Feiten kan men niet bewijzen

Feiten kan men niet bewijzen, men kan ze slechts beleven. Daarmee is iets buitengewoon belangrijks gezegd over de logica, maar men moet zich eerst van dit belangrijke overtuigen. Als het nooit ter wereld zou zijn gebeurd dat iemand een walvis gezien zou hebben, dan zou niemand kunnen bewijzen dat een walvis bestaat. Uit alle kennis die hij heeft zou hij nooit het bestaan van een walvis kunnen bewijzen, want een walvis is een feit en feiten kan men niet bewijzen, maar kan men alleen ervaren.

Bron: Rudolf Steiner – GA 62 – Ergebnisse der Geistesforschung – Berlijn, 7 november 1912 (bladzijde 64)

Eerder geplaatst op 24 juli 2014 

Een gedachte over “Feiten kan men niet bewijzen

  1. Haike

    Het doet me een beetje aan het volgende denken…

    Nou kwam ik ooit de vraag tegen (hij stelde hem overigens niet aan mij) van een klein jongetje en die vraag hield het volgende in:

    Wij hebben het over Kabouters, Nimfen, Elfjes, Sylfen, Trollen Dwergen, Reuzen, enz. En dan zeggen we met z’n allen; maar die bestaan niet. Vervolgens merkt hij dan op dat als iets niet bestaat, je het er het ook niet over kunt hebben, of een gedachte over kan vormen. Voorwaarde daarvoor is dat je er eerst over gehoord moet hebben, wil dat kunnen, laat staan dat je het kan benoemen of een Naam kan geven. Daar kwam zijn redenering op neer. En volgens mij heeft dat jongetje daar een punt.

    Maar hoe zit het dan met zoiets als de oerknal? Daarvan wordt ook gezegd dat dat niet zo gegaan is. Maar als dat niet zo gegaan is, en nooit heeft bestaan, waarom kunnen we dat dan wel benoemen en het erover hebben?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s