Tweespalt

Als de mens de geesteswetenschap nader komt, raakt hij gemakkelijk in een tweespalt. Deze tweespalt moet u duidelijk zien (Duits: sich klar vor Die Seele stellen). Van tweeërlei soort zijn veel mensen, die tot de antroposofie komen. De ene soort zegt: Ik wil helpen, ik wil een waardevol lid van de gemeenschap zijn – en ze verstaan daaronder: de antroposofische beweging zal hen de middelen geven om daar meteen morgen mee te beginnen. De anderen maken zich misschien alleen de illusie te willen helpen. In werkelijkheid willen ze alleen hun nieuwsgierigheid bevredigen, iets sensationeels meemaken.

Beide groepen zullen niet de juiste leden in de antroposofische vereniging worden. Want degenen, die meteen morgen willen helpen, bedenken niet dat men eerst leren en iets kunnen moet om te helpen. Hen moet gezegd worden: U moet geduld hebben om in u zelf de krachten en mogelijkheden te ontwikkelen, om rijp te worden als helper van uw medemensen. […]

De anderen echter die alleen hun nieuwsgierigheid willen bevredigen, moeten zich realiseren dat geen enkele van de middelen en vaardigheden die hen gegeven worden, vanuit een ander gezichtspunt genomen moeten worden dan met de bedoeling een dienstbaar lid van de gehele mensheidsontwikkeling te worden. […]

En men mag niet slechts naar het ene kijken, maar moet beide in acht nemen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 96 – Ursprungsimpulse der Geisteswissenschaft – Berlijn, 8 oktober 1906 (bladzijde 89-90)

Eerder geplaatst op 30 augustus 2014

14 gedachtes over “Tweespalt

 1. petri

  beste Ridzerd,

  Dank je voor de citaten die ik steeds ontvangen heb.
  Ik heb het ontvangen nu gestopt omdat ik toch niet de wereld van de advertenties wil ondersteunen.
  met dank en vriendelijke groet
  petri

  Sent from my iPad

  1. Haike

   Installeer dan een ad blocker (die zijn er in vele soorten en maten en bijna allemaal gratis) op je iPad en Ghostery en je hebt nergens meer last van, ik bezoek deze site op die manier en krijg geen enkele advertentie te zien.

   1. Inderdaad, Haike, Ik heb zelf adblocker ABP. Op de site zelf staan dan geen reclames, maar in de mails voor de citaten staat nog wel reclame.

   2. henri

    Bedankt voor de tip, heb er een ( ABP adblock plus) geinstalleerd ‘wist niet dat deze ook voor de ipad waren en werkt perfect ( was wel niet voor dze site want daar heb ik hier geen last van …

  1. Niet dat ik het als een sneer ervaar, Leonie, maar ik had wel liever gehad dat Petri het niet geopperd had, want ik heb aan de ene kant het gevoel dat ik erop moet reageren, maar aan de andere kant heb ik daar helemaal geen zin in. Want zulke onderwerpen worden vaak een discussie over voor- en nadelen van reclame en waarom ik de reclames er toch maar op laat staan enzovoort. Voor je het weet, ben je de halve dag kwijt en kom je zowat nergens anders meer aan toe.

 2. Theo Verwijst

  Ik krijg zelf altijd alleen advertenties te zien van dingen waar ik de laatste dagen zelf op gezocht heb. Dat stoort me niet – ze doen maar.
  Waarschijnlijk is het voor Ridzerd wel een manier om de kosten binnen de perken te houden. Rijk zal hij er niet van worden denk ik.
  En er zijn nu bijna 700 volgers – da’s best veel maar het zijn niet de miljoenen views waar je op binnenloopt qua advertentie inkomsten.

  1. Klopt, Theo, ik ontvang er niets voor, ook niet voor de Engelstalige Steiner citatensite (momenteel 1656 volgers), Daar heb ik echter ook geen belang bij. Van twee Amerikaanse lezers heb ik wel eens een aanbod gehad voor een donatie, maar die heb ik doorverwezen naar . https://www.rsarchive.org/ Daar wordt wel gevraagd om donaties, die site heeft vermoedelijk verscheidene betaalde vertalers in dienst of andere kosten.
   De WordPress Steinersites van mezelf kosten mij geen cent. De reclames heb ik geen invloed op. Dat wordt allemaal geregeld door de beheerders van WordPress. Als ik de site reclamevrij wil hebben, moet ik een abonnement nemen voor €96 per jaar en dat is het mij niet waard. Ik stoor me evenals jij niet aan die advertenties, ik lees ze ook vrijwel nooit. Tegen lezers die wel een hekel aan die advertenties hebben, zou ik willen zeggen: gewoon maar negeren.

   1. Het verdienmodel van WordPress is duidelijk. Zij moeten hun business ook draaiende houden natuurlijk. Voor mijn bedrijf maak ik gebruik van een betaalde WordPress website via de webhost One.com. Bevalt goed tot nu toe.

  1. Klopt, John. Ik plaats citaten die mijzelf interesseren en belangrijk lijken. Ik hoop daarbij dat er zodoende bij meer mensen interesse gewekt wordt voor het werk van Steiner. En tot nu toe is er een vrij behoorlijke interesse voor, daar ben ik blij mee.
   Alleen de Duitstalige citatensite kreeg niet veel volgeres. Daar ben ik daarom na precies 1000 citaten gestopt. Er staan daar ook geen dubbele citaten. Op de Nederlandse en de Engelsesite plaats ik vrij veel citaten voor de tweede of derde keer.
   Overigens denk ik dat het jij ook totaal niet te doen is om iets te verdienen met je websites.

   1. ‘k Werk hard. Als het gaat om mijn bedrijfsactiviteiten: ik moet natuurlijk wel leven. Kan niet alleen maar investeren. Zal voor de digitale boeken wel degelijk een prijs rekenen, maar dan zal ook kwaliteit worden geboden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s