Illusie/Werkelijkheid/Gevaren

Aan de grens van de fysieke en de bovenfysieke wereld is het uiterst moeilijk om illusie van werkelijkheid, dromen van realiteit, visioen van echte waarneming te onderscheiden. Op dit gebied is het zeer gemakkelijk om de eigen fantastische voortbrengselen van de ziel te verwarren met wat echt, objectief, werkelijk is. Het vereist verscheidene eigenschappen om aan de grens koelbloedigheid, zekerheid van de ziel, moed, uithoudingsvermogen en energie te behouden, want als de mens aan deze grens de helderheid en duidelijkheid over wat schijn en werkelijkheid is, zou verliezen, dan zou hij zijn verstand hebben verloren, dan zou hij een gek zijn in plaats van een ingewijde.

Nu is er bij de meeste mensen, als zij van zulke dingen horen, zeker een geweldige nieuwsgierigheid, een ware zucht om toch wat te zien van de hogere werelden. Er is echter niet op dezelfde wijze bij de meeste mensen het uithoudingsvermogen en de wil, en voor alles ook niet de kracht, om alles te overwinnen wat nodig is, om de aangeduide gevaren uit te schakelen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 56 – Die Erkenntnis der Seele und des Geistes – Berlijn, 28 november 1907 (bladzijde 108)

Eerder geplaatst op 2 mei 2016

5 gedachtes over “Illusie/Werkelijkheid/Gevaren

 1. Haike

  Dat moge dan zo zijn, maar zelfs als je je niet met zulke zaken bezig houdt, en je alleen je op het fysiek/materiële plan uiteen zet, met de zaken, loop je ook risico om meegesleurd te worden in de chaos en de verleidingen daarvan. Ook daar spelen uithoudingsvermogen wil en kracht een rol. Kortom niks nieuws onder de zon. 😇🤔

  1. henri

   Ja, maar die kracht en wil,kan je wel alleen via een geestelijke (scholings)weg opbrengen zoals …..Er zijn grote moraalfilosofen die denken dat men ethiek zo maar kan leren ….niets is minder waar , zelfs een dwangmatige religie heeft al bewezen niets te leren .

   1. Haike

    Daar heb je helemaal gelijk in, maar ik duidde alleen maar op het feit dat op welk niveau dan ook verleidingen liggen, die ga je echt niet alleen tegenkomen als je inzicht, ziende wil worden op een hoger bewustzijnsplan.

 2. henri

  Steiner wil hier vooral de gevaren benadrukken die aan de toen veelal oudere scholingswegen vasthingen , elke weg kent zijn gevaren ,doch de Rozenkruisersweg achtte Steiner veilig als je deze volgde zoals hij beschreven staat in zijn boek ‘ De weg tot inzicht in hogere werelden ‘
  Men kan door onvoorbereid te experimenteren volledig in de duisternis ,een zwarte gat/ afgrond vallen ,letterlijk en figuurlijk , het ik staat dan machteloos en verliest volledig zijn sterkte die het bezat . Heb eens zo iemand ontmoet en was niet leuk om te aanhoren ….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s