Slaapmiddel

Er zijn mensen die slecht kunnen slapen, nietwaar. Als men jonge mensen die slecht kunnen slapen een slaapmiddel geeft, opium, morfine, nu ja, dan slapen ze beter; dat is zeker. Daar is niets tegenin te brengen. Maar de zaak is toch zo, dat als men jeugdige mensen steeds weer als slaapmiddel morfine of welk ander slaapmiddel dan ook geeft, dan wordt het lichaam naar verloop van tijd zwak. Hij heeft vooral steeds meer van dit slaapmiddel nodig. Hij kan niet meer zonder dit slaapmiddel. Hij wordt afhankelijk van dit middel en men heeft dan later toch met een mens te doen, die niet in het volle bezit van zijn krachten is.

Daarom is het beter dat men erover nadenkt, hoe men de slapeloosheid meer op innerlijke wijze kan bestrijden. En men kan deze op innerlijke wijze bestrijden. Als men de mensen er werkelijk toe brengt, dat hij zich inspant altijd maar hetzelfde woord te denken, dan krijgt hij meer en meer van binnen de kracht om in te slapen. En dat is beter. Daardoor verzwakt de mens zichzelf niet.

Bron: Rudolf  Steiner – GA 348 – Über Gesundheit und Krankheit  Dornach, 2 december 1922 (bladzijde 85-86)

Eerder geplaatst op 28 april 2014

6 gedachtes over “Slaapmiddel

 1. Fijnzinnig steinercitaat. Wederom uit het leven gegrepen. Zelf leef ik volop met zelf verworven spreuken, resumé’s van morele fantasie, welke ik regelmatig in gedachten herhaal. En ja, dat sorteert zekere effecten, onder andere gezonde slaap.

 2. Truus

  John, zeg je jouw spreuken dan voor het slapen gaan, of door de dag heen?
  Zou graag meer over jouw zelf verworven spreuken willen horen. Mag dat?

  1. Dag Truus, bij dezen een verlaat antwoord. ‘k Doe ze door de dag heen. Vaak ook vlak voor het slapen gaan en direct bij het ontwaken. Mijn spreuken zijn divers. Schreef eens een tekstbundel, Boven water genaamd, dat spreuken, gedichten en opstellen bevat. Eén van de spreuken uit die bundel is de volgende.

   Wens

   Is de schuld er alleen voor de schuld
   of breekt door wat nog niet komen kon?
   Als je weet dat dagen zullen volgen
   en nachten zullen zijn,
   is dan niet rein
   alles wat geworsteld heeft?

   Op enig moment zal ik een update van de bundel Boven water uitbrengen met mijn schrijfbureau Bewustzijnsziel. Bij bovenstaande spreuk kun je bijvoorbeeld ook het volgende muziekstuk van Suzanne Vega in gedachten nemen, Jacob and the Angel:

   Voor een recente spreuk, waar ik tegenwoordig druk mee in de weer ben, zie paragraaf 3 van mijn blog My initiation and moral development (Cahier, 14 december 2018).

   Kind greetings.

 3. Truus

  Zo, John! Dank je wel! Rijke teksten, om lange tijd over na te denken, en bij je te dragen.
  Heb je schrijfbureau bekend, kijk uit naar: Boven Water.
  Bijzonder lied van Suzanne Vega.
  Wens je vruchtbare tijd met Moral Development.
  Goede kersttijd! Groet van Truus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s