Begrip is nodig in plaats van kritiek

Voor de ontwikkeling der ziel is het noodzakelijk dat men zich een zeer bepaalde wijze van beoordeling van zijn medemensen eigen maakt. Dat is moeilijk te bereiken: onthouding van kritiek. Begrip is nodig in plaats van kritiek. Als u de mensen meteen met uw eigen mening komt, dan onderdrukt dat de zielsontwikkeling. Wij moeten eerst luisteren naar de anderen, en dit luisteren is een uiterst werkzaam middel voor de ontwikkeling van de ogen der ziel, en wie een hogere trap op deze weg bereikt, heeft dit te danken aan het afwennen van de gewoonte om alles te kritiseren, alles te beoordelen. Hoe kunnen wij in de ziel waarnemen? Wij moeten niet de staf breken over een misdadiger, maar ook hem begrijpen, de misdadiger evenzeer begrijpen als de heilige. Begrip voor een ieder, dat is nodig.

Bron: Rudolf Steiner  – GA 53 – Ursprung und Ziel des Menschen – Grundbegriffe der Geisteswissenschaft – Berlijn, 15 december 1904 (bladzijde 200)

Eerder geplaatst op 19 juni 2014

35 gedachtes over “Begrip is nodig in plaats van kritiek

 1. Jan Teske

  Ik zit midden in een zware stress periode door negativiteitsbeleid wat op me losgelaten is sinds begin 2017
  Na opbouw van twee jaar is mijn eigen ik in opstand gekomen.
  Ik kon de druk niet meer aan.
  Ik mocht geen mening hebben.
  Zelfs fysiek geweld moest ik accepteren.
  Mensen die mij moedwillig in nare spelletjes betrokken.
  Ik ben uit de tent gelokt, tegen mijn taas geslagen, bedreigd om buiten met een honkbalknuppel opgewacht te worden.
  Niemand heeft geluisterd.
  De cocon waar ik mezelf in plaatste bleef steeds breken.
  Op 15 november gebeurde er iets.
  Toen kwam ineens mijn eigen “ik” in opstand.
  Ik werd boos en heb mezelf in stand gehouden door de Waarheid te spreken.
  Na een uur was ik leeg en ben in de armen van de enige collega die empathie toonde in elkaar gezakt.
  Hij zei:” Je hebt gevochten voor je bestaan.”
  Nu 6 weken later ben ik van heel onzeker en fysiek zwak weer wat sterker.
  Nog steeds een heel dun lijntje, in drukke situaties met veel invloeden van buitenaf voel ik de prikkels.
  Mijn eigenkracht groeit langzaam en fysiek gaat het weer beter.

  De goddelijke energie heeft me vanaf 13 december weer voeding gegeven.
  Daarvoor was mijn trilling zo laag dat ik alleen de bescherming van mijn gidsen en de hoogste macht kon voelen.
  Ze hebben me natuurlijk al vanaf dag één energie en begeleiding gegeven echter ik zat zo in de min dat ik het niet heb gevoeld en beleefd.

  Ik ben een strijder, de tijger zit in me.

  Dit is wat ik meemaak.
  Ik wil dit delen zodat de mensen op dit blog kunnen voelen wat er kan gebeuren met een spiritueel high sensitive persoon wanneer er niet geluisterd wordt.
  Alleen beoordeeld.
  Beoordeeld via camere’s met bijval van mensen die bereid zijn te liegen omdat ze denken dat ze dan verder (hun slechtheid kunnen indekken) komen in een bedrijf.

  God geeft zijn beste strijders niet de grootste oorlogen.
  Hij geeft ze het zwaarste levenspad op aarde.

  Ik sta aan de vooravond van mijn verdere ontwikkeling als spiritualist.
  Mijn pad wordt vrijgemaakt door de geesteswereld.
  Ik heb de afgelopen twee weken veel verwerking in mezelf gehad en vele openbaringen en antwoorden.

  Elke nacht de beelden . Iedere ochtend verdriet en vergeving een uur lang.
  Dit schrijf ik in het uur. Ik voel verlichting.
  Overdag komen de antwoorden.
  Tijdens mijn meditaties in een kapel komen de openbaringen.

  Lees dit stuk en leer!
  Luister en handel, een ieder heeft bestaansrecht.
  Liefde, warmte, licht en harmonie, dit samen met luisteren naar de geest versterkt de Wil en maakt een mens daadkrachtiger.
  Lichaam, ziel, geest.

 2. Hedvig

  Lieve mensen

  Ik wens jullie een goed, gezond en liefdevol 2019

  Ridzerd, voor mij komt dit citaat als geroepen.
  Maar o, wat is het moeilijk.
  Vraagje
  Geldt dit ook als je JEZELF bekritiseert en veroordeelt?
  Als je bv denkt dat je niet goed gehandeld hebt.
  Vind het moeilijk om daar mee om te gaan.

  1. Hi Hedvig, happy New Year also, ik spreek niet voor Ridzerd, maar mijn gedachte hierbij is: wees ook weer niet te hard voor jezelf. Een mens moet ook soms van zich ‘afbijten’, dat wil zeggen voor zichzelf opkomen als dat nodig is. De manier waarop is delicaat. Denk met name aan woorden van Christus hierover: Leviticus 19:17/18, door mij aangehaald in mijn blog Self-respect and development. Roomser als de paus hoeven we gelukkig niet te worden. En laten we ook niet vergeten dat Steiner zelf krachtig kon zeggen waarop het stond als hij dat nodig achtte, ook bij boekbesprekingen, zie bijvoorbeeld zijn recensie De moderne ziel (1900).

   1. Hedvig

    John, bedankt voor je reaktie.
    Doet me heel erg goed.

    Eerst dacht ik, ja, maar het gaat niet om voor mezelf opkomen.
    Heb iemand met mijn handelen gekwetst.

    Maar, als ik verder denk, was het in zekere zin wel voor mezelf opkomen, alleen was het niet op zo’n mooie manier.

    Empathie met je medemens is zo belangrijk, maar ook met jezelf..
    Met de persoon die het betreft is het uitgepraat en onze relatie is zelfs beter dan hier voor.
    Nu ikzelf nog…..
    Ik was al begonnen met een lieve empathische brief aan mezelf te schrijven.

    Vraag me af hoe de geestelijke wereld met zoiets omgaat.

   2. Leonie

    John bedankt voor het delen van de link ” De moderne ziel ” Het voelen is een momentopname doorspekt van de eigen emoties. Gevoelens verdampen ook steeds weer en ze blijven alleen aan wezig als je ze in jezelf oproept. Het heeft de kracht van het denken nodig om ze te doorgronden .

  2. Hedvig, ja het is eigenlijk een moeilijke zaak,Eenerziijds is er sprake van onthouden van .kritiek, maar anderzijds wordt er absolut niet bedoelt dat men kritiekloos zou moeten zijn. Maar als het gaat om kritiek op jezelf, zou ik zeggen dat je ook daar begrip en een zekere mildheid zou moeten proberen te hebben. Net zoals voor anderen dus. Dat komt men overigens in het werk van Steiner ook nogal eens tegen: dat men als het ware als een vreemde tegenover zichzelf staat, dus eigen ervaringen enz, bekijken alsof het ervaringen van een ander zijn.

   1. Hedvig

    Veel dank Ridzerd

    Ja inderdaad, dat ben ik bij Steiner ook tegengekomen.
    Vandaar ook die brief aan mezelf.
    Ik zeg dan tegen mezelf wat ik tegen een ander zou zeggen.
    En dat is best mild.
    Gek eigenlijk hè

  1. Leonie

   Iets waar je spijt van hebt en waar je al je excuses voor hebt gemaakt en wat je ook vergeven is…..gut, je kunt toch niet altijd goed doen, een engel zijn…..Je moet van zoiets ook niet onzeker worden of je schuldig voelen. Zie het practisch als een werkgebied, een verbeterpuntje.
   Er zouden geen incarnatie meer nodig zijn als we niet tegen het onvolmaakte van onszelf zouden aanlopen toch. 😊

 3. Leonie

  Sorry, zie woorden verkeerd geschreven maar mijn mobiele tikt soms de woorden anders in dan ik wil en ik controleer het vooraf ook vaak niet.

 4. henri

  Hedvig,

  Het is niet zo simpel als het lijkt . Ik heb het volgende erover gelezen :
  Deze persoon heeft het u vergeven ,doch heeft het aangedane wel gevoeld , de pijn die je hem/ haar hebt aangedaan en dit wordt door de dader gevoeld als een ‘tegenbeeld’ doorgemaakt in het kamaloka in de maansfeer na de dood .
  Nu , op geestelijk gebied is het mogelijk verkeerde daden vanuit wilsimpulsen ook te louteren tijdens het leven op aarde, er is oa de zogenaamde ‘terugblikken’ naar verleden , doch werkelijk louteren vandit karma , dit vereist wel een ‘engeldaad’ , enwel omdat je de engel die je daarbij helpt tijdens de kamaloka van zijn taak daarbij ontheft ( men wordt tijdens het kamaloka bijgestaan door de engel want anders zouden wij het allemaal niet aankunnen )
  Eenieder kan dus al in zekere mate werken op aarde aan de verlossing van zijn daden . En wel is vereist dat je een geestelijke scholing gaat of tenminste geestelijk aanjezelf wil werken . Daarom was het immers ook nodig dat Christus ook als mens op aarde kwam . Bedenk dat in de parabel van de Samaritaanse vrouw die gezondigd had door ontrouw ,daar werd het karma door Christus ‘in de aarde geschreven’ , dit betekent dat je et zelf dient te vereffenen , maar de ontrouw werd wel kosmisch vergeven want Chrisus vergeeft alles op kosmisch gebied .

  Nu komt het daarvoor erop aan dat je dit ‘tegenbeeld’ welke het slachtoffer ervaren heeft in je leven oproept door je eigen wil ; Door spiritueel aan je deugden te werken zal een ‘wilsimpuls’ u in een situatie brengen die voor u het tegenbeeld voor deze daad oplevert en dit hoeft niet direct te maken hebben met diezelfde vroeger omgeving of situatie , maar deze komt wel omdat je daarnaar streeft omdat je een geestelijke ontwikkeling wil nastreven .
  Als nu deze wilsimpuls om het goed te maken in het gevoelsgebied aankomt (het ritmische systeem volgens de geesteswetenschap) kan de situate ontstaan dat u in uw diepste wezen het verlangen krijgt om deze daad weer goed te willen maken (op een aardse manier) …doch hieraan mag men geen gevolg geven want dit is het werk van de tegenmachten Ahriman en Lucifer die dat wat bij jou in de gevoelssfeer reeds hangt (daar werken zij sterk ) je juist willen verhinderen hetgeen je naar boven naar de zielesfeer van het denken (bewustzijnsziel) dient te brengen hoe onterecht dit ook zou schijnen . Hierdoor verhinderen deze tegenmachten dat je de wilsumpuls ,die naar het gevoel gebracht is verder tot een engeldaad als Christusimpuls naar de bewustzijnsziel gebracht wordt nl de sfeer van het bewuste denken . Het goedmaken zou dus weer de wilsimpuls naar beneden brengen vanwaar hij is uitgegaan door het goed te willen maken . Zo zit het een beetje .

   1. henri

    Hedvg ,
    Ik begrijp het , is moeilijk onder woorden hier te brengen. .;
    Korter gezegd , je kan het niet goedmaken hier op aarde door iets aards, materieels te doen ,ein dit ondanks de vergeving vande andere want die persoon heeft toch al dan niet veel of weinig geestelijke pijn ervaren , ondanks dat hij het je vergeven heeft .
    Je moet daarvoor een geestelijke daad uit vrije wil stellen , een wilsdaad , en dat komt op je pad (van Boven) wanneer je aan jezelf op spirituele wijze werkt .
    Deze ‘ wilsdaad om het goed te maken ‘ draag je eerst naar jouw gevoelswereld en daarna naar de denkwereld van de bewustzijnsziel door het Christusbewustzijn . Dit heet een engeldaad ,omdat je het ook doormaakt in het kamaloka (loteringssfeer na de dood ) met de hulp van een engel .
    Maar ook de tegenmachten liggen op de loer en voornamelijk in de gevoelswereld want daar werken Ahriman en Lucifer het sterkst,en deze willen niet dat je het vanuit de gevoelssfeer naar boven brengt naar de bewustzijnsziel ,maar dat je het terugbrengt naar de wilssfeer door het goed te maken (op een aardse manier), zo is de daad niet gelouterd en heb je het opnieuw als nieuw karma .

    Hopeijk begrijp je het nu wat beter .

 5. Hedvig

  Moet er even op kauwen

  Van gevoelswereld naar de denkwereld van de bewustzijnziel door het Christusbewustzijn.????
  Dit alleen duizelt me al.
  Terugbrengen naar de wilssfeer????
  Op een aardse manier goedmaken ????

  1. Ja, het is gecompliceerd. Het is al bijna 50 jaar geleden dat ik voor het eerst las wat bedoeld wordt met bewustzijnsziel. Maar als men mij zou vragen wat dat is, sta ik nog steeds met de mond vol tanden en de handen in het haar.

  2. henri

   Hedvig ,

   Je hoeft het niet teveel door hersendenken te beredeneren

   “Van gevoelswereld naar de denkwereld van de bewustzijnziel door het Christusbewustzijn.????”

   Door de innerlijke gevoels-strijd in jezelf over hetgeen je die andere heb berokkend zal je dit in jezelf kunnen overwinnen en daarna het als een Christusimpuls (met het Christusbewustzijn) naar je hogere ziel,, als de bewustzijnsziel te brengen .Je draagt het naar je engel naar Boven .Zo kan je doen en werkt ook het terugblikken ,aar vroegere situaties …

   “Terugbrengen naar de wilssfeer????
   Op een aardse manier goedmaken ????”

   Door jezelf schuldgevoel aan te blaten praten in je gevoelswereld , door Ahriman en Lucifeer heb je weerom neiging om het op een aardse manier gaan goed te maken ‘ , bv een cadeautje geven voor wat ik de andere aangedaan heb … dit is een actie in de ‘wil’ en lost het karma helemaal niet op ! De tegenmachten zijn de overwinnaars en dan heb alsnog je karma te louteren na je dood in het Kamaloka .

 6. Ilona

  Nog een aspect:
  Ik maakte uitgerekend vandaag een situatie mee waarin iemand begrip ‘eiste’ voor zijn reactie op mijn handelen… een reactie die ik kon accepteren, ook tot op zekere hoogte respecteren (al veranderde dat niet mijn handelwijze) maar die ik met de beste wil van de wereld niet kon begrijpen. Hij op zijn beurt had daar geen enkel begrip voor.
  Waarachtig begrip kun je schenken en geschonken krijgen – niet opeisen…

  1. Ja, mee eens. Als iemand aankomt met praatjes dat hij begrip ‘eist’ dan gaan mij de tenen al in de schoenen krom staan. Met zo iemand zou ik liever niets te maken willen hebben, als het mogelijk zou zijn.

  1. henri

   Okee,
   ter afsluiting nog enkele gezegden hieraangaande van RSteiner zelf:

   – Op ieder moment dat je een van je zwakheden voor jezelf verontschuldigd , heb je een steen gelegd op de weg die je omhoog dient te voeren . ( RS)
   – Berouw heeft geen waarde, we moeten het weer goed maken ; dat bekort het Kamaloka .
   – Alleen ‘oprecht berouw’ als die een onderdeel is van werkelijke zelfkennis , dus langs zuiver spirituele weg , kan die een weg zijn ter vereffening van zijn negatieve karma.
   – Zo kan waarachtige vergeving ook nieuw positief karma geven .
   – In dit tijdperk van de bewustzijnsziel is belangrijk dat de westerse mens een persoonlijke en bewuste betrekking tot het Christuswezen krijgt . Hierbij is de ‘weg tot Christus via het denken ‘ die opeenvolgend de stadia van tolerantie ,vergeving en het op zich nemen van andermans karma behelst , een middel om dit doel te bereiken .
   -“ Zij die zich echt spiritueel de verchristelijke geesteswetenschap eigen maken – niet gewoon in uiterlijke zin ,maar echt spiritueel -, zullen zeer zeker ook hun eigen biechtvader kunnen worden . …En zij zullen doordat zij Hem weer als kosmisch beginsel aanbidden , in de geest bij Hem te biecht gaan en in hun stille meditatie van Hem vergeving van de zonden ontvangen .”(RS)

   1. Leonie

    Dit klinkt mij erg katholiek in de oren Henri …..ik zou tegen Hedwig willen zeggen….. maak je geen zorgen, Christus zijn liefde is groot genoeg om jou te vergeven.

 7. Ook voor mij is deze lering van Steiner een geweldige eyeopener. Op verwijten of iets dat mij niet bevalt reageer ik altijd onmiddellijk. Ondanks mijn plannen om eerst tot 10 te tellen. Dat ik anderen daarmee te kort doe is en was wel duidelijk. Maar dat ik mij zelf daardoor afsluit voor een hogere zielsontwikkeling zoals bedoeld door Steiner wist ik niet en zijn les had ik broodnodig. Ik heb besloten er dagelijks op te mediteren. ’s Morgens preventief en ’s avonds als terugblik. Met hulp van de laatste strofe van de grondsteenspreuk van Steiner:

  Goddelijk licht,
  Christuszon,
  Verwarm
  Onze harten;
  Doorstraal
  Onze hoofden;
  Opdat goed moge worden
  Wat wij
  Vanuit ons hart
  Willen grondvesten,
  Wat wij
  Vanuit ons hoofd
  Doelbewust richting willen geven.

  Met hulp van mijn gidsen en engelen.

  1. Leonie

   Ferweg,

   Je zult anderen altijd te kort doen…!
   Je daden worden altijd besnoeid door de botsing met de wensen en belangen van anderen. Je kunt niet voor je eigen genoegen leven zonder de gevoelens nagenoeg van iedereen die je ontmoet zijn belangen te schaden. Of je wilt of niet steeds moet je een afweging maken en zoeken naar een evenwicht.
   Dat is nu eenmaal zo.

  2. Krachtig slotakkoord van Steiners grondsteenspreuk. Goed om bij stil te staan en mee aan de slag te gaan. Ten aanzien van de problematiek die je schetst Ferweg en breed in de reactieruimte van het onderhavige steinercitaat aan de orde komt: vier naar het Nederlands vertaalde voordrachten van Steiner opgenomen in het boek Interesse voor de ander (Uitgeverij Pentagon, 2011) bieden mijns inziens gezonde bouwstenen voor relevant zelfinzicht en sociaal inzicht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s