Sociale hervormingen mislukken als de mensen zichzelf niet hervormen

Wie in de geestelijke wereld waarneemt, ziet de samenhangen die aan het aardse leven ten grondslag liggen. Hij ziet de mensen, hoe ze samenleven: in diepste ellende de ene, arm en terneergedrukt door arbeid en ontberingen, de andere zwelgend in overvloed, van dit of dat genietend. Men kan zich gemakkelijk voorstellen hoe dat zou zijn te veranderen, als men enkel op het fysieke plan blijft. Dat doen de meesten, die zich tegenwoordig geroepen voelen tot sociaal hervormen. Zij bevinden zich niet in dezelfde toestand als een met succes geopereerde blindgeborene, die plotseling de wereld om hem heen in kleuren ziet, want anders zouden zij achter al het materieel zichtbare de talrijke, verschillende wezens zien. Als zij hun goedbedoelde hervormingsplannen proberen te verwezenlijken, maar daarbij de geestelijke wezens buiten beschouwing laten, dan zal het binnen vijftig jaar nog veel erger zijn dan het ooit tevoren is geweest. Alle hedendaagse sociale idealen zouden in groteske tegenspraak zijn met de zielenwereld, als niet deze zielen, dat wil zeggen de menselijke hartstochten, begeerten en wensen tegelijk een verandering ondergaan.

Bron: Rudolf Steiner – GA 96 – Ursprungsimpulse der Geisteswissenschaft – Berlijn, 1 oktober 1906 (bladzijde 83)

Eerder geplaatst op 11 september 2014

3 gedachtes over “Sociale hervormingen mislukken als de mensen zichzelf niet hervormen

  1. henri

    Niets is vandaag de dag zo duidelijk te zien , de enen opteren voor het klimaat , ze denken dat dit alles aan de mens ligt , de andere denken alleen aan het transmigratieprobleem en wat verwaarloosd wordt is het drugscartelsprobleem , en de overige georganiseerde misdaad die elke dag maar zienderogen toeneemt . En uiteindelijk ligt de grote oorzaak in wat hierboven in dit citaat staat: het tekort aan geestelijke ontikkeling bij de mens .

    1. Haike

      Er is een verschil tussen heel veel weten wat Steiner allemaal gezegd en geschreven heeft, en het in praktijk brengen. Zo heeft hij destijds ook zijn omstanders proberen duidelijk te maken dat je je oordeel terug moet houden. Ik denk zoiets als: “Wie zonder zonde is werpe de eerste steen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s