Egoïsme/Armoede/ Ellende (1 van 11) – De man van de praktijk zal het lachwekkend vinden

Wat is nu eigenlijk het fundamentele feit, als het ware het basisfenomeen, waarvan alle ellende, alle sociale leed in de wereld afhangt? [….] De man van de praktijk, die zichzelf veel verstandiger vindt, zal het lachwekkend vinden. Maar het is het meest praktische in het leven, dat men maar benadrukken kan. Het is de zin, waarvan u meer en meer overtuigd zult raken, dat armoede, ellende en leed niets anders zijn dan een gevolg van het egoïsme.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 054 – Die Welträtsel und die Anthroposophie – Hamburg, 2 maart 1908 (bladzijde 96)

Eerder geplaatst op 13 januari 2012 

7 gedachtes over “Egoïsme/Armoede/ Ellende (1 van 11) – De man van de praktijk zal het lachwekkend vinden

 1. L.Heine

  Egoïsme zit in onze aard ingebakken en is niet zomaar verdwenen. Het treedt daar op, waar onze levenstandaard, bedreigd word.

  1. Dat is waar Leonie. Steiner ontkent het ook niet dat egoïsme ingebakken zit in de mens.
   Ik had hier aanvankelijk nog meer als reactie geschreven, maar dat heb ik maar verwijderd omdat ik het zelf toch niet goed vond.

   1. L.Heine

    Je hebt helemaal gelijk wat betreft je gedachtengang hierover. Ik heb het over het egoïsme war er ingebakken zit in tijden van de diepste nood. Zo schreef Elisabeth Kübler-Ross in een artikel over zichzelf hoe ze in een situatie verkeerde dat ze geen eten had en het brood uit de hand van een kind wilde stelen. Dat was voor haar een ervaring die er diep inhakte . Dan is het ook zo, dat armoede geen goede voedingsbodem is voor vrijgevigheid. In het dierenrijk zie je dat bij gebrek aan voedsel kannibalisme voorkomt.
    Heb je geen armoede of ben je niet rijk en wordt je niet geconfronteerd met ervaringen van ontbering, dan is men geneigd te denken niet egoïstisch te zijn.
    Men geeft daarbij aan goede doelen, je denkt daarbij de anderen te dienen maar eigenlijk lijk je jezelf een genoegen te doen. Ik geloof dat een dosis egoïsme in ieder mens aanwezig moet zijn om überhaupt te leven.

  1. L.Heine

   Trouwens deze arts bij pauw, die zo opkwam voor zijn patiënten….Dat had een hart en wat een hart heeft, doet het egoïsme verdrijven.

 2. Beste I.Heine,
  Egoïsme geïsoleerd gezien geeft je gelijk, maar in samenhang met het woord dat uniek is, en dat is het woord “vrije wil”, De twee woorden samen dat is de Ahrimanise verleiding.
  De uitgave GA 312 is een andere dan de geciteerde GA 054 en heeft vooral een effect op de medische waarschijnlijk heeft Ridzerd zich vergist. in de hyperlink

  1. Arnold, De link GA 054 die onder dit citaat staat klopt wel. Alleen als ik erop klik bij mijn computer komt de link terecht op bladzijde 95, terwijl het 96 moet zijn. Dat is niet mijn fout. Ik heb in de link bladzijde 96 gezet, maar evengoed gaat hij naar bladzijde 95.
   Hoe jij nu bij GA 312 komt, weet ik niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s