte termijn zal het wel helpen, maar wie weet wat de werkingen op lange termijn zijn.

 3. De afgelopen perioden zijn er mensen zijn geweest die cocaïne gebruiken als een pepper, als een middel om veel langer door te kunnen gaan met drukke bezigheden en om mentaal en fysiek overeind te blijven. Bijvoorbeeld twee dagen achter elkaar aan één stuk kunnen werken …of uitgaan. Voetballer Wim Kieft is daar een voorbeeld van: Kieft (boek).

 4. walterhebing

  Tja, daar zijn vele wegen naar Rome! Door toedoen vanuit deze stad werd Jezus Christus door zijn eigen volk aan het Kruis genageld. Door de bijbel zijn we ook gewezen op het “feit” dat Adam de eerste mens was en Eva uit zijn rib geschapen is om te voorkomen dat het levensbewustzijn op aarde gespleten zou worden. Het was de slang die Eva verleidde tot de verboden daad(welke dat is, is nog steeds een raadsel) maar voor mij duidelijk.
  In den beginne was er: HET WOORD EN HET WOORD IS VLEES GEWORDEN! Dat betekent dat alles wat is, een vleesgeworden woord is! En alles wat niet was, is een afgeleiden van is!
  In die zin waren Kaïn en Abel al afgeleiden en ben ik het zoveelste product van het afgeleid BEWUSTZIJN op aarde.
  Ik kan me voorstellen dat we nog steeds door ons reptielenbrein op aarde beheerst worden, immers de slang(als symbool) voorziet ons nog steeds van een behaaglijk leven, liefst zonder pijn en/of lijden, zoals ten tijde van Adam en Eva.
  Ik woon nu bijna vijfenzeventig jaar op aarde en heb ooit in de sarcofaag van Cheops gelegen, laat mij maar liever begraven worden in het bos waar ik mijn kinderjaren doorbracht, want die bewustzijnsbubbel van de mens heeft niets met het leven op aarde van doen. Enkel de mensen die zich er werkelijk mee verbonden zijn of/en voelen, bieden ruimte voor leven op aarde, de rest parasiteert erop!
  In wezen zou de mens(GOD) geen voedsel nodig hebben en kunnen leven op de dimensie van licht. Immers daartoe is hij geschapen cq geëvolutioneerd als toppunt van levensbewustzijn, daar de mens er nog steeds niet in geslaagd is om zich als toppunt van van alles wat op aarde leeft te gedragen, is de huidige mens net als met de Ark van Noach veroordeeld tot verslonden worden door een van de vier elementen, van waaruit het leven op aarde onder het zon- en maanlicht ontstaan zijn.
  Ik heb nu het vermoeden dat de mens als cultuur van de aardbodem verdwijnt, vanwege teveel licht! Terwijl licht de bron is van waaruit het leven ontstaan is. Ik heb jarenlang als leraar voor ’n klas gestaan, iemand vroeg me ooit hoe kun je dat volhouden? Nou antwoordde ik: Om ze te proberen te leren om alles wat de mensheid heeft opgebouwd op een verantwoordelijke wijze te leren slopen tot op de piramide van Cheops toe, immers al deze vermaterialiseringen van Leven leiden tot de dood, in plaats van de prille mens op aarde de ruimte te geven die het nodig heeft om de aarde tot een aardspardijs om te vormen, wat het in wezen al is!
  Tot zover
  Groetjes Walter Hebing

 5. walterhebing

  Ik denk dat er voor de mens geen enkele stof schadelijker is dan het woord op een verkeerde manier gebruikt, immers elke mens is gelijk aan het vleesgeworden woord van de schepping’
  En de slang was de eerste verleiding en de eerste in als levensreddende dood. Hoe te interpreteren, Rudolf Steiner neemt wel een wel heel makkelijke weg, Ik vind de bouw van een piramide wel enigszins vergelijkbaar met de bouw van het Goetheanum. Ik zal proberen om mijn Tobias symbool nogmaals als introductie van mijn persoon op deze pagina te krijgen, een kwestie van tijd en zin!
  Tot zover
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s