Gewoonten/Ziekte/Gezondheid

Een slechte gewoonte in een vorig leven is een oorzaak voor ziekte in het volgende leven, een goede gewoonte is een oorzaak voor gezondheid. […] Men kan zien hoe de aanleg van een mens voor infectieziekten op deze wijze verkregen wordt. We weten dat iemand naar alle mensen en alle plaatsen kan gaan, waar epidemieën of besmettelijke ziekten heersen, zonder dat hij gevaar loopt deze ziekten op te lopen. Een ander hoeft zogezegd maar over straat te lopen en wordt meteen aangestoken. Het hangt van zijn dispositie af of hij wordt besmet of niet. Nu weten de ingewijden zeer goed dat de aanleg, die naar infectieziekten leidt, berust op een in het voorgaande leven grote egoïstische hebzucht, die op zelfzuchtige wijze eraan denkt voor zichzelf rijkdommen te verzamelen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 97 – Das christliche Mysterium – Erkenntnisse und Lebensfrüchte der Geisteswissenschaft – Stuttgart, 14 maart 1906 (bladzijde 253)

Eerder geplaatst op 12 mei 2016 

8 gedachtes over “Gewoonten/Ziekte/Gezondheid

 1. Zulke uitspraken vind ik altijd zo moeilijk te verteren. Het doet mij denken aan mijn macrobiotische tijd, of India met zijn kastenstelsel, allemaal vorig leven.
  Een kind met kanker, ach ja, dat is haar schuld van een vorige leven . Soms kan ik Rudolf Steiner daarin niet begrijpen. Hij zou toch ook moeten weten dat de kans groot is dat mensen dit letterlijk opnemen of mensen zich( nog erger ) schuldig voelen over hun ziekte. Misschien begrijp ik dit citaat niet goed, dan graag een andere benadering van dit citaat, maar ik voel gewoon weerzin.

  1. Ik weet eigenlijk niet of Steiner specifiek iets heeft gezegd of geschreven over zelfgenezing. Hij heeft het in dit citaat over de werking van goede gewoonten op de gezondheid in volgende levens, maar ik denk dat het aankweken van goede gewoonten ook al in het huidige leven een gunstig effect kan hebben op de gezondheid.
   Ook de zogenaamde basisoefenngen die hij vaak noemt in zijn werk kunnen gunstig werken op de psychische en daarmee lichamelijke gezondheid.
   Nu is het een zware taak om die oefeningen te doen, ik kan het in ieder geval niet, maar alleen al het proberen van de volgende eigenschappen langzamerhand aan te kweken, kan een goede werking hebben, denk ik.
   Zie voor die oefeningen: https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2013/05/09/de-zes-basisoefeningen-1-gedachtenbeheersing/

  1. henri

   Leefwijze ? Een vaag en ruim begrip …….
   Als het uitsluitend op het uiterlijke is gericht zal het niets uithalen , volgens Steiner, alleen als men ook de innerlijke weg gaat wel , en geestlijke oefeningen doet enz …

   1. Hoezo? Vaag en ruim, leefwijze werkt door op het geestelijke leven zoals alles van de buitenwereld en je keuzes daarin. We incarneren daarom alleen al. En wat bedoel je met alleen innerlijk, je gaat niet alleen door stil te mediteren op een stoel geestelijke vorderingen maken. Binnen en buiten, werken daarin samen. Eenzijdigheid werkt dit juist tegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s