Antipathie en karma (4 – slot) – Een dom en dwaas optreden

Als we nu weer overgaan tot het derde aardeleven, dan is het gevolg van het leed dat op ons toekomt vanuit opgekropte haat die zich in de ziel opstapelt, een soort dofheid van geest, een gebrek aan inzicht in de wereld. Wie onverschillig en flegmatisch tegenover de wereld staat, niet met een open hart de mensen en dingen tegemoet treedt, die heeft die ongeïnteresseerdheid te wijten aan het door hem in een vorig leven door zijn eigen karma veroorzaakte leed, dat karmisch weer terug te voeren is op gevoelens van haat in het eerste van de drie levens; dit geldt dus voor een soort dofheid van geest en gebrek aan inzicht. Men kan er namelijk steeds zeker van zijn, dat een dom en dwaas optreden in één leven terug te voeren is op haat in een van de vorige aardelevens.

Bron: Rudolf Steiner – GA 235 – Esoterische Betrachtungen karmischer Zusammenhänge – Erster Band – Dornach, 24 februari 1924 (bladzijde 74)

Nederlandse uitgave: Rudolf Steiner – GA 235 – Geesteswetenschappelijke beschouwingen van het karma (bladzijde 70) – Uitgeverij Vrij Geestesleven 1976 – Vertaald door A. Goedheer-de Keizer en H.L. Veltman-Arntzenius

Eerder geplaatst op 1 augustus 2014

9 gedachtes over “Antipathie en karma (4 – slot) – Een dom en dwaas optreden

  1. Haike

   Steiner heeft het over mensen die belast zijn met het syndroom van Down vaak komen om “uit te rusten” van een incarnatie daarvoor, waarin ze juist een heel druk en intensief leven hadden, vaak ook als een wat bekender persoon aanwezig waren, wat extra druk op ze legt.

   1. Leonie

    Mijn dochter heeft niet het syndroom van Down maar en gewone verstandelijke beperking. Ze heeft het er vaak er heel zwaar mee en slikt er medicatie voor.

   2. Haike

    Graag gedaan Leonie. Verder zal je mij niet horen beweren dat dat het altijd zo zit, ik ben het ooit eens bij Steiner tegen gekomen, en ik denk ook niet dat hij destijds beweerd zal hebben dat dat per definitie altijd zo zal zijn. Volgens mij was hij daar veel te genuanceerd voor. Er zullen ook onder de mensen met het syndroom van Down er een aantal zijn, die niet een dergelijke voorafgaande incarnatie hebben gehad, maar nu wel met dat syndroom geconfronteerd worden.

    Verder heb ik begrepen dat een verstoring in het bewustzijn (verstandelijke beperking) de oorzaak altijd te vinden is, in het fysieke lichaam, daar de Geest nooit beschadigd kan worden.

   3. Leonie

    Ik weet Haike, dat ik eigenlijk een zeer gecompliceerde vraag stelde en terwijl ik hem stelde wist ik eigenlijk wel dat er geen eenduidig antwoord op te geven is..Maar soms doe je dit dan toch tegen beter weten om je hart te luchten.

   4. Haike

    Elke vraag die je stelt wordt gehoord. Om het antwoord te verkrijgen, hoef je alleen maar te luisteren wat een ander je vertelt, zelfs als het helemaal niet over je dochter gaat.

 1. henri

  Ik heb er ergens eens over gelezen onlangs , als ik het terugvindt zal het noteren ,maar wat ik. wel weet is dat het verstand niets met karma te maken heeft , uitsluyitend de ‘wil’ heeft met karma vandoen . Mensen met verstandelijke beperkingen is een tekort dat pas in hetvolgende leven zijn ‘beloning’ als het ware al geven , zie het als een soort van ‘ extra ‘ dat je meekrijg in het volgende leven omdat je in dit leven verstandelijk beperkt bent . Volgens ik ook weet huizen in zulke mensen hoge engelen .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s