Met het opnemen in de vorm van gedachtegangen staat men reeds in de geestelijke wereld

Men stelt zich het binnentreden in de geestelijke wereld veel te veel voor in de trant van een zintuiglijke ervaring, en daarom vindt men, dat wat men bij het lezen over die wereld beleeft, veel te veel op gedachtegangen lijkt. Maar met het ware opnemen in de vorm van gedachtegangen staat men reeds in de geestelijke wereld en heeft men zich nog slechts duidelijk te maken, dat men reeds ongemerkt beleefd heeft, wat men enkel als gedachtenmededeling meende ontvangen te hebben.

Bron: Rudolf Steiner – GA 13 – DIE GEHEIMWISSENSCHAFT IM UMRISS – bladzijde 49-50

Deze vertaling is van F. Wilmar uit de vierde druk van de Nederlandstalige uitgave – bladzijde 33

Eerder geplaatst op 1 oktober 2014

Advertenties

25 gedachtes over “Met het opnemen in de vorm van gedachtegangen staat men reeds in de geestelijke wereld

 1. Anoniem

  dit citaat is in feite de kern van de antropsofische geesteswetenschap,omdat het hier het zgn
  “LEIBFREIE DENKEN” betreft.Ons dagelijkse denken wordt voortdurend begeleid door aardse referentiekaders,hetgeen aangeeft dat het denken in feite dagelijks met de aarde is verbonden en vanuit het aardse plateau mede wordt aangestuurd.Dus de mens wordt beinvloed met
  door de op aarde heersende normen,waarden belevenissen enz.enz.Met een werkelijk VRIJ denken betreedt de aardse mens de geestelijke wereld…
  De weg naar het VRIJE DENKEN vereist een voortdurende geconcentreerde oefening.
  Deze onwikkelingsweg,welke Rudolf Steiner beschrijft in zijn boek “Die Geheimwissenschaft im Unriss- kan in principe elke mens gaan….

  Anton van Rooijen

  1. Leonie

   Het is interessant om jezelf te observeren en je gedachtengangen te zuiveren van alle bijkomstigheden. Ik ben niet zo een studiehoofd en lees de boeken van Rudolf Steiner ook niet frequent. Ik ervaar het vaak als abstracties. Het werkt teveel op mijn hoofd. De praktijk ervaringen wegen bij mij het zwaars. Toch ga ik nu dat boek maar eens van de plank halen en er eens een blik op werpen 🙂

   1. Anoniem

    ANTON
    Het is een zeer goed besluit ”dat boek maar eens van de plank te halen”.Het gaan van een spirituele weg in de huidige tijd vraagt ook een gezonde denkkracht.Want in zijn algemeenheid gesproken zijn de verschijnselen die wij in het leven ontmoeten doorgaans niet te pakken op basis van uitsluitend voelen,omdat in de huidige tijd en plek waar wij leven,de verschijnselen doorgaans vrij gecompliceerd kunnen zijn.Een gezond voelen kan daarbij zeker waardevol zijn,maar ondersteund met gezonde denkkracht zal het bewustzijn van de wereld om ons heen verder kunnen doen groeien.
    En m.i.is een gezond uiteen zetten van de mens met de wereld om hem heen,de enige weg die wij op aarde moeten gaan

   2. Leonie

    Ja Anton, ik dacht zelf niet in termen van voelen deze komen en gaan. Nee, het is het belichten van de dingen, het als het ware ernaast staan al is de gewaarwording zeker een graadmeter bij dit onderzoek. Ik kan een ontmoeting hebben en daarbij mij totaal overvallen voelen door bevreemding, die bevreemding is dan een onderzoek waard en meestal stoot je dan op een wezenlijk feit wat zich daar aan je voordoet. Steiner heeft ook een koude of warmte gevoel aangehaald die jij bij mensen kunt voelen. Zelf heb ik altijd het wezenlijke aan een ontmoeting als studiemateriaal met mijn denken belicht.

  2. Haike

   Het denken is universele kracht dat is niet gebonden aan referentiekaders, dat is wat wij er van maken, maar daaraan kan je niet koppelen dat het denken uit een aardse bron komt. Het vrije denken is er al dat hoef je niet te oefenen, het denken laat zich niet binden of onderwerpen aan aardse zaken..

   1. Leonie

    Nou dat vrije denken is er niet bij de mens die nog onbewust is. Zijn denken is niet vrij maar gebonden aan wereldse maatstaven en gebonden aan zijn ego en allerliefst daaraan verbonden motieven en emoties. Dus nee, het vrije denken is iets heel anders en vergeestelijkt denken.

   2. Haike

    Dat het vrije denken nog niet aanwezig is bij iemand die zich nog niet zo bewust door het leven beweegt zegt niks over het denken, maar over die persoon. Het vrije denken is altijd en overal aanwezig, het is een universele kracht die nergens aan gebonden is, en waar iedereen op zijn eigen niveau gebruik van kan maken.

   3. Leonie

    ja, zeg ik dan iets anders,? Het zegt iets over deze persoon en het wil niet zeggen dat het niet aanwezig is zeg je? Ik weet niet hoe je mij leest, maar beweerde ik het tegendeel?

   4. Haike

    Als je schrijft dat het vrije denken afhankelijk is van het bewustzijn van die individuele mens, wel ja. Maar misschien las ik wel iets wat je niet geschreven hebt. Ik kon het er in ieder geval niet echt uithalen. Maar dat zegt waarschijnlijk weer meer over mij en mijn bewustzijnsniveau. 😇

   5. Leonie

    De individuele mens is toch die persoon en zijn bewustzijn dus ik beweer toch hetzelfde? Dus ik sta er even wat vreemd naar te kijken.

 2. Leonie

  Het vrije denken? Ik heb ettelijke keren de ervaring gehad dat ik een gedachte uitvoerde, een handeling deed, die ik achteraf beschouwde als niet mijn gedachte en handeling. Het was in deze gevallen een goede handeling. Maar achteraf zat ik toch met vraagtekens, in hoeverre is ons denken vrij en deze gedachten kunnen dan ook in het kwade hun invloed hebben op mensen. Het is nogal complex, misschien trek je de wezens aan waar je zelf met je bewustzijn bent en trek je gedachten krachten van gelijkgestemde wezens naar je toe?

  1. Baldu

   Hallo Leonie

   Is het niet logisch dat het gelijke het gelijkende aantrekt, enwel op alle niveaus van ons bestaan?

   Je vraag ‘in hoeverre is ons denken vrij’ is wel scherp en zie ik wel als retorisch
   Immers ‘wat’ is ons denken, in vrijwel de meeste gevallen anders dan een herhaling of samenvoeging van reeds bestaande ‘denkwijzen’ en dus daarom ook niet vrij
   Is ons denken wel ons denken? In de zin van “een nieuwe schepping”

   Vrij denken lijkt me dan ook meer een streven, om tijdens gedachtengangen deze ‘vormen’ te observeren en al dan niet te herkennen. En dan nog vind ik het erg lastig omdat de neiging tot analyseren die ik dan ervaar meteen een onvrijheid teweegbrengt.

   Als ik muziek maak, dwz gitaar speel, merk ik dat ik vaker in een andere toestand verkeer of geraak waarin mijn vingers over de toets gaan en de klanken die dan uit het instrument voortkomen de ene keer verrassend zijn en heel vrij voelen, terwijl ik een andere keer melodielijnen hoor en voel die bekend zijn, of ze nu ontstaan vanuit samenvoegingen of naspelen.
   Eigenlijk, ik corrigeer dus, merk ik nog maar amper iets, het bemerken gebeurt pas achteraf als ik me bewust word van ‘hey, wat was dat fijn’.
   Zodra ik naar het eerste streef, raak ik teleurgesteld en gebeurt het tweede. Terwijl als ik mijn instrument zonder verwachting oppak en gewoon begin te spelen er van alles kan gebeuren.

   Ik ervaar zowel in gedachten als uitspreken van dingen, dat er niet zoiets is als “ik ben alleen”, buiten beschouwing latende of dit goed of minder goed zou zijn
   Als ik gitaar speel in de 1e onopgelegde modus, verdwijn ik als het ware helemaal. Het ik vraagt zich niets af, er is kennelijk een samensmelting dan van speler en instrument die zich uitdrukt in klank.
   Ga ik over die dingen nadenken terwijl ik speel, dan word ik me ineens bewust van ik…. ben er ook nog. Ik vergelijk dat een beetje met Genesis waarin de mens ineens ontdekte dat hij naakt was.

   groetjes, Baldu

   1. Leonie

    Wat een mooie uitleg, dit begrijp ik helemaal. Wat de muziek betreft Baldu…..ik zing heel graag en heb ook in een band gezongen van mijn ( ook al muzikale broer ) die zijn gitaar koestert als was het zijn vrouw. Ik ken de vervoeringen en het opgaan zonder denken in de muziek en dat het denken hierin geen plaats heeft. Het is puur opgaan in de klanken.

    Het streven is mooi, want streven is al het gene wat we kunnen doen iedere dag opnieuw,
    Daarin mag je vallen en opstaan. Je intentie, het zoeken naar verbinding, doe je in iedere ervaring die zich voordoet tenminste , dat is hoe ik de dingen ontdoe van wat wil verhullen van dat wat het is. Soms is zelfs dat verhult wat ik dacht dat ik de kern te pakken had. Steeds weer de dingen boetseerbaar en vrij laten bewegen brengt je ergens, eigenlijk is er geen aankomen maar steeds een verdergaan.

  1. Je zingt lang niet slecht, Leonie. Als je meedeed aan Holland’s got talent, zou je beslist niet uit de toon vallen.
   Ik wou eens vragen: Hoe neem je de muziek en je zang op? Heb je daar speciale opname-apparatuur voor?

   1. Leonie

    Haha, daar zal ik dan bij de senioren terecht komen, God bewaar mij, nee ik blijf maar gewoon voor mijn eigen plezier zingen maar evengoed bedankt voor je complimenten. Nee Ridzerd ik heb geen apparatuur. Zet op mijn Apple PC de karaoke aan en zing op GarageBand mee zonder micro. Weet net hoe ik dat moet doen, er schijnt veel meer mogelijk daarmee te zijn, maar dat interesseert mij niet, ik zing hoe ik gebekt ben zeg maar haha, sommigen vinden dat best wel eens recht voor de raap….dat gebekt dan.

   2. Daar had ik nog niet eens aan gedacht dat je ook met pc of laptop je eigen muziek kunt opnemen. Ik heb indertijd in 2011 opnamen gemaakt van mijn keyboard, maar dat deed ik met mijn allereerste smartphone, een afdankertje van mijn dochter, een HTC.

  2. Anoniem

   Dank je, ga ik vanavond eens beluisteren Leonie 🙂 Op deze plek heb ik geen av middelen en het speakertje in de pc trekt het niet zonder vervorming

   groetjes
   Baldu

   1. Leonie

    Ja, oké dacht dat er gewoon een link kwam te staan en klein. Gelukkig dat je het leuk vindt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s