Wat gezegd en vereist wordt voor een bovenzintuiglijke scholing moet niet worden opgevat als een morele verplichting voor de hele mensheid

Eerst wil ik nog opmerken dat in een occulte school de zaak niet zo moet worden opgevat, alsof wat gezegd en vereist wordt op een of andere wijze als een morele verplichting voor de hele mensheid zou moeten gelden. Dat is helemaal niet het geval; alleen voor degenen die zich werkelijk aan een hogere bewustzijnsontwikkeling willen wijden, gelden deze eisen. Men kan bijvoorbeeld een zeer goede christen zijn en dat wat de christelijke religie voor de leken aanbeveelt, geheel vervullen, zonder een christelijke occulte scholing te doorlopen. Als iemand bijvoorbeeld zegt: Men kan toch ook zonder een hogere spirituele scholing een goed mens zijn en tot een soort van hoger leven komen -, dan is daartegen niets in te brengen; dat is vanzelfsprekend.

Bron: Rudolf Steiner – GA 95 – Vor dem Tore der Theosophie – Stuttgart, 3 september 1906 (bladzijde 123)

Eerder geplaatst op 27 mei 2014

27 gedachtes over “Wat gezegd en vereist wordt voor een bovenzintuiglijke scholing moet niet worden opgevat als een morele verplichting voor de hele mensheid

 1. Zwerver

  Het verwijst naar het principe dat de mens zowel deel als het geheel is.
  Het occultisme is een open geheim, voor iedereen toegankelijk.
  Toch zullen weinigen er komen, hoewel ze er al zijn.
  De verborgen leer is net zo goed aanwezig in het christendom als in de islam en vele, vele andere leren. Toch is uiteindelijk geen enkele leer noodzakelijk zegt Steiner hier. En dat is waar. Alles wat noodzakelijk is voor een ‘hoger leven’, is al aanwezig in de mens. Waarbij opgemerkt dient te worden dat er geen hoger of lager leven bestaat. Ik zou liever van een bewust leven spreken.

  1. Haike

   Dan lees je toch echt niet goed. Niet iedereen hoeft een hogere occulte scholing te doorlopen om moreel en ethisch op een juiste manier door het leven te wandelen. Maar daarmee kan je niet zeggen dat de Occulte School overbodig is.

   Ander citaat van Steiner: Iedereen draagt schoenen maar het is geen vereiste daarvoor om dan ook schoenmaker te moeten zijn.

   Maar daarmee kan je niet zeggen dat alle schoenmakers overbodig zijn.

 2. Zwerver

  Vergeet alle wijsheid, vergeet je gebeden, vergeet je offers, vergeet je zelf.
  Wacht het moment dat je breekt, in de wond schijnt het licht van de mysterie welke het leven schaalt. Een mysterie welke niet verklaard kan worden omdat het de verklaring zelf is.

  1. Haike

   Als ik naar de noordpool ga en ik vergeet mezelf daarop voor te bereiden door niet van te voren een goede uitrusting aan te schaffen; warme jas, laarzen, e.t.c. en ik om daar aan, ben ik wel te laat en vries ik dood,

   Of ga jij ook in je T-shirtje de Mount Everest beklimmen?

 3. Het is aan ieder mens vrij een scholing te volgen , daarom zijn wij ook behept met een vrije wil / keuze . Iemand die wel een scholing ( in de mate van wat voor hem haalbaar is ) volgt zal daarentegen wel tot een mate van vollere ‘zelfrealisatie’ komen .
  Als je weet dat R Steiner herhaaldelijk benadrukt dat men na de dood in de astrale wereld niets meer kan leren ,doch wél hier en nu op aarde tot geestelijke inzichten dient te komen , en ook maar met een bewustzijn aldaar te zien krijgt in hoeverre men op aarde de geest verworven heeft ,dan zegt dat genoeg .

  @ Zwerver
  Wees op je hoede van de gezegden ‘Alles wat wij nodig hebben is al aanwezig in de mens’ , dit is zo een beetje als wat je zei in voorgaande citaten ,van “ je moet er niets voor doen , dus ook niet het kwaad overwinnen , want alles en God zit in ons . En ik wil erop benadrukken dat dit niet meer is dan een uitloopster van al het de New -Age gezwets !

 4. Zwerver

  Haike, voordat je de innerlijke reis gaat ondernemen is het inderdaad verstandig om eerst over een goede uitrusting te beschikken.

 5. Leonie

  Het is prima als jij de new age gedachte wilt uitdragen, maar dan zit je toch op een hele verkeerde site hier. Wie wil je bereiken met je antwoorden? Dat begrijp ik niet helemaal?

  1. Haike

   Zwerver,

   Ik bied je mijn excuses aan vanwege mijn flauwe grap. Maar ik kon het ff niet laten, iets wat meer over mij zegt dan andersom, later bedacht ik me dat het als kwetsend kan worden ervaren, maar dat is niet mijn intentie geweest, maar ja, toen had ik al op de knop gedrukt “reactie plaatsen” en gedane zaken nemen geen keer..

   Verder kom ik nergens bij Steiner tegen dat ik zijn geschreven werken of uitgesproken teksten verplicht (streng) moet gaan naleven. Laat staan voorgeschreven gedachten moet gaan uitdragen als een soort van Jehova getuige. Daar gruw ik van. Sterker nog; Steiner zegt zelf dat je niet klakkeloos moet overnemen wat hij verkondigt, maar ga controleren of zijn beweringen waarheid bevatten.

   Van mij mag je hier schrijven wat je wil, maar als dat bij mij alleen maar bevreemdend, zweverig, over komt, los van de realiteit zoals ik die ken, tja dan zal ik niet nalaten om dat te melden. Maar das verder niet persoonlijk te nemen, ik denk verder wel dat je het hart op de goeie plaats draagt.

  2. Leonie

   Zwerver, ik verwonder mij gewoon over jou antwoorden. Ik mag wel reageren hoop ik? Ik val je niet aan of af……Je zegt of deelt zo stellig bepaalde overtuigingen, dat ik daar vraagtekens bij heb.Het lijkt of de antroposofie als basis hier ter discussie wordt gesteld?

 6. Zwerver

  Haike, excuses geaccepteerd. Ik denk dat het gedachtengoed van Steiner niet als overtuiging gezien moet worden, maar als een ontwikkelingsweg van de eigen geest. En dat we van elkaar moeten accepteren dat mensen er verschillend in staan op verschillende momenten. Dat betekent dat de ene mens niet beter is dan de ander, alleen het ontwikkelen zit in een andere fase. Met mijn opmerking bedoel ik dat als iemand Steiner als een ‘geloof’ op vat, dat ik die persoon niet in de weg wil zitten. Ik streef geen voorgeschreven gedachten na en imo deed Steiner dat ook niet.

  Leonie, ik voel me niet aangevallen. Dat zou per definitie niet erg antroposofisch zijn. Ik verontschuldig mij voor mijn stelligheid, maar ik kan je verzekeren dat dat geen overtuiging is. Ik distantieer me nadrukkelijk van iedere overtuiging, dus ook van antroposofie als overtuiging.
  (Laat staan van new age, waar ik me nog nooit in verdiept heb)

  Ik werk aan een ‘hogere’ bewustzijnsontwikkeling. Op deze site is antroposofie daar de basis van. Maar die hogere bewustzijnsontwikkeling is ook kenbaar in het christendom, de islam, het hindoeïsme, het taoïsme of in de allegorie van Plato’s grot. (Om maar even wat te noemen)

  Het denkbeeld dat antroposofie de „enige en enig juiste” weg is, is een misvatting. Ik denk dat Steiner het daar mee eens zou zijn. Er leidden vele wegen naar Rome (bewustzijnsontwikkeling). Mijn stellingname is dat de mens zich gemakkelijker kan ontwikkelen als deze studeert in de diverse geestelijke wetenschappen, waarbij de antroposofie helemaal niet verlaten hoeft te worden.

  Doch indien jij of iemand anders mij kan aan tonen dat Steiner sektarisme nastreefde (Alleen antroposofie is de juiste weg) dan herzie ik graag mijn mening. En verlaat ik de antroposofie.

  Geloof nergens datgene wat ik schrijf, ieder mens dient zelf te onderzoeken.

  1. Zwerver,
   Wat ik je wel zou willen melden , op jouw volgens mij eerlijk bedoelde antwoord is dat Steiner wel benadrukt (staat oa in het boek “ De weg tot inzichten hogere werelden “) dat er’ andere wegen ‘ zijn maar dat voor de westerse mens die wij zijn en in onze tijdsgeest de weg van de antroposofie de enige weg is waarbij men als men die gaat niet de grond onder de voeten zal verliezen en in psychotische toestanden zal vallen die wel eens heel schadelijk en gevaarlijk kunnen zijn , en bijgevolg ook wel de kortste weg zonder hindernissen zal zijn . De weg van bewustzijnsontwikkeling in de diverse godsdiensten ligt wel anders en veelal dogmatisch en fundamentalistisch (luciferiaans) ,die kan je helemaal niet vergelijken met de geesteswetenschap , deze is geen religie .

   1. Haike

    Is het de enige weg?

    Hum… Het geheim van de Tempeliers (ook een Westerse stroming) bestond uit drie delen; het eerste deel daarvan was de zin: “Christus is één weg…. Niet de weg.

   2. Het gaat hier om inzicht in hogere werelden, Haike. Om dat inzicht in het huidige tijdsgewricht te verwerven, is het inderdaad zo dat je niet om de antroposofie heen kunt.

   3. Haike

    Michel,

    Ik denk ook niet dat je om antroposofie heen kan, is ook niet iets wat ik zou willen, maar ik denk niet dat antroposofie de enige weg is om tot hoger inzicht te komen. Dat kan b.v. ook via de Christengemeenschap. Ik ben ooit een wat oudere man in de trein tegen gekomen die tegen iemand sprak in bewoordingen die je veel tegen komt bij antroposofen. Hij sprak over geld zoals ik alleen Mouringh Boeke en Dieter Brüll heb horen spreken. Toen we in Arnhem uitstapten vroeg ik hem of hij antroposoof was. Waarop hij mij vroeg wat dat was, van Rudolf Steiner had hij ook nog nooit gehoord. Maar misschien had hij dat wel, maar wou hij dat niet aan mij kwijt.

    Niet dat dit voorbeeld het ultieme voorbeeld is dat het ook anders kan, maar ik geloof niet dat antroposofie bestuderen de enige voorwaarde is, en als je die niet volgt, je gedoemd bent om als een blinde in het duister rond te tasten..

   4. Leonie

    Een man zoals Denis Mukwege , is voor mij een groot voorbeeld van christusliefde. Er zijn zulke grote geesten onder ons, die een groot hart bezitten voor het leed van de mensheid. Er zijn meerdere die met hun hartekrachten in, de wereld staan. Mooie filosofieën daar eet men dan geen brood van.

   5. Zwerver

    Dan is antroposofie niks voor mij. Voor hogere geestelijke inzichten is het noodzakelijk dat iedere grond verdwijnt. Dan blijkt antroposofie niet veel meer om mensen tot het ‘goede’ te bewegen.

   6. Haike,
    Het is de vraag wat inzicht eigenlijk is. Dat je op vele manieren tot het beleven van de geestelijke wereld kunt komen, lijkt mij evident. Maar echt inzicht hebben in zulke hogere werelden en de manier waarop je daar komt, dat vraagt een helder bewustzijn van wat er gaande is en wat er speelt. Om over geestelijke zaken op de hoogte te zijn, heb je werkelijk antroposofie nodig, want die reikt je de instrumenten daarvoor aan. Dat heeft niets met exclusiviteit of zelfs sektarisme te maken, maar alles met geestelijke wetmatigheden. Je bent in die wereld afhankelijk van het inzicht dat je op aarde hebt opgebouwd, en op aarde is antroposofie nu eenmaal de poort tot dat bewuste inzicht.

   7. Haike

    Tja…

    Ik weet het niet, maar ik krijg hier toch een beetje een “Animal farm” gevoel bij…

    Daar komt bij dat ik ook citaten op deze site ben tegengekomen waarbij Steiner aangeeft dat iedereen verder komt als hij/zij alleen maar gehoord heeft over de aanwezigheid van een Geestelijk wereld, ook dan kom je daar straks verder. Zelfs als je informatie die je hier vergaart hebt onjuist is, dat wordt dan daar wel bijgesteld als het zover is. Of zo als Dieter het destijds tegen ons zei: Niemand blijft achter…

    Maar als het klopt wat je zegt, en ik ben niet in staat dat uit te sluiten, dan voel ik me wel heel, héél bevoorrecht ten opzichte van miljoenen anderen die geen weet hebben van antroposofie, laat staan dat het de enige deur is voor ze, om straks in de geestelijke wereld verder te komen, iets wat ik iedereen gun.

   8. Leonie

    Zien …inzicht……? voordat hier een toren van babbel ontstaat …. gewoon trachten het goede te doen en te leren van onze ervaringen, deze brengen ons mensen ook verder in de ontwikkeling ook als deze verstoken is van de antroposofie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s