Meer dan welke andere menselijke vermogens ook leggen gebreken en invaliditeit de grondslag voor een spirituele wijze van ervaren

Het lijkt mij belangrijk dat degene die met gehandicapten te maken heeft, om te beginnen bewust de juiste innerlijke houding weet te vinden. Ik heb altijd gemerkt dat ik dadelijk het vertrouwen had van een op enigerlei wijze gehandicapt of invalide mens, als ik mijn oogmerk richtte op het feit dat alleen het fysieke lichaam een gebrek vertoont, maar dat de geestelijke vorm die aan het fysieke lichaam ten grondslag ligt volledig intact is. Voor mij is deze geestelijke vorm een realiteit, geesteswetenschappelijk zo aantoonbaar als voor een chemicus het element waterstof in water. De gehandicapte mens heeft er een fijn gevoel voor, of men tegenover hem zijn fysieke gebreken of zijn lichamelijke-fysieke totaliteit in het bewustzijn heeft. Zijn gevoel reageert subtiel op het gedachtenbeeld dat degene die tegenover hem staat van hem heeft.

In het algemeen blijkt dat met het optreden van een gebrek een aanleg ontstaat tot een spirituele beleving van de wereld. Zeker: dat kan onopgemerkt blijven voor de omgeving van de gehandicapte; het kan door zijn – aan de invaliditeit voorafgaande – opvoeding of levensomstandigheden overstemd worden; maar het is er. Meer dan welke andere menselijke vermogens ook leggen gebreken en invaliditeit de grondslag voor een spirituele wijze van ervaren.

Wat de gehandicapte zo vaak mist, een openheid van zijn omgeving, vindt zijn oorzaak in de onvolkomenheid van het menselijk hart, dat zich wel kan ‘invoelen’ in menselijke ervaringen die het zelf kent of herkent, maar niet in ervaringen die heel anders zijn. Men kan in geestelijk opzicht nauwelijks iets voor een mens betekenen, wanneer men zich niet in zijn innerlijke toestand kan verplaatsen. Toch helpt bij dit zich verplaatsen geen reflectie, maar alleen het zich als vanzelfsprekend kunnen vinden in de andere mens.

Bron: Brief (gedeelten, niet geheel overgenomen) van Rudolf Steiner aan Willy Schlüter – GA 39 – brief 630 – Berlijn, 12 juli 1915 (bladzijde 461- 465)

Nederlands: Rudolf Steiner – Brieven (bladzijde 309-313) Vertaling Hylcke Brandts Buys en Leonard Beuger

Eerder geplaatst op 12 september 2014

7 gedachtes over “Meer dan welke andere menselijke vermogens ook leggen gebreken en invaliditeit de grondslag voor een spirituele wijze van ervaren

 1. Michiel Zeydner

  Hartverwarmend deze mooie passage van Rudolf Steiner over de mens die moet leven met een beperking. De weerstand in het contact, veroorzaakt door een ontoereikendheid van het hart en gevoel om de fysiek beperkte mens te ontmoeten is bij hem volledig afwezig door zijn zijnswijze in de fysieke, ziele- en geestelijke wereld. Zó is er een antroposofie zichtbaar in haar meest duidelijke vorm, namelijk de mens wezenlijk kunnen ontmoeten in haar diepste “zijn”.

  1. Het lijkt mij dat het toch afwezig moet zijn. Want je bedoelt toch dat de weerstand in het contact volledig afwezig is bij Steiner als hij contact heeft met een gehandicapte?

 2. Anoniem

  Om te leren omgaan met een handicap is vaak aanleiding tot een zoektocht in jezelf .
  Hierdoor leer je jezelf kennen.Uiteindelijk kan dit leiden tot Ken Uzelf.
  Dan wordt de handicap een blessing in disguise!

 3. Haike

  Als ervaringsdeskundige kan ik me geheel vinden in dit citaat: De laatste 20 jaar zeg ik dat er ook wel dankbaarheid is bij mij voor het door mogen maken van een ziekte als kanker. En dat ik nooit de man geworden zou geworden zijn, die ik nu ben, als ik die kanker niet gehad had…

  O zei een bloedmooie meid van ik schat begin twintig tegen me: Dus het heeft u gevormd? En dat is de meeste exacte beschrijving/omschrijving aan mijn proces die er maar aan gegeven kan worden, voor een ander zal dat misschien iets anders zijn. Maar mij heeft het gevormd, ik heb veel verloren, maar dat was een groot geschenk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s