Egoïsme/Armoede/ Ellende (4 van 11) – Arbeid op zichzelf heeft geen belang en kan onder omstandigheden absoluut nutteloos zijn

Men zou zich eens moeten afvragen of arbeid die persoonlijk beloond wordt, als zodanig voor het levensbehoud zorgt, als het om deze arbeid gaat. […] Als de arbeid enkel arbeid is, dan kan zij onder omstandigheden absoluut nutteloos zijn. Stelt u zich eens voor, dat een mens op een eiland zat en veertien dagen lang niets anders zou doen dan stenen gooien. Dat zou een inspannende arbeid zijn en naar gewone menselijke begrippen zou hij daarmee een goed loon kunnen verdienen. Niettemin staat deze arbeid niet in de geringste samenhang met het leven. […] Arbeid op zichzelf heeft geheel geen belang voor het leven, maar alleen arbeid die wijs geleid wordt. Alleen door met verstand gevoerde arbeid is voort te brengen en te creëren wat de mensen dient. […] Het komt er niet op aan dat ergens iemand mooie, abstracte theorieën uitdenkt, de werkelijke vooruitgang hangt ervan af dat iedere individuele mens in sociale zin denken leert. […] Het komt er niet op aan werk te verschaffen, maar dat de arbeid enkel en alleen gebruikt wordt om waardevolle zaken voort te brengen.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 054 – Die Welträtsel und die Anthroposophie – Hamburg, 2 maart 1908 (bladzijde 97-98)

Eerder geplaatst op 16 januari 2012 

5 gedachtes over “Egoïsme/Armoede/ Ellende (4 van 11) – Arbeid op zichzelf heeft geen belang en kan onder omstandigheden absoluut nutteloos zijn

 1. Leonie

  Wat is dan wijs geleide en/verstandige arbeid? En wat is nutteloze arbeid? Ik neem aan dat niemand betaald wordt voor werk wat niet nodig is of nutteloos ?

  1. Het is eigenlijk moeilijk te bepalen wat nutteloos en onnodig is en wat niet. Feit is wel dat mensen over het algmeen veel middelen gebruiken die genot en plezier verschaffen, maar de gezondheid schaden (alcohol, tabak, allerlei lekkernijen). Ten tweede wordt er van alles geproduceerd omdat het geld oplevert en dan wordt door de reclame de mensen wijsgemaakt dat ze dat nodig hebben.
   Wat echter echt onnodig is, is overdreven luxe. Het is bijvoorbeeld voor rijke mensen heel gewoon om schoenen of een tas te kopen voor een paar duizend euro en in huizen te wonen van miljoenen. Zij zullen het er zelf ook wel over eens ziijn dat dit helemaal niet nodig is, maar alleen wordt gekocht omdat het plezier verschaft.
   Zellfs mensen die niet eens rijk zijn, hebben vaak wel 30 paar schoenen.

 2. Jos

  Helaas, Leonie, er zijn ook mensen die alleen met een soort bezigheidstherapie bezig zijn als zij hun werk doen. En daarvoor betaald worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s