Juist de vrijdenkers en materialisten zijn de ergste dogmafanatici

Velen in de Europese bevolking geloven tegenwoordig dat men van dogma’s vrij is, maar juist de vrijdenkers en materialisten zijn de ergste dogmafanatici. Het materialistische dogma is nog veel onderdrukkender dan alle andere. De onfeilbaarheid van de paus geldt voor velen niet meer, maar wel echter de onfeilbaarheid van universiteitsprofessoren. Ook de meest liberale is, ondanks de beweringen van het tegendeel, aan de dogma’s van het materialisme onderworpen. Wat voor een dogma’s zijn er bijvoorbeeld bij juristen, medici en zo meer. Elke professor leert zijn dogma. Of ook: Hoe zwaarwegend is het dogma van de onfeilbaarheid van de publieke mening, de dagelijkse krant.

Bron: Rudolf Steiner – GA 95 – Vor dem Tore der Theosophie – Stuttgart,  3 september 1906 (bladzijde 126)

Eerder geplaatst op 25 mei 2014

9 gedachtes over “Juist de vrijdenkers en materialisten zijn de ergste dogmafanatici

 1. Truus

  De lijn van de materialisten trekt steiner door, herken en begrijp ik.
  Ben niet zo zeker over het doortrekken van de lijn van de vrijdenkers naar dogma’s.

  1. henri

   Kijk eens naar wie de laureaten zijn van humanisten in mijn antwoord van verleden jaar , voorstanders van evidence-based( zogenaamd vrij onderzoek ) in de wetenschap en zogenaamd kritisch denken ; niets is minder waar . Door naar deze lui te luisteren werden de laatste terugbetalingen voor homeopatische producten geschrapt door sommige ziekte verzekeringen, worden de vaccinaties gepromoot als nooit tervoren ,….

   1. Anoniem

    Doet me eerder denken aan een materialist. Net zoals steiner socialisten materialisten noemt, naar ik me herinner.
    Het uitsluiten van een geestelijke wereld ( de mens centraal) beperkt het denken en maakt voor mij vrijdenken onmogelijk.
    Ik weet dat ik kort door de bocht ga.

  1. Maar zij noemen zich zelve wel vrijdenkers !

   Zie mijn link in 2014

   Het Humanistisch Verbond is een sociaal-culturele organisatie die het vrije denken hoog in het vaandel voert. Als vrijzinnig humanisten verdedigen we het recht op vrije meningsuiting en zetten we ons in voor de wilsvrijheid en het zelfbeschikkingsrecht van het individu. Vanuit die visie zijn we voor het recht op abortus en euthanasie en stimuleren we het maatschappelijke debat over ethische thema’s.
   We doen aan vrij onderzoek, wat betekent dat we niet alles zo maar geloven maar de dingen zelf kritisch onderzoeken en dan onze mening vormen. We geloven in argumenten, niet in goden of overgeleverde waarheden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s