Egoïsme/Armoede/ Ellende (3 van 11) – Men zegt: Het is heel natuurlijk dat de mens voor zijn arbeid beloond wordt

In de huidige tijd is men overtuigd dat een groot deel, verreweg het grootste deel van het menselijk leven op egoïsme moet zijn gebouwd. Weliswaar wil men het met woorden en theorieën niet toegeven, maar in de praktijk zal men het meteen toegeven. Men geeft het op de volgende wijze toe. Men zegt: Het is heel natuurlijk dat de mens voor zijn arbeid beloond wordt, dat de mens de opbrengst van zijn arbeid persoonlijk ontvangt – en toch is dit niets anders dan de omzetting van het egoïsme in het economische leven. We leven onder het egoïsme zodra we leven volgens het principe: Wij moeten persoonlijk beloond worden; voor mijn werk moet mij betaald worden.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 054 – Die Welträtsel und die Anthroposophie – Hamburg, 2 maart 1908 (bladzijde 96-97)

Eerder geplaatst op 15 januari 2012 

Een gedachte over “Egoïsme/Armoede/ Ellende (3 van 11) – Men zegt: Het is heel natuurlijk dat de mens voor zijn arbeid beloond wordt

  1. Leonie

    Anders eet men niet en kan men niet zorgen voor…..Zo zorgen we ondanks dat voor elkaar, tenminste zo goed als het bewustzijn daar nu voor wakker is. Het driegeledings principe heeft nog geen vaste grond aan de voeten. Groepen die het probeerden, waarvan enkelingen dit nastreefden, kregen te maken, met de onderwuste duistere kanten van hun natuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s