Mooie leer

Ik zal u een grotesk voorbeeld geven, hoe de mens zich kan vergissen, als hij alleen vanuit de uiterlijke kant zijn oordeel vormt. Iemand kan zeggen: ‘Er was een mens, hij was een goede aanhanger van de antroposofische wereldbeschouwing. Nu beweren echter juist de antroposofen dat de gezondheid altijd verbeterd wordt door de antroposofische levensbeschouwing en dat daardoor zelfs het leven verlengd wordt. Mooie leer! Die mens is op 43-jarige leeftijd overleden!’ – Dat ene weten de mensen, dat de man op 43-jarige leeftijd gestorven is, dat hebben ze gezien. Wat weten de mensen echter niet? Ze weten niet, wanneer de man zou zijn gestorven, als hij geen antroposofie zou hebben gehad! Misschien was deze mens zonder de antroposofie maar veertig jaar oud geworden. Als een mens zijn levenstermijn zonder de antroposofie tot aan het veertigste jaar gaat, dan kan zijn leven toch met de antroposofie tot aan drieënveertig jaar gaan. En doordat de antroposofie steeds meer in het leven doordringt, zullen de uitwerkingen zich ook in het leven laten zien.

Bron: Rudolf Steiner – GA 112 – DAS JOHANNES-EVANGELIUM – Kassel, 30 juni 1909 (bladzijde 127-128)

Eerde geplaatst op 19 mei 2016

6 gedachtes over “Mooie leer

 1. Lucie

  De strekking van het verhaal is dus;

  Het is geen garantie dat men oud zal worden, als men de antroposofische leer aanhangt.

  Of zit ik op verkeerd spoor?

  1. Lucie, er wordt bedoeld dat de gezondheid verbetert door de antroposofische levensbeschouwing, dus men zou dan ouder kunnen worden dan men zou kunnen worden als men de antroposofische levensbeschouwing niet zou hebben. Maar een garantie dat men oud zal worden is het absoluut niet. Overigens heb ik twijfels of de gezondheid wel verbetert door de antroposofie.

   1. Haike

    Ik denk van wel. Dat antroposofie gezondheid verbeterend werkt. Nog veel meer dan het eten van gezonde voeding hoewel dat ook van invloed is, maar ik denk niet alles bepalend.

    Aan de andere kant: de oprichter van de Antroposofie is zelf natuurlijk ook niet heel oud geworden….

    Maar ik denk dat ik met die laatste waarneming ook wel een beetje kort door de bocht ben.. 🙃

  2. Haike

   Dag Lucie,

   Ik denk dat het goed ziet. Er zijn geen garantie’s. Het enige wat ik echt zeker weet, en wat ik ook aan een ander kan garanderen is dat er een moment komt dat je door de poort van de dood gaat. Wanneer dat zal zijn weet ik niet zeker en kan ik een ander ook niet garanderen.

   Ik heb in dit leven welgeteld al 5x aan de hemelpoort geklopt en de eerste 4x hebben ze niet opengedaan, en de 5e keer wel en ben ik heel eventjes binnen geweest, maar hebben ze me er weer uitgeschopt, of ik ben zelf maar weer omgekeerd omdat de accommodatie van het hotel me misschien niet helemaal beviel, ik weet het niet. Maar Antroposofie heb ik wel met de paplepel ingekregen, en ik krijg de indruk dat de kom met pap nog steeds niet leeg is.

   Misschien heeft die Antroposofie inderdaad voorkomen dat ik 5 keer net niet die drempel ben over gegaan, wie zal het zeggen, maar ik denk zelf van wel.

   Maar de zienswijze geeft mij persoonlijk wel veel steun en rust om het leven te leiden wat ik nu leid. De angst om straks definitief door die poort te gaan, die is er niet, en ik denk wel dat dat bij mij gekomen is door kennis te nemen van een begrip als reïncarnatie en wat dat inhoud.

   Dat geeft rust (bij mij) en geen stress, en van stress is bekend dat het het fysieke afweer systeem razendsnel naar beneden kan laten lopen…

   Maar ik denk dat Steiner hier ook nog iets anders wil laten zien, namelijk de waarnemer die niet goed zijn eigen waarneming aanvult. Want wat voor een ieder zichtbaar is dat de persoon op 43 jarige leeftijd overlijdt en ze hebben hem meegemaakt in de antroposofische beweging. Steiner heeft het in dit citaat het er verder niet expliciet erover, maar ik lees tussen de regels toch iets van dat de reacties van al die waarnemers is van: Nou die antroposofie heeft hem helemaal niet geholpen bij het verlengen van zijn of haar levensduur. Want het is toch niet normaal dat een mens op 43 jarige leeftijd komt te overlijden. Dat is een conclusie via het denken,…. een conclusie waarvan we helemaal niet weten of dat de juiste is.

   Want misschien heeft deze persoon wel alles kunnen doen in deze incarnatie wat hij/zij zich had voorgenomen voor de fysieke geboorte. En misschien is dat allemaal gelukt en was het klaar, dan rijst natuurlijk de vraag wat je hier nog te zoeken hebt, of dat je toe bent aan een nieuwe uitdaging, waarbij je helemaal geen fysiek lichaam nodig hebt.

   Alleen fietste bij deze persoon op het allerlaatste moment nog ff wat antroposofie langs, waardoor hij nog 3 jaar extra bleef om daar kennis van te nemen, en toen pas ging.

   En ja: het is speculatie wat ik schrijf want ook ik weet niet of het zo gegaan is, maar een aannemelijke, realistische variant, vind ik het zelf wel.

 2. Jan Teske

  De antroposofische levensstijl geeft rust in lichaam en geest.
  Je kan beter bij je eigen wil blijven.
  Het is een leerproces waar je uiteindelijk innerlijke vrijheid mee creëert.
  Het fysieke en psychische in ons heeft meer rust.
  De geest krijgt vrijheid en wordt gevoed met positieve energie.
  Ik schrijf misschien niet alles perfect op maar de strekking is dat minder negatieve invloeden de mens beter in balans houdt met ondersteuning van de spirituele wereld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s