Opeenvolging van incarnaties

Het gaan door een opeenvolging van incarnaties is van belang voor de algehele ontwikkeling van het mensenwezen. In het verleden is dit mensenwezen door opeenvolgende levens geschreden; het schrijdt voort en parallel daarmee gaat ook de aarde in haar ontwikkeling vooruit. Eens zal het ogenblik komen, waarop de aarde het eindpunt van haar loopbaan zal hebben bereikt; dan moet de planeet Aarde, als stoffelijk wezen ontvallen aan de mensenzielen, zoals het menselijk lichaam bij de dood ontvalt aan de geest, wanneer de menselijke ziel, om verder te leven, binnentreedt in het rijk van de geest, waarin zij tussen de dood en een nieuwe geboorte thuis behoort. Zo moet het de mens als hoogste ideaal toeschijnen om eens, bij de dood van de aarde, het zover te hebben gebracht, dat hij van alle ontwikkelingsmogelijkheden, die het leven op aarde hem bood, de vruchten geplukt heeft.

Bron: Rudolf Steiner – De geestelijke leiding van mens en mensheid (bladzijde 22-23)

Vertaling: Fr. Hardam van Omme en P. Henny-van Suchtelen – Uitgeverij Vrij Geestesleven, Zeist.

Duitstalig: Rudolf Steiner – GA 15 – Die geistige Führung des Menschen und der Menschheit: I. Kapitel – Kopenhagen, 6 juni 1911 (bladzijde 20)

12 gedachtes over “Opeenvolging van incarnaties

   1. Leonie

    Ik bedoel, als iemand aankomt in de geestelijke wereld en hij heeft niet alle scholingen doorlopen en de aarde is er niet meer?

   2. Haike

    Steiner schrijft ergens of de uitspraak is door iemand opgetekend dat we “Tijd” hebben. Ik weet helaas niet meer waar ik het gelezen heb, maar er staat me vaag bij dat die opmerking ook een keer hier voorbij is gekomen.

    Wat denk ik niet betekend dat je in je luie stoel achterover moet gaan hangen. En verder staat er in de Bijbel dat niemand achter zal blijven… Ik denk dat die uitspraak niet gebonden is aan de tijd dat de fysieke Aarde zal bestaan.

   3. Haike

    Yep! Dat is hem Ridzerd. Wat goed dat je hem hebt opgezocht. Ik kan me voorstellen dat het voor lezers een hele welkome aanvulling kan zijn.

   1. Leonie

    😊 ja, vragen staat vrij en als je alle antwoorden al denkt te weten, tja….dan leer je niet veel.

   2. Haike

    Ik denk niet het antwoord te weten, maar ik geloof niet dat het zomaar ophoudt. Als ik nu al denk dat het over X zoveel duizend miljoen jaar ophoudt en ik misschien nog niet alle opgedane ervaringen die er mogelijk zijn om op te doen, nog niet in mijn broekzak heb zitten, dan kan ik beter nu naar de winkel lopen en een pistool kopen en mezelf door mijn kop schieten, want ik weet niet zeker of ik die einddatum ga halen.

    Dat ervaar ik nogal als een destructieve manier om tegen het leven aan te kijken. Daar wens ik niet in mee te gaan. Plus dat ik kan kijken naar de stappen die ik vandaag en gisteren heb gezet in mijn leven. En dan zie ik bij mezelf veranderingen die plaats vinden en die ik als positief ervaar. Waar ik blij mee ben, waar ik trots op ben, al zijn het maar kleine stapjes: ik maak ze. Waarom zou ik in een volgende incarnatie dat plots niet meer kunnen? En mocht het wél zo zijn dat ik dan geen stapjes kan maken/doen, misschien is het dan wel omdat ik juist dat aan ervaring moet opdoen, kan doormaken.

    En als we dan met z’n allen aan het einde van de rit zijn beland en moeder Aarde er niet meer is, en we niet meer naar haar terug kunnen, kan ik ik tegen mezelf zeggen: misschien heb ik niet alles doorgemaakt wat er door te maken viel, maar ik heb mijn stinkende best gedaan om er wat van te maken. Dat is ook een vrucht die je kan plukken.

    En dan nog wat: Als de planeet Aarde onderworpen is aan de wetten van de reïncarnatie dan komt er dus ook een nieuwe planeet, nietwaar?

   3. Leonie

    Het was niet zo bedoeld aan jou adres. Meer voor mijzelf en als dank naar jou😉

   4. Haike

    Zo heb ik het ook niet opgevat Leonie, het was meer dat jou reactie mij aan het denken zette over hoe ik daar nou zelf in sta, en die wil ik best delen met anderen. 😊

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s