Zelfkastijding/Plezier

Als iemand, die er een groot genoegen aan beleeft om elke avond naar het café chantant te gaan of zijn acht glazen bier te drinken, mensen ziet die in geestelijke beschouwingen vreugde vinden, dan zegt hij: Ze kastijden zichzelf. – Nee, kastijden zouden deze mensen zich als ze bij hem gingen zitten. Wie aan het café chantant en dergelijke plezier beleeft, die hoort daar, en het zou verkeerd zijn hem die vreugde te ontnemen. Gezond zou het alleen zijn als hij de zin daaraan verliest.

Men moet eraan werken om de genietingen, de bevredigingen te zuiveren. Niet omdat het hun een ongenoegen is, voegen de antroposofen zich bij elkaar om over hogere werelden te spreken, maar omdat het hun de hoogste lust is. Voor hen zou het een vreselijke ontzegging zijn om te gaan zitten kaart spelen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 56 – Die Erkenntnis der Seele und des Geistes – München, 5 december 1907 (bladzijde 219-220)

Eerder geplaatst op 9 april 2016

4 gedachtes over “Zelfkastijding/Plezier

  1. Haike

    Nou ik heb ruim een maand in het ziekenhuis gelegen omdat ik weer zonodig ff naar de andere kant moest, en vervolgens weer terug kwam. Maar wat een plezier ik heb gehad aan al die Geestelijke gesprekken die ik met mensen heb mogen voeren, dat gaf veel vreugde en ik denk ook dat het mijn fysieke herstel bevorderde. Want op de revalidatie afd. vonden ze wel dat de progressie die ik maakte uitzonderlijk snel was.

  2. henri

    Ik ervaar elke dag meer vreugde aan mijn geestelijke ontwikkeling ,zonder daarom hoeven te weten op welke laddertrap ik zou staan . Geduld is bij een der voornaamste deugden ,denk ik zo te weten en zo lees ik het ook in de boeken . Hetgene op het pad komt is altijd welkom en dit te forceren is een stap opnieuw naar beneden . Heb wel erg meelij met de politici die nu ruzie zitten te maken (woon in Belgie) voor dat VN pact , hoe laag is de beschaving nu weer gevallen denk ik zo ( net als vele anderen ….)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s