Charlatanerie/Kwakzalverij

We zien hoe de lichtgelovigheid, zowel als het meest krasse bijgeloof zeer wijdverbreid is. Daarom zijn er wel nauwelijks twee andere dingen ter wereld die zo verbroederd zijn als geesteswetenschap en kwakzalverij. Als men die twee richtingen niet onderscheiden kan, als men alles op blind autoriteitsgeloof aanneemt, zoals al vele zaken naar hun aard op gezag moeten worden aangenomen, wat in de tegenwoordige tijd vaak het geval is, dan bevordert men wat terecht door serieuze waarheidszoekers wordt bekritiseerd: de charlatanerie, die zo zeer met de geesteswetenschap geassocieerd wordt. Men kan het begrijpelijk vinden dat iemand die niet in de positie is om de kwakzalver van de echte spirituele kenner te onderscheiden, dan de bedenking heeft dat alles charlatanerie is.

Bron: Rudolf Steiner:  GA 62 – Ergebnisse der Geistesforschung – Berlijn, 31 oktober 1912 (bladzijde 34)

Eerder geplaatst op 27 juli 2014

8 gedachtes over “Charlatanerie/Kwakzalverij

 1. John Wervenbos

  Rake woorden van Steiner. Van die lichtgelovigheid en dat gebrek aan vermogen zaken goed te onderscheiden zie je nogal eens sterke staaltjes.

 2. henri

  Er zijn skeptische’ verenigingen die werken voor ‘ de loges van de linkerhand ‘ en niet wilden dat er zoiets bestond als het spiritisme .
  Vandaag de dag doen zij er alles aan om mediums die in de belangstelling staan door bepaalde gaven mits leugens te ontmaskeren , en geen middelen worden daarvoor gespaard ! Zij spelen dus zelf voor God . Hun bepalen wat er in de media verschijnt en op andere kanalen .

  Nu Steiner verhaalt daarover o.a. in GA 178 uit 1917 . In de tweede helft van de 19 de eeuw besloten vele broederschappen het spiritisme in te voeren en men dacht daarbij dat de uikomst was dat er zou gezegd gaan worden ‘ er bestaan hogere natuurkrachten ‘ Toch pakte het anders uit ten voordele van de spiritisten ,want het kon niet geheim gehouden worden dat er door gebeurtenissen tijdens de sessies boodschappen van overledenen doorkwamen , ten spijt van bepaalde (kwade) broederschappen die dit wilden afdoen als zogen. ‘hogere natuurkrachten ‘ of een ‘hoger materialisme’ .
  Deze broederschappen voelden zich bijgevolg ‘verraden ‘ en zo zegt R Steiner verder : citaat :” Zodoende hebben deze broederschappen zichzelf in zekere zin verraden in de spiritistische sessies . Want in plaats van zich te verbergen , hebben zij zich door deze sessies laten ontmaskeren . …Vandaar dat in de negetiger jaren deze breoderschappen zich beijverd hebben om het spiritisme als zodanig een tijdlang in diskrediet te brengen. “

  1. Leonie

   Nou ja, er is heden ten dage een over stroming gaande van mediums, aura lezers, paragnosten enz…er zijn cursussen waar je na afloop een
   ingewijde bent mag noemen. De blinde geleid de blinde. Sceptisch hierover zijn lijkt mij zeer gezond. Ik moet er niets van hebben van al deze mediums en voorspellers.

 3. Jan Teske

  Ja sterke woorde van Rudolf.
  De lichtgelovigheid van mensen speelt een grote rol.
  Er wordt te snel geluisterd naar de beïnvloeding van opgelegde media informatie.
  Men laat zich leiden en heeft niet de intresse of “kracht” om zelf op speurtocht te gaan.

  1. henri

   Inderdaad. ,als je weet dat de skeptici heel de natuurtijdschriften beheersen en de media alsook , er zal never of nooit eens een serieus programma over graancirkels op de officiele tv-zenders komen , in de vijftiger jaren gebeurde dat nog wel ( toen in de kranten) ..de mensen wordt elke dag zwaar gebrainwashed door wat de officiele opgelegde media ons willen opleggen , je hoort niets anders meer dan reclame voor vaccinaties en dgl en zij luisteren naar de grote sceptische academici die het allemaal beter schijnen te weten , want dat zijn immers de ‘geleerden’ der aarde ;R Steiner stak dan ook met regelmaat eens de draak met deze academici en hij had dan ook veel bewondering vor zo iemand als Paracelsus die zijn eigen weg ging .

 4. henri

  Laatste zin van citaat :

  “Men kan het begrijpelijk vinden dat iemand die niet in de positie is om de kwakzalver van de echte spirituele kenner te onderscheiden, dan de bedenking heeft dat alles charlatanerie is.”

  Dit geldt aldus in de eerste plaats voor de skeptische organisties ( skepsis) en als hun zogen. ‘Paranormaal onderzoek ‘ ( en gebeurt meestal vanachter de pc ). Dit is totaal waardeloos , maar ondertussen hebben ze wel vele mediums die het niet verdienden de grond in geboord . IK denk aan Derek Olgivie , Char en natuurlijk Robbert van den Broeke en nog zovele anderen zoals Ans Hoornweg …Ondertussen zijn er ook zovele nieuwe fenomenen bijgekomen en mensen beginnen daar ook werkelijk mee naar buiten te komen met die verhalen de laatste jaren , het ontkennen kan gewoonweg niet meer , ik denk aan die hele mooie grote graancirkels die onmogelijk te maken zijn door mensen , ik denk aan de duizenden ufo verhalen en ufoontvoeringen van mensen die meegenomen zijn , ik denk aan gedache fotografie van overledenen en astrale wezens zoals die van Robbert , en zoveel meer ; ook de eherische verschijningen bij mensen in nood van deze laatste vallen niet weg te cijferen en er zijn inmiddels ook getuigen genoeg !

  The daughter of a famous showmaster saw the spirit of Robbert appear

  Citaat van R Steiner :
  “Daarmee komen we op een gebied dat niet tot het domein van de Theosofische Vereniging behoort, maar dat het terrein is geworden van natuuronderzoekers die ‘aanleg voor het hogere’ menen te hebben. Dit wordt ook wel het gebied van het psychisch onderzoek, psychical research, genoemd.° Dat is een terrein waarop mensen, die weliswaar een natuurwetenschappelijke opleiding hebben maar het in in de natuurwetenschap niet zo erg ver gebracht hebben, statistisch onderzoek doen. Ze gebruiken mediums om erachter te kunnen komen hoe het er in de geestelijke wereld uitziet. In allerlei samenhangen en vanuit de meest uiteenlopende invalshoeken wordt onderzocht wat er gebeurt, wanneer iemand niet op basis van zijn gewone bewustzijn zijn ledematen beweegt of gedragingen vertoont, maar vanuit een verminderd of zelfs volledig uitgedoofd bewustzijn, wanneer andere wezens bezit hebben kunnen nemen van zijn ziel. Dan wordt er geregistreerd wat andere mensen met sterk verminderd bewustzijn doen. Ik heb zelfs meegemaakt dat lieden die voor dit soort onderzoek warm lopen mij verzochten om mezelf met al wat ik de wereld te zeggen heb beschikbaar te stellen voor onderzoek in hun laboratoria. Dan zouden ze ook eens van buitenaf kunnen onderzoeken wat er zich bij mij allemaal afspeelt en hoe dat zit met die innerlijke wereld. Het is ongeveer even slim als wanneer iemand zou zeggen:

  “Ik heb geen verstand van wiskunde en ben dus niet in staat om de beweringen van een wiskundige op hun juistheid te beoordelen; maar laat die wiskundige maar in mijn psychisch laboratorium komen, zodat ik proefondervindelijk kan aantonen of hij inderdaad een groot wiskundige is of niet.”

  Daarmee kun je het ongeveer vergelijken. Ik wijs hiermee dus op een gebied in onze tijd, waar men van buitenaf de wereld van de somnambule en van het medium met behulp van een karikatuur van de natuurwetenschappelijke methode wil onderzoeken. In feite is men niet geïnteresseerd in wat zich innerlijk afspeelt. Zou men wel gericht zijn op dit innerlijke, dan zou men inzien dat men bij een medium of een somnambule iets uiterlijks voor zich heeft, een automaat met betrekking tot het fysieke en het etherische lichaam. Het geestelijke wordt dus helemaal niet onderzocht. Dat wat men onderzoeken wil, heeft degene die men voor zich heeft juist verlaten. De mensen willen helemaal geen inzicht hebben in dergelijke gedetailleerde bijzonderheden van de geestelijke wereld. Heel vaak is het zo, dat ze niet door innerlijke ervaringen maar door waarneming van buitenaf het geestelijke te pakken willen krijgen. Ze willen het geestelijke voor zich zien in zijn uiterlijk zichtbare, zintuiglijk waarneembare werkzaamheid.
  (RS , ‘ Het bewustzijn van de ingewijde ‘GA 243 )

  Hier zie je hoe onzeker R Nanniga ( inmiddels overleden) overkomt , en kijk vooral op het einde waar hij het toegeeft maar het probeert af te doen en weg te cijferen als ‘statistische foutjes ‘ :

  De Week Van , met Rob Nanninga als ” De gast van ” , Jomanda

 5. Leonie

  Ik wist niet hoeveel emoties hier bij jou losbarsten op dit thema en ons ermee ook denkt te moet overtuigen/overspoelen.
  Zo zie je maar weer hoe goedgelovig iemand kan zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s