IJdele kwibus

De ziener deelt geen hypothesen mee, maar feiten die hij zelf gezien heeft. Maar dat verhindert niemand, zolang hij het zelf niet kan onderzoeken, de dingen als bruikbare levenshypothesen aan te nemen. En zeer zeker is dat degene die zich oprecht en eerlijk zo opstelt, na korte of lange tijd tot eigen waarnemen komt. […] Door niets kan men zekerder herkennen dat iemand geen zelfziener is dan doordat hij blind geloof of persoonlijke erkenning verlangt. Hij is dan geen ziener, maar een ijdele kwibus. (Duits: Tropf = sukkel, sul, onnozele hals, dwaas, idioot, kwibus)

Bron: Rudolf Steiner – GA 34 – LUCIFER- GNOSIS 1903-1908 – mei 1905 (bladzijde 387)

Eerder geplaatst op 27 juni 2014

Een gedachte over “IJdele kwibus

  1. henri

    De grootste struikelblok zal Lucifer wel zijn .Hij is het die via soms blinde verlangens naar ijdelheid en eigenwaan leidt . En het ahrmanische komt voort uit het luciferische, is daar een gevolg van . In vele stromingen/ religies oa het protestantisme wordt niet ‘Christus’ , de ware Christus aanbeden doch is het de lichtdrager Lucifer ,en Steiner wees er ook wel op dat het onderscheid soms wel moeilijk was .
    Blavatsky zou gezegd hebben “Christus verus Luciferus “ ‘ Christus is de ware Lucifer “ Volgens. Steiner lag dit aan het feit dat zij in Lucifer een zonnegod zag tegenover Jahwe ,die een maangod was . Zij ervoer Lucifer als een goede godheid . Haar inspiratie was aldus subjectief ingekleurd omdat zij een zekere antipathie tegen Christus en Jahwe had , aldus Steiner ( zie GA 136 Leven met engelen en natuurgeesten , 1912 RS ) Nu ergens anders , in zijn evangeliënvoordrachten deelt Steiner mee dat volgens Blavatsky Jesu Ben Pandira Christus zou geweest zijn .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s