Het verhaal van de ooievaar…toch niet zo raar

Door het materialisme worden de mensen voortijdig oud. Dertig jaar geleden bijvoorbeeld zagen de kinderen er anders uit dan nu. Tegenwoordig ziet men al tien-, twaalfjarige kinderen die een ouwelijke indruk maken. De mensen zijn zo vroegrijp geworden, en in het bijzonder de volwassenen. Ze zeggen: Wij willen onze kinderen niet meer voorliegen, bijvoorbeeld met dat de ooievaar de kinderen brengt. De kinderen moeten verstandig worden. Maar zo liegen ze in feite zelf de kinderen voor. Onze nakomelingen zullen weer weten, dat werkelijk onze kinderzielen als vogelachtige geestelijke gedaanten vanuit de hogere werelden naar beneden zweven.

Het is van groot belang dat men een imaginatieve voorstelling heeft voor vele dingen, die nog niet begrijpelijk zijn. Het is zeer zeker wel mogelijk om een betere imaginatie dan het ooievaarsverhaal te vinden voor het feit waar het hier om gaat. Waar het op aankomt, is dat er spirituele krachten spelen tussen kind en ouders of opvoeders; iets als een soort geheim magnetisme moet er zijn. Men moet zelf aan de imaginaties geloven die men de kinderen geeft.

Bron: Rudolf Steiner – GA 130 – Das esoterische Christentum und die geistige Führung der Menschheit – Kassel, 29 januari 1912 (bladzijde 242-243)

Eerder geplaatst op 10 juli 2014

Advertentie

12 gedachtes over “Het verhaal van de ooievaar…toch niet zo raar

 1. Leonie

  Het was voor mij als kind een grote schok te horen hoe de kinderen gemaakt werden. Ik wilde dood en ik vond een ieder die kinderen hadden grote smeerlappen mijn vader en moeder incluis. Gelukkig is dat later weer een beetje bijgetrokken.

   1. Ik krijg de indruk, Leonie, dat je het artikeltje waarnaar ik verwijs, niet helemaal hebt gelezen…….Daarin wordt – maar heel kort – iets gezegd over de twee kanten van de geboorte: hemels en aards. Daarvoor zouden die symbolen staan.
    Niet om a priori aan kinderen te vertellen.

   2. Leonie

    Ach…..ik maak een grapje, soms komt het digitale zo ernstig over en het kind in mij wil ook wel eens aan hetbwoord komen …..maar ik ga je artikel lezen!

 2. Leonie

  Mooi hoor zeker, maar in deze tijd zijn kinderen zo vroeg wakker, dat je het soms toch anders moet aanpakken dan met de boerenkool of ooievaar. Mijn kleindochter las ik het scheppingsverhaal voor “ hoe de kleine engel op aarde kwam van Janneke Rizenbrand “ dat legt de nadruk op de geboorte van een mensenkind prachtig in beelden uit en als vanzelfsprekend nam zij deze in haar zieltje op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s