Splitsing van denken, voelen en willen

Bij een ingewijde is het contact tussen denken, voelen en willen verbroken. De ingewijde zou in staat zijn iemand diep te zien lijden, zonder dat er een gevoel in hem wordt gewekt, koud zou hij kunnen blijven staan en het aanzien. Waarom is dat zo? Er mag bij een ingewijde niets onbewust in elkaar werken (Duits: ineinandergliedren), hij is uit vrijheid een mens met medegevoel en niet omdat iets uiterlijks daartoe dwingt. Dat is het verschil tussen een ingewijde en een niet-ingewijde. Een dergelijk hoger bewustzijn schept als het ware een hogere substantie, en de mens splitst zich in een gevoels-, een wils- en een denkmens. Over deze drie heerst dan de hogere, nieuw geboren mens, en vanuit deze trap van hoger bewustzijn worden dan die drie in harmonie (Duits: Einklang) gebracht. […]

Zou deze verstoring (van de samenhang tussen denken, voelen en willen) optreden, zonder dat ook tegelijkertijd een nieuw bewustzijn zou ontkiemen, dan zou waanzin ontstaan. Waanzin zou niets anders zijn dan de toestand, waarbij het menselijke wezen gespleten is, zonder dat de hogere, bewuste beheersing (Duits: Instanz) tot stand gebracht is.

Bron: Rudolf Steiner – GA 55 –  Die Erkenntnis des Übersinnlichen in unserer Zeit und deren Bedeutung für das heutige Leben – Berlijn, 8 november 1906 (bladzijde 86)

Eerder geplaatst op 28 augustus 2014

Advertentie

10 gedachtes over “Splitsing van denken, voelen en willen

 1. Leonie

  Weer zo een prachtig citaat.
  Ik denk aan de media, waar kortstondig je al deze drie voorbij ziet komen.
  De romantiek zijn zulke gevoelens die veel ilussies en onvrijheden scheppen en waar ik, zeker in die liefde cultuur, de wereld ervaar als een rariteiten kabinet.

   1. Haike

    Alleen.. moet je, wil je daar hulp kunnen bieden, zelf dan ook op dat niveau functioneren of is dat geen noodzaak?

   2. Haike

    En nog wat daarover, is dat wat Steiner heeft gedaan, toen hij aan Nietzsche’s sterfbed zat?

 2. Ja, daar lees je genoeg over, mensen die zich een toegang verschaffen met kunstmatige middelen en dan hun verstand erdoor dreigen te verliezen. Er zijn ook mensen die hun verstand verliezen bij een ernstige ervaring en er zijn mensen die zo geboren worden zonder verstand. Tja, je daar een eenduidige remedie en oplossing voor aandragen bij zoiets complex.
  Die weg is dan eenvoudig een ontwikkeling die deze persoon moet gaan.

  1. Haike

   Dat zou allemaal heel goed kunnen Leonie, dat wil ik zeker niet uitsluiten, maar ik kan nergens een reden vinden waarom hij daar toen was, wél een beschrijving van hoe het bij hem overkwam, maar niet wat hij daar nou deed, of niet deed. Maar met het lezen van bovenstaande citaat schoot die overpeinzing door mijn hoofd…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s