Inwijding/Toekomst

Het weten en kunnen dat een mens door de inwijding ten deel valt, zou hij zonder deze eerst in een zeer verre toekomst – na vele incarnaties – langs een geheel andere weg en ook in een heel andere vorm verwerven. Wie in de huidige tijd wordt ingewijd, leert iets kennen wat hij anders veel later, onder geheel andere omstandigheden vernemen zou.

Bron: Rudolf Steiner – GA 10 – Wie erlangt man Erkenntnisse der höheren Welten? (bladzijde 75)

Eerder geplaatst op 26 maart 2012

Zie ook 30 maart 2014

Advertentie

22 gedachtes over “Inwijding/Toekomst

 1. In een notendop komt het volgens mij hierop neer :

  Vroeger goldt ‘ Liever een bedelaar op aarde dan een koning in het rijk der hemelen ‘ ,dat was toen men nog de oude mysteriën nodig had om ingewijd te worden , er waren ook de kleine mysteriën voor de gewone man ,en de grote mysterieën voor degene die bekwaam was, veelal na proeven als een echte discipel toteen ingewijde of adept te komen .Vòòr het het keerpunt der tijden was Christus nog niet in de aardesfeer nedergedaald en verbonden met de aardeether ,en men dwaalde in de duisternis na de dood ,vandaar dat de Egyptenaren hun doden dienden te balsemen om ze aan de fysieke wereld gebonden te kunnen houden .
  Steiner heeft er op gewezen dat vanaf het begin van de 20 ste eeuw een goeroe niet meer nodig is ,en men dank zij de oerwijsheid ( de. Sophia) die te vinden is in de antroposofie ( zij is dit !) ieder mens in staat is zelf tot inzicht in de geestelijke wereld te komen . Daarom is inzicht zo belangrijk om niet te dolen na de dood en zijn weg daar in het gene land te verliezen , en het spreekt voor zichzelf dat naast inzicht men de deugden dient te scholen , dit kan via het achtvoudige pad of volgens het boek ‘ de weg tot inzicht in goeroe werelden ‘ . Zo kan men vele incarnaties en omwegen besparen .

  1. Leonie

   Ik denk dat de dingen op je pad komen als je er rijp voor bent. Je kunt wel antroposoof willen ” Worden ” maar je zult het niet kunnen opnemen als daar niet de nodige ontwikkeling aan vooraf gegaan is. Hoeveel twist en strijd was er niet in Steiner zijn tijd onder antroposofen
   Zelfs Marie Steiner maakte daar deel van uit.

   1. Dit is een grote waarheid , daarom ook heb ik ervaren dat geven aan iemand niet baat als er het verlangen niet naar is . Het komt vroeg of laat op elkeen zijn pad , kan door ziekte zijn of door tegenslagen on het leven , zeg maar het ‘lot’ , maar velen zien het ook dan toch niet ! Ook dat haalt Steiner soms aan , en hoe kan je het zien ? Door er voor open te staan en weet van te hebben ,en van iets weet hebben is gelijk aan inzichten verwerven ,

 2. Vele incarnaties te kunnen overslaan dank zij de studie in de antroposofie met de boeken van Steiner… Dat lijkt me veel te kort door de bocht. Erger: het lijkt op de de dogma’s van de (oude?) kerkelijke religies. Wat niet wegneemt dat de studie van de boeken en de beleving van de antroposofie mij veel brengt. Kennelijk heb ik het licht van de inwijding nog niet gezien. Graag advies. Hoe word ik ingewijd? Graag zonder jaarprogramma a raison van duizenden euro’s. Excuus voor mijn cynisme.

  1. Anoniem

   Misschien kunt u eens kijken bij http://www.rozenkruis.nl.

   Ik ben jaren geleden leerling rozenkruizer geworden, na een lange zoektocht,en ook de antropospfie bestudeerd te hebben.
   Rudolf Steiner heeft ooit gezegd ‘de rozenkruizers hebben het’.

   De geestesschool geeft mij de kennis en de kracht om het ‘smalle pad te bewandelen.
   Hoewel iedere leerling zichzelf moet transformeren, zelfrevolte, en ook alleen het pad moet gaan, geeft de groepseenheid de kracht om het ook daadwerkekijk vol te houden.

   Er is een mooie site van de school http://www.spiritueleteksten.

   Harte-groet,

   Anna Wakker

  2. Zwerver

   Ferweg, voor slechts 100 K (neem een tweede hypotheek) kan ik je een compleet verzorgde verlichting aanbieden waarbij na afloop een door mij zelf ondertekend certificaat wordt uitgereikt waarbij ik verklaar dat je verlicht bent. 100% garantie!

   En nu even serieus. Verlichting/inwijding kan je niet zelf doen. Je wórdt verlicht. Kortere wegen bestaan niet. En incarnaties overslaan? Waarom zou je dat willen? Zolang je niet verlicht bent weet je niet waar je naar zoekt. En als je eenmaal ingewijd/verlicht bent vraag je je af waar de zoeker toch is gebleven.

   1. Zwerver,
    Als je verlicht word ,dan heb je er ZELF voor gezorgd en ZELF deel aan , met andere woorden ,je hoger zelf (en ook dat ben jij ) wijdt zich in !

 3. Leonie

  Ingewijd wordt je door het leven zelf en niet alleen door het bestuderen van vele teksten of boeken. Het kan helpen, maar het is daarentegen ook kennelijk zo, dat je eerst een heel eigen weg moet bewandelen. Gelukkig kwam ik pas laat in aanraking met de antroposofie en had ik al een heel eigen weg kunnen volgen. In die weg heb ik zonder de antroposofie dezelfde ervaringen ondervonden die ik later in zijn boeken beschreven vond. Het was toen prettig en een bevestiging. Het zou mij onvrij gemaakt hebben als ik het eerder had geweten. Ik kan wel begrijpen ferweg hoe je hier tegen aan kijkt.

 4. Zwerver

  Henri, het enige wat een mens kan doen is zelf niet in de weg te gaan staan van het licht.
  Verder dien je het maar af te wachten, iedere verwachting is zinloos.

 5. @zwerver

  Dit licht leren kennen als het heldere denken vereist actie.❗

  Het volgende citaat uit ‘De filosofie van de vrijheid’:
  blz 43
  ‘Wij moeten er resoluut op los denken om achteraf, door observatie van wat wij hebben gedaan tot inzicht te komen in wat denken is.’

  👀🔌Terwijl ik deze reactie probeer te formuleren valt de hoofdschakelaar drie 🏃🕺🚀keer uit het was dus donker hier, op de telefoon na.👩‍🔧📲

  1. Zwerver

   Jendieng

   Het licht meldt zichzelf. Onderwijl kunnen we de geestelijke principes ons eigen maken aan de hand van ons eigen leven. De karmische principes zijn niets anders dan oorzaak en gevolg. Verzaak de oorzaak en het gevolg blijft uit. Nadenken over tegenstellingen brengt uiteindelijk het ZIEN dat ik zelf als mens zijnde ook een tegenstelling ben.

   Een mens gaat pas begrijpen als hij ZIET, dan komt er in de mens iets op gang wat niet meer te stoppen is. Zijn geest openbaart uit zichzelf de geheimen.

   Steiner kan nooit meer zijn dat het kookboek waar het recept voor taart in staat. De mens dient zelf het recept te begrijpen en de taart te bakken. Pas dán kan de mens weten hoe taart smaakt.

   1. Haike

    Zwerver schreef:

    Steiner kan nooit meer zijn dat het kookboek waar het recept voor taart in staat.

    Steiner was wel meer dan het kookboek. Hij besefte dat je om die taart te maken je het recept namelijk moet kunnen lezen, dus leerde hij lezen. Het openbaart zich niet vanzelf, je moet er wel degelijk moeite voor doen..

   2. Anna

    Anna

    Zijn geest? Of de Heiige Geest?
    Zonder de H.geest kunnen wij niets.
    Van Johannes mens, de wegbereider, naar Jezusmens, die in ieder mens geboren kan worden.
    Voorwaarde is dat de persoonlijkheid dienaar wordt van de ziel.

   3. Leonie

    We zijn best met z’n allen wel zo bij bewustzijn dat we de basisprincipes begrijpen van oorzaak en gevolg zwerver die jij hier nodig aan jendieng zijn adres lijkt te moeten uitleggen. Het een en ander komt bij mij meer en meer over als kant en klare patstellingen door de formuleringen die je gebruikt. Je zet je zelf op een troon van het weten ook al beweer je dat niet te doen.

 6. @Zwerver,

  Je schreef ‘. De karmische principes zijn nietsanders dan oorzaak en gevolg . Verzaak de oorzaak en het gevolg blijft uit ‘.

  Zo is het echter niet ….

  Karmische principes zijn onderhevig aan andere wetmatigheden dan de natuur , in de natuur geldt uitsluitend oorzaak en gevolg . Bij karmische principes komt ook nog het menselijke levenslot kijken . Dat lijkt ons in eerste instantie toevallig te manifesteren ,doch wanneer wij dat met geestelijk ogen aanschouwen dan wordt het ons duidelijk dat er zich

  Citaat Steiner:
  ” … in ons morele zieleleven een totaal andere wetmatigheid uitdrukt dan in het leven van de natuur “. We zien in het natuurgebeuren de noodzaak van oorzaak en gevolg. We kunnen dat in geestelik verband , waarin ons morele leven ingebed is , niet zien . En toch ,als we weer onbevangen naar het leven kijken , zien we ook dat het levenslot zich op een manier afwikkelt dat we moeten zeggen : het levenslot verloopt zoals we het zelf hebben gewild ‘ *
  *Hierbij heetf Steiner de ‘dakpanoefening ‘ gegeven. Je stelt je voor dat er een dakpan op je schouder valt . Pijnlijk dat overkomt je . Dan probeer jet het vanuit een hoger perspectief te zien : jij bent het zelf die het dak opgegaan is om ervoor te zorgen dat die dakpan precies op dat moment valt, zodat ij op jou terechtkomt. (Uit karmastudies 1 , GA 239 Pentagon 2O18 )

  1. Haike

   Of het voorbeeld van de pijl en boog, waarmee hij aantoont dat karma ontstaat door een onbedoelde gevolg. In eerste instantie denken velen dat de pijl een gevolg is van van de oorzaak: namelijk de boog.

   Maar er gebeurt nog iets, iets wat helemaal niet de bedoeling is of was. Voor het afschieten van een pijl wordt iedere keer de pees van de boog gespannen, naarmate dat vaak gebeurt zal de pees onbedoeld oprekken. Om er voor te zorgen dat een pijl de zelfde reikwijdte haalt als alle anderen die voor hem zijn afgeschoten, moet de pees worden bij gespannen. En juist daar ontstaat dan nieuw karma; in het onbedoelde.

   Nu kun je vanuit Zwerver’s optiek natuurlijk zeggen schiet dan die boog niet af dan gebeurt dat niet, das waar en valt niet te ontkennen. Maar “niet kiezen” is net zo goed ook een keuze.. Als je de pijl niet afschiet gebeuren er ook dingen die misschien helemaal niet bedoeld waren, zoals het werkloos maken van de pijlenmaker.

  2. Zwerver

   @Henri

   Dat is ook wat ik bedoel. Elk oorzaak heeft een gevolg en elk gevolg heeft een oorzaak. De dakpan op je schouder heeft als oorzaak dat je zelf het dak op bent gegaan en daar iets onverstandigs hebt gedaan. Verzaak de oorzaak (het onverstandige) en het gevolg (de dakpan op je schouder) blijft achterwege. Door meester te worden over oorzaak en gevolg wordt je meester over je eigen toekomst. En ga je ZIEN dat er veel onwetendheid heerst over oorzaak en gevolg. Daarnaast werkt oorzaak en gevolg op drie vlakken: het fysieke hebben we al besproken met de dakpan. Maar het werkt ook op geestelijk en spiritueel niveau.

   1. Haike

    Aha….

    Dus we moeten toch wat doen…. namelijk Meester worden.. of gaat dat ook vanzelf?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s