Erfelijke aanleg

Wat wordt er tegenwoordig een onzin uitgekraamd over het binnen een bepaald kader zeker terechte woord ‘erfelijke aanleg’. Men beroept zich op erfelijke aanleg overal daar waar in een mens het een of ander optreedt en men kan aantonen dat dat ook voorkomt in de eigenschappen van voorouders. En aangezien men niets weet over geestelijke krachten, die uit de vroegere incarnatie stammen en die in mensen werkzaam zijn, daarom meent men, dat deze overgeërfde aanlegfactoren een overweldigende kracht bezitten. Zou men weten, dat iets geestelijks uit de voorafgaande incarnatie stamt, dan zou men zeggen: mooi, wij geloven met enige zekerheid in de overgeërfde aanleg, maar we weten ook, wat aan innerlijke centrale krachten in de ziel uit een hieraan voorafgaand leven stamt. Indien men die versterkt en krachtiger maakt, dan wint dat de overhand over het materiële, dat wil zeggen over de overgeërfde aanleg. – Zo iemand, die in staat is zich tot kennis van het geestelijke op te werken, zou verder zeggen: ‘De overgeërfde aanleg mag dan nog zo sterk werkzaam zijn, ik wil het geestelijke in mijzelf voedsel geven. Daardoor zal ik deze overgeërfde aanleg overwinnen’.

Bron: Rudolf Steiner – GA 112 – DAS JOHANNES-EVANGELIUM – Kassel, 30 juni 1909 (bladzijde 126-127)

Vertaling: Frans Wuijts

Eerder geplaatst op 18 augustus 2012 

6 gedachtes over “Erfelijke aanleg

 1. Anton van Rooijen

  ONBEGRIP,
  dit is het eerste citaat waarvan ik de gedachte,de slotconclusie,niet kan volgen.Natuurlijk is het zo dat een kind bepaalde factoren -negatieve- en positieve factoren- uit zijn bloedstroom meekrijgt,waarmee hij zich in zijn leven uiteen moet zetten.De aanzet hiertoe is de meegebrachte geestkracht uit vorige leven(s). De overgeerfde negatieve factoren/aanleg vormen een uitdaging voor de mens om deze om te vormen.De positieve overgeerfde factoren/aanleg daarentegen zijn m.i. een stimulans, waarmee de meegebrachte geestkracht van de mens uit vorige incarnaties,
  niet alleen een waardevolle bijdrage leveren aan zijn eigen bewustzijnsontwikkeling;maar ook
  richting de mensheid.
  Als sprekend voorbeeld:de grote componist Bach,daarvan is bekend dat zijn muzikale aanleg,zijn grootse muzikale talenten eveneens bij zijn voorouders rijkelijk aanwezig waren.
  Het kan immers toch niet de bedoeling zijn deze overgeerfde talenten te overwinnen!

  1. Je schrijft: ‘Het kan immers toch niet de bedoeling zijn deze overgeerfde talenten te overwinnen!’.
   Uiteraard, maar ik denk dat Steiner hier doelt op slechte overgeërfde eigenschappen of aanleg.

  2. Leonie

   Karma is complex …..ik kwam terecht bij een gezin van 14 kinderen. De emoties schoten er de pan uit. Ik was een stil, religieus en erg gevoelig kind en ging hier bijna in ten onder. Door dit gezin, heb ik mij leren verweren en heb ik veel ervaren over de menselijke emoties. Op mij achttienjarige leeftijd vertrok ik uit dat gezin. Ik zie ze geen van allen meer en voel mij totaal niet verbonden met dit gezin waar ik uit voort kwam. Ik bedoel maar te zeggen, het is de vraag, wat je nodig hebt om bewustzijn te ontwikkelen.

  3. Haike

   Zou het niet zo kunnen zijn dat de persoonlijkheid die in die incarnatie Bach was, of onder die noemer doorging, ook juist daarom in die familie is geïncarneerd? Juist omdat hij daar al die kwaliteiten mee kon krijgen, en zijn eigen talent daarmee verder kon ontwikkelen?

   Misschien heeft hij een aantal andere ongemakken die in die familie aanwezig waren/voor kwamen voor lief genomen, als hij maar die muzikale kwaliteiten verder kon ontwikkelen.

 2. Ja, denk ook dat het zo is als je beschrijft, Haike. Het is dus niet zo dat iemand een talent erft van zijn voorouders, maar dat iemand dit talent al heeft, en er dan een geschikte lichaamsorganisatie bij zoekt, in het geval van Bach dus met een goed gehoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s