Preken en geboden helpen niet, echte inzichten wel

Als de mensen er niet toe zullen overgaan hun sociaal denken te bouwen op de grondslagen van de antroposofisch georiënteerde geesteswetenschap, dan zal de mensheid niet uit de rampen komen, die tegenwoordig zo vreselijk aan de dag treden. Ik weet de waarde te schatten van wat uitgaat van mensen, die zich tegenwoordig pacifistisch en dergelijke noemen, die enthousiast zijn voor allerlei vredesbewegingen.

Echter, zulke dingen laten zich niet door enkel geboden bepalen, laten zich niet tot stand brengen doordat men verordent: dit of dat zou moeten gebeuren. Men kan het volkomen eens zijn met wat zou moeten gebeuren. Als men echter alleen de voorschriften, alleen de wetten brengt vanuit het gebruikelijke denken, dan is dat alsof men tegen een kachel zou zeggen: Lieve kachel, het is jouw plicht als kachel de kamer te verwarmen; dus ga jij deze kamer eens lekker warm maken. – Hij zal de kamer niet verwarmen zonder dat men er hout in doet en vuur maakt, hoewel dat vandaag de dag zeer aangenaam zou zijn. Het zal echter niet gebeuren, men moet de kachel met hout vullen en vuur aanmaken.

Net zo weinig zijn alle gangbare, reguliere ideeën over vredeshandhaving enzovoort toereikend. Waar het hier om gaat is dat men niet enkel zegt: Mensen, heb elkander lief -, maar dat men, in vergelijking gesproken, brandstof in de mensenzielen brengt. Deze brandstof echter zijn de begrippen die uit het levendig opnemen van spirituele inzichten ontstaan. Want de menselijke ziel is niet alleen deel van het materiële leven, maar ook van het geestelijk leven. En vaak begrijpt men tegenwoordig nog helemaal niet, wat het betekent dat deze mensenziel deel uitmaakt van de bovenzintuiglijke wereld. Men gelooft gewoonlijk meestal dat men met de wetten die men vandaag de dag ontwikkelt al in het bereik van het bovenzinnelijke staat. Dat doet men niet.

Bron: Rudolf Steiner – GA 72 –  Freiheit Unsterblichkeit Soziales Leben – Bazel, 18 oktober 1917 (bladzijde 58-59)

Eerder geplaatst op 21 januari 2014 

4 gedachtes over “Preken en geboden helpen niet, echte inzichten wel

 1. Leonie

  Maar is het niet ook zo dat vredesbewegingen en zorg voor het milieu, juist ook ingegeven wordt door deze elementen dier hier aangegeven worden? Het is nogal divers, deze dingen lopen toch vaak tegelijkertijd op?

 2. Dat denk ik wel, dat vredesbewegingen en zorg voor het milieu door velen wordt nagestreefd, antroposofen en niet-antroposofen. Maar wat Steiner hier bedoelt, is dat er met inzicht te werk moet worden gegaan, omdat het anders geen resultaat heeft.
  Een goed voorbeeld hiervan is het volgende: Jaren geleden stond er ergens – ik meen in Den Haag- een groep vrouwen te demonstreren met een groot bord: ‘Vrouwen eisen vrede.’ Dat is goed bedoeld, maar het werkt niet. Men kan net zo goed een stel ezels de straat op sturen met een bord: ‘Ezels eisen mooi weer.’

  1. Leonie

   Ja, die zijn er ook, maar daarnaast ook de mensen die met bewustzijn ergens voor staan en dat juist dat mensen inzicht geeft en wakker maakt! Zo bestaat er een atroposofisch georiënteerde politieke site ” De apkolips nu ” die het nieuws berichten weergeeft van de samenleving die ook wakkermakend zijn. Het twee kanten die elkaar kunnen raken en wekken?

 3. Bernard

  Men gelooft gewoonlijk meestal NIET dat men met de wetten die men vandaag de dag ontwikkelt al in het bereik van het bovenzinnelijke staat. Want het bovenzinnelijke bestaat toch niet! Je kunt het toch niet meten met fysieke instrumenten . . . ! Een cirkel-redenering, dus!
  Je moet je eerst beseffen dat al het fysieke een aspect is van een realiteit waar wij met ons bewustzijn nog niet bij kunnen, op een enkeling na natuurlijk.
  Pas als je het bewustzijn daarvoor opent, kun je spirituele inzichten opnemen – maar dat moet je echt willen – en dan ziet de wereld er écht anders uit, Dan krijg je misschien bepaalde inzichten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s