Door een toename van de aandacht maken wij ons denken scherpzinnig

Het denken wordt scherpzinnig in het bijzonder doordat we eigenschappen ontwikkelen die schijnbaar niet met het denken, de voorstellingen samenhangen. Door niets vormen we beter een goed denken dan door toewijding en opmerkzaamheid (Duits: Hingabe und Einsicht), niet zo zeer door logische oefeningen, maar doordat we allerlei observeren en de gebeurtenissen in het leven benutten om door te dringen tot de verborgen geheimen. Door overgave aan natuur- en mensheidsvragen, door het proberen gecompliceerde mensen te begrijpen, door een toename van de aandacht maken we ons denken scherpzinnig. Overgave (Duits: Hingabe) betekent: proberen te ontraadselen met het denken, met het voorstellen. In dit opzicht kunnen we zien dat zulk een toewijding met het verstand op buitengewoon gunstige wijze in het latere leven uitwerkt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 130 – Das esoterische Christentum und die geistige Führung der Menschheit – Leipzig, 5 november 1911 (bladzijde 131)

Eerder geplaatst op 23 april 2016

2 gedachtes over “Door een toename van de aandacht maken wij ons denken scherpzinnig

  1. Leonie

    Dat denken over de dingen is iets wonderlijks als men het toepast in het dagelijkse leven. Ik weet dat ik pas een PC kreeg en ik werkelijk totaal niet wist hoe zo een ding werkte. De niet aflatende en hardnekkige intentie, wilde het ding leren beheersen en kennen. Een cursus deed ik niet, ik heb een hekel aan ieder clubverband, ik modderde zelf en van het miskleunen leerde ik dat ding te begrijpen beter dan dat ik eerst de rechtstreekse vorm zou hebben aangeleerd zonder deze gemaakt zijpaden en eigen intentie. Ik ben ik nu in staat een PC ook te repareren en mijn omgeving maakt daar dankbaar gebruik van. Misschien een vreemd voorbeeld, maar ook zoiets als een PC laat zich kennen als je je denkkracht en intentie er niet aflatend op zet.

  2. henri

    De weg van zich steeds afvragen “ hoe zit dat , hoe kom dit …?” En dan ook daar een antwoord op proberen te zoeken en soms al dan niet te vinden en niet klakkeloos de antwoorden van de skeptici of vereniging van Skepsis als vaststaande koek te slikken als het bijv om paranormale zaken gaat of alternatieve dingen betreft heeft me rijkeljk beloond ! Want waar kwam ik terecht na eerst een tijdje de ietwat zweverige new-age literatuur doorgenomen te hebben , die mij overigens verre van voldaanheid schonk ? Bij niemand minder dan R Steiner , enwel omdat mijn waarheidsgevoel onmiddellijk in mezelf zei : ‘ Dit zijn de antwoorden ,dit is het het ,waar ik al zòòolang naar aan het zoeken was ! Nu ik weet heel zeker dat ik op dat moment de nagel op zijn op de kop sloeg .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s