Hoe lang is het verblijf in het devachan?

De tijd die mensen in het devachan (Geisterland, woonplaats der goden) verblijven is niet voor iedereen gelijk. De onontwikkelde inboorling die nog weinig van deze wereld heeft ervaren, die slechts weinig zijn geest en zijn gevoel heeft gebruikt, zal een kort verblijf in het devachan hebben. Het devachan is immers in wezen ervoor om wat een mens in de aardse wereld geleerd heeft, uit te werken, vrij te ontplooien, het geschikt te maken voor een nieuw leven. De mens die op een hogere trap van het bestaan staat, die rijke ervaringen heeft verzameld, die zal veel te verwerken hebben en daarom een langer verblijf in het devachan hebben. Pas later, als hij in deze toestand kan zien (hineinschauen), zullen de verblijftijden weer korter zijn tot het punt, waar het wezen meteen na de dood weer naar een nieuwe belichaming kan overgaan, omdat de mens datgene wat hij in het devachan heeft te beleven, al uitgeleefd heeft.

Bron: Rudolf Steiner – GA 53 – Ursprung und Ziel des Menschen – Grundbegriffe der Geisteswissenschaft – Berlijn, 17 november 1904 (bladzijde 160-161)

Eerder geplaatst op 17 juni 2014

Een gedachte over “Hoe lang is het verblijf in het devachan?

  1. Het is belangrijk te weten hieromtrent dat de mens eigenlijk als een al dan niet als een (geestelijk) verminkte persoonde de zonnesfeer binnentreedt en dit kan zodanig erg zijn dat er haast niets meer van ons overblijft . De reden daarvan is dat wij reeds in voorafgaande sferen, vnl de , Mercuriussfeer en de Venussfeer een deel van zekere de karmische substanties hebben verwerkt ,en deze worden als fysieke,etherische en astrale lijken achtergelaten,zodat wij uitsluitend met de goede morele en gezonde overgebleven karmische gevolgen het Devachan binnentreden .
    In de eerste helft van de zonnesfeer werken wij vooral aan de fysieke organisatie van het volgende lichaam en in het tweede deel aan de relaties met andere mensenzielen waarmee wij karmisch waren verbonden op aarde en dit zijnde het morele deel .Hieraan wordt dan verder vormgegeven in de daaropvolgende. Marssfeer , Jupitersfeer en Saturnussfeer .
    Het spreekt aldus voor zich dat het verblijf daar dan afhangen zal van het soort leven en de graad van bewustzijn die bij het voorbije leven aanwezig was . En soms heeft er in een bepaalde planeetsfeer een specifieke uitwerking plaats die bepalend was voor het vorige leven .Zo had volgens Steiner Voltaire een zeer aparte Marssfeer doorlopen, Goethe en Eliphas Levi doorliepen een zeer aparte Jupiterssfeer ( zie Karmastudies 1 , GA 239 )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s