Iets doen en iets niet doen – Over de tien geboden

In feite zijn de tien geboden toch nog de belangrijkste van onze wetten. De tien geboden zijn, als we er nader op ingaan, op een zeer bijzondere wijze opgebouwd. Van de tien zijn er slechts drie zo opgesteld dat het wil zeggen: Je zult iets doen. – De andere zeven zijn zo opgesteld dat men zegt: Je zult iets niet doen. Daaruit blijkt dat de wereldmachten veel meer noodzaak zien om de mensen morele wetten te geven, die zeggen: Je zult iets niet doen -, dan wetten die zeggen: Je zult iets doen. – Want wat geboden wordt niet te doen, verhoudt zich tot wat geboden wordt te doen, als zeven tot drie. We kunnen dus zeggen: De moraliteit moet in het algemeen in de menselijke natuur zo werken dat zij in het bijzonder van het standpunt uitgaat te zeggen: Je zult iets niet doen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 143 – Erfahrungen des Übersinnlichen/Die drei Wege der Seele zu Christus – Zürich, 15 januari 1912 (bladzijde 45)

Eerder geplaatst op 3 oktober 2014

6 gedachtes over “Iets doen en iets niet doen – Over de tien geboden

 1. Leonie

  Die tien geboden….het zal allemaal wel. Met name het scheppingsverhaal Adam en Eva. Eva heeft goed werk verricht, anders zaten die nu nog onder die appelboom te huppelende in hun vijgenblad. Lees de sprookjes, ze zijn bezaaid met verleidingen, je mag daar de deuren niet openen en begaande paden niet afgaan maar ze doen het. We moeten van het pad af durven gaan willen wij ons ontwikkelen.

 2. Haike

  Maar dan is er nog een nuance aan te brengen in bovenstaande citaat. Het is mooi om te lezen dat er 7 zijn waarin staat dat je iets niet moet doen. Ook daar kan dan nog steeds ruis insluipen.
  Want er staat van oorsprong niet “Gij zult niet doden”. Er staat in de originele tekst: “Gij zult niet moorden”. Iemand doden of iemand vermoorden is namelijk niet hetzelfde. Het eerste is wel overwogen via de rechtspraak ter dood veroordelen, misschien kan je ook zeggen iemand terugsturen naar de Geestelijke wereld, om daar nog wat extra inzichten te verkrijgen voor je aan een nieuwe incarnatie begint, het ander is in een vlaag van verstandsverbijstering, en daar reken ik een emotie als haat ook onder, van het leven beroven.

  1. Leonie

   Nou Haike, hoezo niet hetzelfde? In dit geval vriendelijker vermoord? En dan sta je voor Petrus zijn poort ja,ik heb hem een handje geholpen door hem terug te sturen naar de geestelijke wereld hij moet opnieuw geïncarneerd het moet over 😂

   1. Haike

    Leonie,

    Ik moet je eerlijk bekennen dat ik met stijgende verbazing je reactie lees, mijn mond valt open en mijn broek zakt er van af. Ik zou zeggen kijk nog eens rustig naar mijn eerste post, volgens mij is mijn uitleg tamelijk duidelijk en daarmee ook, wat het verschil is tussen die twee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s