Boeddha/Christus

De machten, de krachten die de mens weer omhoog brengen in de geestelijke wereld, zijn tweeërlei te verdelen: in die hem doen stijgen op de weg der wijsheid en in die hem doen stijgen op de weg van de moraliteit. De krachten nu, die vooral de verstandelijke vooruitgang bewerken, gaan alle uit van een u allen bekende belangrijke individualiteit uit de vierde Atlantische cultuurperiode. Namelijk de impuls voor de wijsheidsvolle ontwikkeling van de ziel gaat uit van Gautama Boeddha. Het is opmerkelijk dat juist de scherpzinnigste en belangrijkste gedachten, die in ons cultuurtijdperk gedacht zijn, uitgegaan zijn van Gautama Boeddha.

De tweede impuls die naast de Boeddha-impuls in de mensheidsevolutie voortwerkt, is de Christusimpuls, en deze impuls is het die in de toekomst de vooruitgang van de mensheid in moraliteit brengt. Daarom kan men zeggen: Hoewel de Boeddhaleer een bijzondere morele leer is, is het toch uitsluitend een morele leer, terwijl de Christusimpuls niet leer, maar kracht is. Het werkt als morele kracht, die steeds meer en meer zich zo ontplooit dat zij de mensheid werkelijk met moraliteit doordringt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 130 – Das esoterische Christentum und die geistige Führung der Menschheit – Milaan, 21 september 1911 (bladzijde 47-48)

Eerder geplaatst op 12 april 2012

Advertentie

Een gedachte over “Boeddha/Christus

  1. henri

    Gautama Boeddha speelde een heel belangrijke rol als voorbereidende bodhisattva ten behoeve van de aardse activiteit van Christus .Als bodhisattva had deze de christusimpuls reeds intensief opgenomen in de zonnesfeer en daarna werd zijn ether- en astrale lichaam doordrongen door een hoger hiërarchisch wezen , niet minder bekend als Wotan ,de aartsengel die het Oud-Germaanse volk de spraak en het runenschrift leerde. En na de dood van Boeddha, leefde deze zijn geestzelf voort in de geesteijke wereld als de ‘ nirmankaya’ en zijn engelwezen was voorbestemd zich te offeren om aartsengel te worden ,pas in 1879 , om de plaats van de aartsengel Michaël in te nemen op de Zon .Voordien was Christus de hoogste leider van het zonnerijk ,en door het Mysterie van Golgotha had hij dit zonnerijk verlaten en zich verbonden aan de aardesfeer . Michaël zelf werd dan tot arché , als de grote leider van alle geestelijke wezens op de zon en als tijdgeest op de aarde de nieuwe mysteriën te grondvesten ( 1899) .
    “Want sinds het laatste deel van de 19 de eeuw is Michaël met betrekking tot de wereld van de mensen de behoeder van de moderne inwijdingsweg, de nieuwe leider van de mensheid ophaar weg naar Christus ( GA 152 )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s