Geestesziekte (2 van 3) – De allereerste bron bij de zogenaamde geestelijke stoornissen ligt in de orgaansystemen

Ook is het belangrijk bij mensen bij wie men aantreft wat men kan noemen eigenzinnigheid, stijfkoppigheid, betweterij, dus een zekere onbeweeglijkheid van het denken, een star staan blijven bij de eigen begrippen, dat men daarbij na zou moeten gaan hoe het gesteld is met het leverproces van de betreffende mens. Want bij een dergelijk mens is het altijd de innerlijke, organische chemie, die niet goed werkt. Zelfs wat men gewoonlijk in het alledaagse leven hersenverweking noemt, zijn allemaal secundaire dingen. De allereerste bron bij de zogenaamde geestelijke stoornissen ligt in de orgaansystemen, al is het soms ook moeilijker waar te nemen.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 312 – Geisteswissenschaft und Medizin – Dornach, 2 april 1920 (bladzijde 258)

Eerder geplaatst op 5 januari 2012

Advertenties

5 gedachtes over “Geestesziekte (2 van 3) – De allereerste bron bij de zogenaamde geestelijke stoornissen ligt in de orgaansystemen

 1. Leonie

  Dit vind ik zo een moeilijke, het lichamelijke heerst hier over de geest…..terwijl er juist aan de andere kant zovele zijn die ondanks lichamelijke gebreken, juist bijzondere dingen doen.
  En eigenzinnigheid….kan aan de andere kant juist vruchtbaar zijn om tot zelfkennis te komen?

  1. Anoniem

   Als je weet dat rond elk van die organen een etherische schil ligt die het fysieke orgaan als het ware materialiseert en omtovert als wij aan onszelf werken is dit niet on moeilijk te begrijpen . Bovendien vernieuwt elke zeven jaar ons hele gestel inclusief alle cellen , en het etheriche is ook drager van het in de maansfeer achtergelaten pakketje onverwerkt karma na de dood en terug opnemen bij elke nieuwe geboorte en is drager van leefgewoonten , vele karaktereigenschappen en gedrag etc

 2. Zwerver

  Ik zou liever niet van een etherische schil spreken. Ether (het vijfde element) en het fysieke lichaam zijn innig met elkaar verbonden. Het één bestaat uit het andere en omgekeerd. Een schil suggereert dat het zoals een aardappel er om heen zit.

  Dat wat we etherisch noemen is weer verbonden met de denkgeest of beter gezegd, kán verbonden zijn met de denkgeest. Weet je wat stress is, wat woede, boosheid, haat is? Dat voel je ook lichamelijk hè? Het maakt je ook ziek. Mensen willen nooit horen dat ziekte letterlijk tussen de oren zit. Toch doen we stress onszelf aan door ons druk te maken over van alles en nog wat. Daar kun je gewoon mee stoppen. Nu! Alles is zoals het is, oorlog, klimaatverandering, Trump of waar jij ook maar tegen bent.

  Waar Steiner het (volgens mij) over heeft is de wisselwerking tussen lichaam en geest. Omdat je lichaam reageert op je geest, reageert je geest weer op je lichaam en vervolgens je lichaam weer op je geest. Zo ontstaat een vicieuze cirkel van eigenzinnigheid, stijfkoppigheid en betweterij.

  Veertig jaar terug heb ik mijzelf genezen van een aandoening waar de doktoren geen raad mee wisten, louter met mijn eigen geest. (Oorzaak stress) Denk niet dat dat met een jaar is opgelost. Zo simpel ligt dat niet. In de geest ligt iets wat aandacht kan geven, daarmee kan je naar iedere plek in je lichaam toe. Verken je lichaam eens met je geest, visualiseer een hand en streel eens een plek welke pijnlijk is, bekijk jezelf met een liefdevolle blik al vind je jezelf nog zo lelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s