Strijd en debat is niet het terrein van de antroposofie

Strijd en debat is niet het terrein van de antroposofie. We moeten geen tijd verspillen met nutteloos geruzie, maar slechts spreken voor wie hart en gevoel voor de antroposofie hebben.

Bron: Rudolf Steiner – GA 95 – Vor dem Tore der Theosophie – Stuttgart, 4 september 1906 (bladzijde 162)

Eerder geplaatst op 12 april 2016

9 gedachtes over “Strijd en debat is niet het terrein van de antroposofie

 1. henri

  Indien R Steiner bereikt had wat hij had willen bereiken , namelijk de geestelijke eenheid tussen de neoplatonici en de neoaristotelici ,en alzo een spiritueel Midden had kunnen neerzetten, dan hadden de kwalijke maatschappelijke gevolgen oa de wereldoorlogen die er zaten aan te komen die en erna gebeuren zouden anders geweest . Deze strijd was er ook bij de antroposofen de jongeren vroegen aan R Steiner om vernieuwing en de ouden bleven graag bij het oude …, de twee stromingen gingen uiteen ,na de dood van. R Steiner . De Kerstconferentie die hij daarom gaf in 1923 was van wereldbelang voor de toekomst , en de mysteriën kregen een vernieuwing . Deze strijd weerspiegelt zich nu in de tegenstelling tussen Oost en West .
  Ik kan bier niet verder op ingaan , want de materie is te complex , doch wel het vernoemen waard .

 2. jan binnekade

  Debat,als het wordt gebruikt om ideeën uit te wisselen en wederzijds begrip te tonen, is er niets mis mee. Echter het debat van tegenwoordig is : Een ander overrulen om zelf gelijk te krijgen. Dat is walgelijk, zie politieke debatten. Toch toont het veel nl hoe mensen in elkaar zitten . Dat doet mij bijvoorbeeld te besluiten om niet op Baudet te stemmen.

 3. Anoniem

  Jan,

  De tweede advent kaars werd weer aangestoken, met mijn hoop, dat licht en wijsheid, ook onstoken mag worden in onze wereldleiders.

  Ik wens jullie allen, ook Henri 🙂 een verstilde en vredige kersttijd!
  Leonie

 4. Haike

  Nou Ridzerd dat is dan duidelijk 😇 site sluiten, niet meer ouwehoeren, geen discussie’s meer hiero. Hop!! Met z’n allen de schouders eronder!!! Aan het werk. Niet preken, maar rug breken!! 💪 🤜🤛✌️👌😊

  1. Anoniem

   Ik zie het niet als een debat haha al lijkt het er soms veel op. Ik hoop dat Ritzerd er nog lang zijn lichtbrengende boodschap uitzend !!!

   Leonie

  2. Nee, ik zie het ook niet als een debat, meer als een gedachtenwisseling. Steiner doelt hier meer op het geruzie met lieden die vijandig staan t.o.v. de antroposofie.

   1. Haike

    Ja maar je kunt ook binnen de eigen gelederen onenigheid hebben, het hoeft niet per sé daarbuiten te zijn. Tenslotte heeft iemand op deze site ook een ban van je gekregen, (niet als verwijt bedoeld, verre van dat) negativiteit kan overal vandaan komen. Kijk Maar naar de affaire met Ita Wegman en Elizabeth Vreede. Daar lopen in Dornach anno nu gesprekken over om die twee postuum te rehabiliteren. De hele Nederlandse sectie onder Zeylmans is jarenlang geroyeerd geweest.. En hoewel de Duisternis het niet heeft begrepen kom je het overal tegen..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s