Spreken

Als men terugkijkt naar de tijd die voorafging aan de tijd van de laatste vier eeuwen, dan stond de mens niet alleen tegenover zijn omgeving anders dan tegenwoordig, maar hij stond ook in een heel andere relatie tegenover iets wat zich in hemzelf manifesteert: hij stond in een andere verhouding tot zijn spraak, tot zijn spreken. In de spraak hebben we echt niet alleen dat wat de moderne materialistische wetenschap gelooft, maar we hebben in de spraak iets wat in veel gevallen verband houdt met de niet volledig bewuste menselijke ervaring, met wat zich vaak afspeelt in het onderbewustzijn van de mens, en daarom ook is doordrongen van spirituele wezens.

Spirituele wezens leven in het spreken van de mens, werken in hem, en wanneer de mens woorden vormt, dringen elementaire spirituele wezens binnen in zijn woorden. Op de vleugels van woorden vliegen spirituele wezens door de ruimtes waarin mensen met elkaar praten. Daarom is het zo belangrijk om aandacht te schenken aan bepaalde intimiteiten van de spraak, en dat men zich niet eenvoudigweg overgeeft aan de willekeur van het passionele leven wanneer men spreekt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 275 – Kunst im Lichte der Mysterienweisheit – Dornach, 28 december 1914 (bladzijde 32)

Advertentie

17 gedachtes over “Spreken

 1. Haike

  Ik ben net Thomas Mayer aan het lezen “Red de Elementenwezens” ISBN 9789492326089. Hij heeft het er ook over dat een lichtfee in zijn aura wil komen wonen als hij dat goed vindt.

   1. Haike

    OK.

    Ik ben er net in begonnen, maar kun je iets meer vertellen waar jou weerstand naar dit boek toe zit?

   1. Haike

    Een glimlach kan ik nu niet onderdrukken, daar moet ik eerlijk in zijn. Maar ik denk dat alle mensen interessant zijn, eigenzinnig of niet.

 2. Leonie

  Trouwens de dreuzel stel ik sowieso continue teleur, hij trekt voorbarige conclusies door zijn voorbarige,verbeelde projecties op mij en dan neemt hij de benen als je deze doorkruist. Doorgronden doe je hem ook zeer gemakkelijk, eigenzinnige mensen daarentegen, daar kun je gesprekken mee voeren op wezenlijker vlak.

  1. Haike

   Maar dan stel je de ander toch niet teleur? Die merkt dat zijn/haar voorbarige, verbeelde projecties over jou niet kloppen en of niet uitkomen, en dat jij ze kan weerleggen. Diegene raakt teleurgesteld over de eigen gedachte of de eigen opgebouwde verwachting. Je hebt bij de ander misschien iets getriggerd, maar ik zou niet weten hoe ik een ander kan teleurstellen.

 3. Leonie

  Ikke wel, ik stel continu teleur en niemand zag ik nog terug komen om mij eens hartelijk te bedanken. Nou Haike, voor dit hier therapeutische trekken gaat aannemen, beëindig ik
  onze conversatie “ hoewel ik hem leuk begin te vinden “ toch minder geschikt om hier uit te wijden.

  Het ging hier over spreken…..is er ook iets geschreven door Rudolf Steiner over het geschreven woord ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s