Plan

Als u een of ander belangrijk voorval, een invloedrijke gebeurtenis in het leven meemaakt – u  hebt bijvoorbeeld een andere persoon gevonden waarmee u de rest van het leven samen doorbrengt, of een andere zeer belangrijke gebeurtenis – en u kijkt dan terug vanuit die gebeurtenis, dan zult u zien hoe het opvalt dat het als een plan is dat u al sinds lang in de richting van deze gebeurtenis geleid heeft. Dikwijls kunt u voor iets wat in uw dertigste tot vijftigste jaar leven gebeurde het leven terug volgen en dan vinden: Ja, eigenlijk ben ik de weg naar deze gebeurtenis al op tien- of twaalfjarige leeftijd opgegaan; al het latere is dan zo gegaan dat ik uiteindelijk bij deze gebeurtenis aankwam.

Bron: Rudolf Steiner – GA 228 – Initiationswissenschaft und Sternenerkenntnis – Londen, 2 september 1923 (bladzijde 76)

3 gedachtes over “Plan

 1. Anoniem

  Ridzerd,

  Op het citaat van deze dag, “Plan” reageer ik met een persoonlijke indringende herinnering.
  Als kind (ca 10 jaar) hoorde ik de woorden “Ik ben de weg, de waarheid en het leven” – Johannes 14:6. Echt kwaad en met een gevoel dat dit niet klopte (vanzelfsprekend nam ik de tekst letterlijk!) zei ik: “Hoe kan iemand dat van zich zelf zeggen”? Dit intrigerende gebeuren bleef sluimeren……..en ik bleef met dit raadsel zitten
  Hoewel bij mijn ouders Rudolf Steiner – naast anderen – geen onbekende was en er met veel geest-verwanten gesprekken werden gevoerd, bleef de christologie van Rudolf Steiner buiten beeld.
  Een eind verder In mijn leven (kinderen vanzelfsprekend vrije school !), ouders intussen overleden, gebeurde iets ingrijpends nl door het lezen van het ZIEN door Rudolf Steiner van het Johannes evangelie, het evangelie van het IK!!
  Voor mij het antwoord op dat wat als kind al in mij leefde!
  En dan nog eens IK BEN van Rittelmeyer (het IK is de weg, de waarheid en het leven)
  De voortdurende ont-dekkingen en de voeding kan ik nauwelijks onder woorden brengen.
  Een ding is voor mij zeker: juist bij deze ouders ben ik geboren, zij zijn voorlopig tijdens deze incarnatie voor mij het fundament.
  Nog iets: ook de Verloren Zoon van Rembrandt is van een diepe betekenis!

  Cisca

 2. Cisca

  Dank voor je reactie, Ridzerd.
  Het door jouw genoemde boekje is ook in mijn bezit.
  De christologie is – zoals Rudolf Steiner herhaaldelijk heeft aangegeven – het hart van de antroposofie.
  De voordrachten over het Mattheus, het Markus, het Lukas en tenslotte het Johannes evangelie zijn alle “ontmantelingen” van tot nu toe onbegrepen woorden en steeds weer besef ik dat dit alles destijds zorgvuldig is gestenografeerd om ons in staat te stellen toe te nemen in bewust-zijn!

  H.gr. Cisca

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s