Temperamenten/Kleine gevaren/Grote gevaren

In elk temperament gaat een klein en een groot gevaar van ontaarding schuil. Een cholerisch mens staat in zijn jeugd bloot aan het gevaar dat door zijn opvliegendheid, zonder dat hij zich kan beheersen, zijn ik definitief gevormd wordt. Dat is het kleinere gevaar. Het grote gevaar is de dwaasheid, waarmee zo een ik op één enkel doel af wil gaan. Bij het sanguinische temperament dreigt als het kleinere gevaar de wispelturigheid. Het grote gevaar is, dat de op en neer deinende gevoelens in krankzinnigheid kunnen eindigen. Het kleinere gevaar bij het flegmatische temperament is het gebrek aan belangstelling tegenover de wereld. Het grote gevaar is hier de idiotie, het stompzinnige. Het kleinere gevaar bij het melancholisch temperament is de droefgeestigheid, de kans dat een mens er niet uitkomt over wat in zijn innerlijk opstijgt. Het grote gevaar is de waanzin.

Bron: Rudolf Steiner – GA 57 – Wo und wie findet man den Geist? – Berlijn, 4 maart 1909 (bladzijde 291)

Ook te vinden in: Raadsels van het menselijk temperament (Uitgeverij Vrij Geestesleven 1976 – bladzijde 55-56) Vertaling Christof Wiechert

Eerder geplaatst op 21 juli 2014

4 gedachtes over “Temperamenten/Kleine gevaren/Grote gevaren

 1. Haike

  Gelukkig heb je als mens niet een temperament, je hebt ze alle vier, waarvan er meestal twee wat meer naar voren komen, dan de overige. Blijft de vraag over waarom Steiner dit zo uitvergroot. Want doordat de andere drie bij een ieder aanwezig is, kan er toch nooit een temperament gaan overheersen?

  1. Leonie

   Ik denk dat het karma hier ook een grote rol in meespeelt. Dat iemand uitermate een temperament uitleeft, zou dan ook een noodzakelijke ervaring kunnen zijn.

  2. Temperament komt van temperare = menging. Het is juist dat je van alle vier de temperamenten wel iets hebt, weet of voelt. Doordat er één op de voorgrond staat, twee erachter en één heel weinig of geen directe invloed heeft zijn er ontelbaar veel combinatie mogelijkheden. Dit komt mede door de verschillende en bijbehorende sapstromen ( waterhuishouding ) in het lichaam.
   Menging is met name interessant als je de vier temperamenten herkent in bijpassende kleurgroepen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s