Voor de ware practicus komt het er niet op aan wat iemand denkt, maar wat voor uitwerkingen zijn gedachten hebben

Het komt niet op de theorieën aan, maar op de denkgewoonten. Voor de ware practicus komt het er niet op aan wat iemand denkt, maar wat voor uitwerkingen zijn gedachten hebben. Daar gaat het om. Of iemand idealist is of niet, dat maakt niet uit, maar voor het leven is het belangrijk of iemand vruchtbare gedachten heeft, die zo zijn dat ze het leven doen gedijen en vooruitgaan. Juist dat mag niet uit het oog worden verloren dat antroposofie ook in deze richting niets van doen heeft met een dogma, met een of ander geloof.

Al kan iemand nog zo veel de meest spirituele theorieën propageren, daar komt het niet op aan, maar of deze gedachten vruchtbaar zijn, als hij ze in het leven gebruikt. Als dus iemand zegt dat hij geen materialist is, dat hij in de levenskracht gelooft, ja zelfs aan spirituele krachten, maar in voedingskwesties altijd zo te werk gaat alsof de mens een groot destilleervat zou zijn, dan kan zijn wereldbeschouwing niet vruchtbaar worden. Alleen dan heeft de geesteswetenschap over deze concrete vragen iets te zeggen, wanneer ze tot in details in staat is licht te werpen en dat kan zij zowel met betrekking tot voedingsvragen als met betrekking tot gezondheidsvraagstukken.

Bron: Rudolf Steiner – GA 57 – Wo und wie findet man den Geist? – Berlijn, 17 december 1908 (bladzijde 172-173)

Eerder geplaatst op 16 juli 2014

Advertentie

17 gedachtes over “Voor de ware practicus komt het er niet op aan wat iemand denkt, maar wat voor uitwerkingen zijn gedachten hebben

 1. Leonie

  maar in voedingskwesties altijd zo te werk gaat alsof de mens een groot destilleervat zou zijn.

  Ondanks mijn uitkering die ik vroeger genoot at ik bio,bieten, winterpeen en een zak rijst, kwam ik wat dagen door. Dat was toen nog uit egoïsme voor mijn gezondheid en de twee kinderen.Nu gaat het ook daarbij om moeder Aarde.

 2. henri

  Aangaande het eten van biologische voeding heeft Steiner er wel op gewezen dat dit zonder ontwikkeling van eigen spiritueel gedachtengoed niets helpt …..( voor lichaamen geest )

  1. Leonie

   Nou, dat is natuurlijk onzin, hoe dan ook je help daar zeker aan door een groter bewustzijn voor de wereld om jou heen en dat zal ook een geestelijk gewin zijn tot het persoonlijke karma.

   1. henri

    ??? ik begrijp nietgoed watje bedoelt

    De mens is niet wat hij eet zei Steiner….Dus alleen biologisch eten helpt niets als het eigen (spirituele)denken er is bij hoort …

   2. Leonie

    Ik bedoel, dat het zeker geestelijk gewin is ook al zou je verder niet onder de noemer spiritueel onderbrengen. Je kunt niet alles zo in concepten vastzetten. Ik denk zeker, dat Steiner het ook weer uit een andere zou belicht hebben. Geestelijk bewustzijn is ook ervaren en kijken naar de wereld om je heen en de noden daarvan zien. Dat is in mijn ogen, praktische spiritualiteit.

   3. henri

    Foutje : bovenstaande moet zijn :
    als het eigen (spirituele) denken er niet bijhoort .

 3. henri

  Ja zeker ,helpen aan een properder wereld kan je natuurlijk ook zien als een vorm van spiritueel zijn ,maar zoals ik het zelf een beetje begrepen heb zijn echt beiden noodzakelijk en primeert zelf eerstens het eigen bewuste geestelijke bij de mens , hiermee wil ik zeggen als je niet eerst zelfbewust bent ,innerlijk en dan willen meedoen aan acties (kijk nu naar de leerlingen en klimaatbetogers in België ) voor een betere wereld niets uithalen . Zoals ik las in reakties van mensen daarop gisteren vandaag, eerst zelf de speelplaats vervuilen en niet opruimen , maar gaan spijbelen en betogen voor het klimaat ,zo is het gemakkelijk ,he.
  Als je weet dat volgens de geesteswetenschzp de ‘aarde in wording ‘ en hoe ze zich presenteert zelf een reflextie is van het bewustzijn van de mensheid ,één mens en alle mensen samen maken het aardebewustzijn en hoe zij eruit gaat zien ,dan voel je wel dat vooreerst ‘het denken ‘en het bewustzijn primeert althans zo voel ik het zelf aan ,en dan begrijp ik het als Steiner wil zeggen dat bijvoorbeeld het eten van bio zonder spiritualiteit niet zal helpen voor de eigen bewustzijnsontwikkeling en dan uiteindelijk ook niet voor de aarde ondanksdat je zelf denkt van wel …want haar bewustzijn is het geheel van bewustzijnen van alle mensen samen .
  Je zou ook kunnen zeggen , telkens als er een besluit bio te gaan eten komt er ergens anders op de wereld ook een veruiler erbij …. wat baat dan alleen bio te eten om het milieu properder te maken ,zo een beetje …

  1. Leonie

   Je kan rustig vervuilen als je maar spiritueel bent. Eerst spiritueel zijn voordat je bewust bent van de rest. Ik kan hier echt niets van maken dit is klinkklare onzin.

  2. Haike

   Henri schreef,

   Je zou ook kunnen zeggen , telkens als er een besluit bio te gaan eten komt er ergens anders op de wereld ook een vervuiler erbij …. wat baat dan alleen bio te eten om het milieu properder te maken ,zo een beetje …

   Maar het licht schijnt in de duisternis, en de duisternis heeft het niet begrepen….

   Biologisch voedsel tot je nemen is natuurlijk een goede zaak voor de Aarde en voor de mens. Als we dat niet zouden doen vernietigen we de Aarde fysiek gezien, en dan valt er niks meer te incarneren want er is geen Aarde meer… (dus daar was je geenszins egoïstisch bezig Leonie) Als je nu vervuilt zou dat wel eens kunnen inhouden dat dat zich tegen jezelf keert en je medemens, kinderen, kleinkinderen, en de daarna volgende generatie’s waarvan jezelf misschien al weer onderdeel van uitmaakt, en dan houdt het op.

   Steiner zegt over het voedsel dat het een illusie is om te denken dat het je fysiek lichaam voed, het voedt het denken en het gedrag. Zoals het Duitse gezegde: “Man wist was man Est” Waar dan de uitspraak van Steiner vandaan komt dat de mens niet is wat hij eet ontgaat me dan ook, en ervaar ik zelf als in tegenspraak met de eerste zin van deze alinea. Een extreem voorbeeld daarvan is de heroïnegebruiker; die kan aan niets anders meer denken dan aan hoe hij aan zijn volgende shot kan komen. Ook zijn fysieke houding veranderd, hij loopt op zijn tenen is niet meer in staat zijn hak neer te zetten en zijn voet vervolgens af te wikkelen en ze lopen iets gebogen voorover te zwalken door de straten en zijn vaak graatmager. Er zijn wel degelijk voedingsstoffen, kruidenpreparaten die je kunnen helpen je spirituele bewustzijn te ontwikkelen

   1. Haike

    Hum dik gedrukte tekst loopt niet goed door.. nou ja ik neem aan dat een ieder snapt dat die nog iets had moeten doorlopen.

  1. henri

   Moest ieder mens maar zo wijs wezen van dit in te zien !
   En zoals ik reeds hierboven zei : de aarde kan slechts veranderen zowel fysich als geestelijk indien het gezamelijk aardebewustzijn verandert en dit bestaat uit de som van elk individueel bewustzijn , dus meer bio eten verandert niets als de geest niet mee wil en leidt zelfs tot meer vervuiling want ook daar wordt reeds in gesjoemeld .
   En de ontwikkeling van de aarde is overigens reeds geruime tijd gestopt na het Atlantische tijdperk , we zitten nu reed geruime tijd in het vernietigingsproces der aarde door de mens dwz uitlsuitend het geestelijke aspect is van belang .
   Citaat R S :

   ” Alle cultuur in de wereld bestaat uit afval ,en in de loop der jare zult u nog meer begrijpen , wat er nog meer in onze cultuut aan afvalproducten te voorschijn zal komen.Tot in Atlantis was het aardeproces in ontwikkeling , sindsdien aakte het in verval .(…) We zullen daardoor leren , dat het noodzakelijk is , de aarde te vernietigen , omdat het anders de geest niet vrij wordt . Maar men zal ook leren , het positieve te waardere ; het binnendringen van geestelijke krachten in ons aardebestaan . “( GA 130 )

   1. Leonie

    Eet jij biologisch Henri?Ik ben zo blij, als ik hoor hoe een mens overstapt op voeding die onze moeder aarde en milieu niet belast. We hoeven wat jou aangaat ook zeker niet met het klimaat bezig te zijn als mens , die hele natuur kan ons een worst wezen , dit is geen ontwikkeling, geen vooruitgang …..dat hele verhaaltje van jou is zo een theoretische priet-praat!

   2. henri

    Ik probeer zoveel mogelijk biologisch te eten , en dit al vele jaren . En heel weinig vlees , uitsluitend een kipfilet en dajn denk ik alsnog aan die arme kippen die daarvoor moeten geofferd worden !
    Het klimaat mythe dat s voor mensen die nog niet spiritueel zijn en inzicht hebben … laat ze maar betogen ( vandaag 65000 in Brussel ) ze weten niet waar ze mede bezig zijn en zouden beter aan hunzelf eerst werken en aan hun bewustzijn .
    Hier zie je nu duidelijk het gevolg van het ‘materialisme ‘ en de materialistische politiek van de groenen en dgl , elk spiritueel mens weet dat de aardeveranderingen van klimaat veruit niet ligt aan de CO2 en dgl maat dat het een kosmische verandering is ,en de wederkomst van de Christus .

   3. Leonie

    Nou ja zeg, laten we het maar de voorbode van de Christus noemen en die andere voor mallotige materialisten die de straat op gaan. Het wordt almaar gekker . Oké, ik laat het hier maar bij🤐

 4. walterhebing

  Men zegt dat ik een mens van de praktijk ben, maar niet verder ontwikkeld dan een kind van twaalf jaar. Als Steiner dit item: “Voor de ware practicus komt het er niet op aan wat iemand denkt, maar wat voor uitwerkingen zijn gedachten hebben”, waarlijk goed praktisch doordacht zou hebben, zou hij nooit in hokjes(temperamenten) over kinderopvoeding geschreven hebben.
  Hij zou minstens over gespletenheid van de menselijke geest geschreven moeten hebben, immers hij heeft het, net als ik meegemaakt heb, Steiner binnen zijn theologische gemeenschap, ik binnen onze katholieke gemeenschap. Met dit verschil: Steiner als een praktisch denkende volwassen en ik als praktisch denkend kind.
  Ik voel met Leonie mee, mijn huisdieren en/of mijn moestuin vragen op absurde wijze naar aandacht van mij als ik ze verwaarloos! In de kern van hun zijn op aarde! Met andere woorden: De mens kan denken dat hij zichzelf ontwikkeld, maar niets is minder waar. De mens maakt zich steeds meer slaaf van zijn zo genoemde ontwikkeling! Neem de Auto, Ivan Illich rekende ons jaren geleden al voor, dat de tijdwinst voor een reis per auto niets uitmaakte met te voet te gaan.
  En waarvoor heb je een auto nodig? Om naar het Goetheanum te Dornach te rijden? De zoveelste geestelijke tempel op aarde, met dit verschil nu in beton gestort!
  En Jezus zei: “Breek deze tempel af en binnen drie dagen zal ik een nieuwe voor je bouwen”, met andere woorden: Een tempel voor de menselijke geest, die zich thuis voelt op aarde en zich verenigt met de natuur op aarde, in plaats zich boven ieder levend schepsel, zelfs kinderen te plaatsen.
  Een woordeloze arrogantie!
  Vriendelijke Groet
  Walter Hebing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s