Woede

De woede is iets wat de mens in eerste instantie geheel niet in de hand heeft. Slechts beetje bij beetje kan men zich het woedend worden afwennen. Dat kan alleen langzaam gaan en de mens moet geduld met zichzelf hebben. Als men gelooft dit in een handomdraai voor elkaar te kunnen krijgen, dan moet ik de anekdote herhalen van een leraar die het er bijzonder veel aan gelegen was om bij zijn schoolkinderen de boosheid uit te drijven. En toen hij na voortdurende pogingen in dit opzicht het beleefde dat een jongen toch woedend werd, hij zelf zo kwaad werd dat hij het kind de inktpot naar het hoofd gooide.

Bron: Rudolf Steiner – GA 130 – Das esoterische Christentum und die geistige Führung der Menschheit – Leipzig, 5 november 1911 (bladzijde 128)

Eerder geplaatst op 29 juni 2014

Advertentie

7 gedachtes over “Woede

 1. Leonie

  Geweldig, ik vind sommige mensen heel grappig in hun woede, het heeft karakter en iets heel menselijks iets van ontroering en liefde bevangt mij als die woede een gerechtvaardige is. Ik vind mensen eng die overal zo ongelooflijk gelijkmoedig en rustig onder alles blijven. Ik zou voorzeker een gaatje gaan zoeken naar zijn achillespees .

 2. Zwerver

  Afwezigheid van woede is het de kunst machtig zijn om onrechtvaardigheid te verdragen.
  Om daarna te bemerken dat er een veld is buiten rechtvaardigheid en onrechtvaardigheid.

  1. Leonie

   Wat bedoel je nu eigenlijk te zeggen zwerver, je hebt altijd van die stellingen waarvan ik denk, heb je deze ergens gelezen of zo? En wat voor een veld is dat dan?

   1. Zwerver

    Een mens kan zijn vele emoties leren beheersen (want daar gaat het hier feitelijk over) en zo zaken in zichzelf ontdekken. Woede ontstaat uit vermeende onrechtvaardigheid. Daar dient de mens dus zich in te ontwikkelen. Ik dien hier echter niet de leraar uit te hangen, daar ben ik niet toe bevoegd. Dat hebben we laatst al vastgesteld. Ik kan dus alleen schrijven wat er gebeurd als woede afwezig is. Dat dient niemand te geloven, want dan ben ik een leraar. Er is dus alleen achter te komen door het zelf toe te passen op je zelf.

   2. Leonie

    Zwerver,
    Steiner gaf eens een verschrikkelijke donderpreek aan de leden, om dan weer op een later moment over de grond te rollen van de lach.

    Er bestaat denk ik niet zoiets als een hele zuivere waarheid. Ze zijn nooit te vinden in de dingen en als je denkt er een te hebben gevonden blijkt deze niet te vangen in een concept.
    Maar we zijn dol op concepten dat geeft zekerheid. Zoiets als woede leren beheersen en je emoties, die leren je dan deze concepten te doorzien.
    Gegroet….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s