Grausamkeit

Een menselijke eigenschap die met name in het gedachteleven van tegenwoordig wijd, wijd verspreid is, die in het onderbewuste wortelt, waarvan de mensen zich dus niet bewust zijn: dat is de Grausamkeit (onmenselijkheid, wreedheid, barbarij). En omdat de mensen in de hedendaagse tijd niet bepaald de moed hebben deze onmenselijkheid uiterlijk te bedrijven, zijn ze het in begrippen en ideeën. In veel werken van tegenwoordig merkt men de barbarij aan de wijze van de weergave, in de manier van de beschrijving, en in veel wat vandaag de dag wordt gedaan en gezegd, merkt men de onmenselijkheid op, die in de grond van de menselijke ziel in veel wijdere omvang aanwezig is dan men denkt.

Bron: Rudolf  Steiner – GA 172 – Das Karma des Berufes des Menschen in Anknüpfung an Goethes Leben – Dornach, 18 november 1916 (bladzijde 114-115)

Eerder geplaatst op 29 maart 2016

2 gedachtes over “Grausamkeit

 1. petri

  beste ridzerd
  dank voor de citaten maar waarom krijg ik steeds reclame adverts erbij
  alle goeds met vriendelijke groet
  petri

  Sent from my iPad

  1. Ja, het is mij ook opgevallen, Petri. Voorheen stonden alleen bij de berichten op de citatensite reclames, maar de laatste tijd ook al in de mails. Dat wordt gedaan door de beheerders van WordPress. Ik kan wel van de reclames af, maar dan moet ik een betaald abonnement nemen en daar voel ik niets voor, ook niet als anderen bereid zouden zijn ervoor te betalen. Dus de lezers moeten de reclames maar gewoon negeren. Sorry.
   Vriendelijke groet,
   Ridzerd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s